Hopp til innhold

Arbeidstilsynet anmelder Adecco

Adecco Helse blir anmeldt for grove brudd på arbeidsmiljøloven etter NRKs avsløringer ved flere sykehjem.

Ammerudlunden sykehjem

NRK avslørte at de ansatte ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo sov i bomberommet i kjelleren og jobbet altfor mye.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Arbeidstilsynet i Oslo har nå hatt tilsyn på sykehjemmene og mener de har funnet så grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene ved sykehjemmene Ammerudlunden og Midtåsenhjemmet at det er grunnlag for politianmeldelse.

– Vi skriver på anmeldelsen nå, så detaljene er ikke klare. Men det handler om grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene, sier avdelingsleder Pål H. Lund i Arbeidstilsynet i Oslo til NTB.

Alvorlige forhold

NRK avslørte 17. februar den ulovlige driften ved Adecco-drevne Ammerudlunden sykehjem i Oslo. De ansatte skal ha jobbet 84 timer i uka uten overtidsbetaling, og de skal ha overnattet i kjelleren på sykehjemmet for å greie turnusen.

Siden har direktøren for Adecco Helse gått av og han har innrømmet at han visste om forholdene ved sykehjemmene.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Ulovlig drift på Ammerundlunden

Se video hvor NRK avslører ulovlig drift på Ammerudlunden sykehjem i Oslo.

Møte med politiet

Arbeidstilsynet hadde et møte med Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt fredag. Der ble det klart at det går mot anmeldelse av Adecco Helse. Anmeldelsen leveres mandag.

– Vi mener å se at det er alvorlige brudd på arbeidstidsbestemmelsene ved de to sykehjemmene i Oslo som vi har ført tilsyn ved. Bruddene er knyttet til arbeidstidslengde, overtidsbruk og mangel på hviletid mellom vakter, sier Lund til NRK.

Oslo kommune har sagt opp kontrakten med Adecco Helse om driften av begge sine sykehjem, og Oppegård kommune har sagt opp kontrakten ved Greverud sykehjem.

Der ble det avslørt at de ansatte jobbet 100 timer i uka, 20 timer om dagen og nærmere tre uker i strekk .

Ba byrådet anmelde

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland.

Foto: Kjersti Solhaug / NRK

SV gikk i dag ut og ba byrådet i Oslo anmelde Adecco , men byråden mente det var for tildig å si om det er grunnlag for en anmeldelse.

Byrådsleder Stian Berger Røsland sier at Arbeidstilsynet har gjort en selvstendig vurdering av forholdene som er avdekket ved de Adecco-drevne sykehjemmene.

– Denne siste utviklingen bekrefter det synet vi har hatt på saken, nemlig at det fra Adeccos side foreligger omfattende og systematiske brudd på arbeidsmiljøloven, sier Røsland til NTB.

Vurderer Greverud

Oppegård kommune har også sagt opp avtalen med Adecco Helse etter at det også der ble avdekket avvik. Mellom annet skal ansatte ha jobbet 100 timer i uken, i tre uker i strekk.

– Vi må innhente faktum før vi kan si om vi går videre med saken. Vi kommer blant annet til å gå inn i dokumentasjon på arbeidsforholdene ved sykehjemmet på Greverud, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet i Østfold og Akershus, Hanne Luthen, til NTB.

Hun sier at tilsynet ser meget alvorlig på dokumentfalsk og forsøk på å villede myndighetene, slik rådmann Harald Toft i Oppegård kommune hevder har skjedd.

Han sier Adecco Helse har foret kommunen med falsk informasjon, samt turnus- og bemanningsoversikter som ikke stemmer overens med virkeligheten på Greverud.

– Når vi vurderer politianmeldelse, er dokumentfalsk og det å skjule sannhetene for myndighetene, generelt sett viktige momenter. Så blir det opp til politiet å vurdere hvor alvorlige lovbrudd det er snakk om, sier Luthen til NTB.

Fylkeslegen vil granske egne rutiner

Fylkeslegen i Oslo og Akershus vil granske egne tilsynsrutiner etter Adecco skandalen ved tre sykehjem.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou, forteller at egne rutiner skal granskes etter avdekkingen av omfattende brudd på arbeidstidsbestemmelsene ved Ammerudlunden sykehjem i Groruddalen og Midtåsen sykehjem på Nordstrand, samt Greverud sykehjem i Oppgård.

– Vi har selv hatt inspeksjoner på Ammerudlunden så sent som i fjor, uten å avdekke disse forholdene. Lørdag skal vi ha et internt møte for å se om våre rutiner er gode nok til å avdekke denne type svikt, sier Schou til NTB.

Fylkeslegen vil spørre Oslo kommune om hvilke kontrollrutiner de har for å forsikre seg om at det samme ikke skjer ved andre sykehjem.