Hopp til innhold
Goldenretriever valp pippi
Foto: Trude Furuly / NRK

Hunder

Oppsummert

Studier av hundens DNA viser at mennesket og hunden har fulgt hverandre i 11.000 år. Dermed er det klart at hunder ble husdyr før noen andre arter.

 • Storbritannias statsminister vil forby hunderase etter flere angrep

  Statsminister Rishi Sunak har lovet å forby hunderasen amerikansk bully XL i Storbritannia etter en rekke angrep. Torsdag ble en mann drept av en slik hund.

  – Vi vil forby rasen i henhold til lovgivningen om farlige hunder. Disse lovene vil være på plass innen utgangen av året, lover Sunak.

  – Jeg har bedt om snarlig innsats for å definere og forby denne rasen slik at vi kan stoppe disse voldelige angrepene og holde folk trygge, sier statsministeren.

  Det har vært en rekke hundeangrep i Storbritannia den siste tiden. Rasen amerikansk bully XL har vært involvert i flere av hendelsene. (NTB)

 • Mann dømt til fengsel for hundemishandling

  En mann i 50 årene er i Ringerike, Asker og Bærum tingrett dømt til 15 dagers fengsel for brudd på dyrevelferdsloven for mishandling av sin egen hund.

  Mannen i 50-årene er dømt for brudd på dyrevelferdsloven da han i august 2022 utsatte hunden sin for vold. Han skal blant annet ha løftet den opp etter nakkeskinnet, ristet den kraftig og påført den flere slag mot hodet og/eller kroppen. Han ble også dømt for brudd på hundeloven.

  Da saken mot mannen fant sted, erkjente han seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen om bruddet på dyrevelferdsloven, men han erkjente seg delvis skyldig etter tiltalepunktet som gikk på brudd på hundeloven. (NTB)

 • Første påviste tilfelle av hjarteorm i Noreg

  Aldri før har det blitt registrert eit tilfelle av Fransk hjarteorm på hund som ikkje har vore i utlandet. No har Veterinærhøgskulen funne parasitten hos ein pasient ved Dyresjukehuset.

  Etter omfattande undersøkingar og analysar av blod og avføring frå ein eitt år og tre månader gammal corgi fann Veterinærhøgskolen parasitten fransk hjarteorm.

  – Dette er ein parasitt som ikkje er rapportert inn på hund som ikkje har vore i utlandet tidlegare. Parasitten lever i sjølve hjartet og lungeårene og kan gi pustebry, blødingar, sirkulasjonsforstyrringar, nedsett prestasjonsevne, nevrologiske symptom (som for eksempel kramper) og død, skriv Vetrinærhøgskulen i ei pressemelding.

  – Fransk hjarteorm ser ut til å spreie seg i Europa. Klimaendringar fører til risiko for fleire sjukdomsframkallande agens som trivst i varmt og fuktig klima. Fordi Fransk hjarteorm ikkje er ein meldepliktig sjukdom i Noreg, kan andre hundar ha hatt parasitten tidlegare, sjølv om Mattilsynet ikkje er kjent med det, held dei fram.

 • Kvinne angrepet av fem hunder

  En kvinne som ble angrepet av fem irske ulvehunder utenfor en dyreklinikk i Askim i Østfold i forrige uke, fikk store bittskader som endte på sykehus. Nå viser det seg at hundeeierne også tidligere er anmeldt etter et lignende angrep.

  Saken er under politietterforskning. Politiet har beslaglagt de de fem hundene og plassert dem i en kennel.

 • Høyesterett behandler sak om hundeavl i august

  Den tredje rettsrunden om hundeavl av rasene engelsk bulldogg og cavalier king charles spaniel skal opp i Høyesterett i slutten av august, bekrefter domstolen til NRK.

  I mars ble det klart at Høyesterett skal behandle anken i hundeavlssaken mellom Dyrebeskyttelsen Norge og Norsk Kennel Klub (NKK), to raseklubber og seks oppdrettere.

  Dyrebeskyttelsen har saksøkt klubben og oppdretterne for avl på de to rasene, som de mener bryter med dyrevelferdsloven.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no