Hopp til innhold

Sykehjems-suksess driver ulovlig

En av de største private sykehjemskjedene her i landet, Adecco Helse, har tjent 100 millioner kroner de fire siste årene. Men suksessen har en bakside.

Video Ulovlig drift på Ammerundlunden

VIDEO: Se reportasjen fra Ammerudlunden. Roy Ove Lyngstad (t.v.) og Karina Michelsen.

Ammerudlunden sykehjem

Ammerudlunden sykehjem er drevet av Adecco Helse.

Foto: Kern Tvedten / NRK

Ett av disse sykehjemmene, Ammerudlunden i Oslo, har fått flere priser og høstet lovord av politikere. Men det hører også med til historien at enkelte ansatte har jobbet 84 timer i uken uten overtidsbetaling.

I tillegg har noen benyttet sykehjemmets kjeller som overnattingssted.

LES OGSÅ: Private scorer høyest

LES OGSÅ: Må svare for sykehjemfadese

Privat sykehjemsdrift

Visjonen til Ammerudlunden høres forlokkende ut: «Et hjem for beboere - og ikke kun en arbeidsplass for de ansatte».

Det skal vise seg å være både bokstavelig og ulovlig sant. Hjemmet, som drives av Adecco, har fått mange priser. Høyre-leder Erna Solberg har vært her og lært om effektiv privat sykehjemsdrift. Eldrebyråden fra Frp har vært på besøk mange ganger.

Tillitsvalgt for sykepleierne, Oline Hesselberg.

- Det har vært et etisk dilemma, sier tillitsvalgt Oline Hellesberg.

Foto: NRK

NRK kjenner til at sykehjemmet drives ulovlig, at de opererer med vaktlister på opptil 84 timer i uka uten overtidsbetaling og at ansatte sover i kjelleren. Få minutter før NRK prøver å komme inn med kameraer i tifluktsrommet, lå det et menneske og sov der.

- Et etisk dilemma

NRKs medarbeider blir oppholdt i 45 minutter av ansatte, som snakker med ledelsen i telefonen. Så kommer en av de tillitsvalgte til stedet, Oline Hesselberg. Hun forteller at det er et etisk dilemma å gå på jobb hver dag.

Hun har sagt fra om de ulovlige turnusene, sier hun, men har ikke vunnet fram.

Først ville ikke ledelsen ved hjemmet snakke med NRK, men etter hvert kommer Karina Michelsen og Roy Ove Lyngstad. Hun var sjef her fra starten i 2002 til i fjor, og nå leder hun alle Adeccos sykehjem. Roy Ove Lyngstad er daglig leder her nå.

De forteller at turnusene har vært slik siden 2002, men at de nå skal endres. Turnusene ble satt opp slik fordi de ansatte ønsket det, forteller de. De sier at de trodde det var lovlig så lenge det var frivillig.

Administrerende direktør i Adecco Helse, Bård Kristiansen, sier i en kommentar at den omtalte praksisen nå er endret, og at han personlig vil ta ansvar for at sykehjemmet heretter skal drive i henhold til loven.

Han sier likevel at praksisen med doble vakter ikke har gått ut over pasientene, og at sykehjemmet hele tiden har vært et godt sted å være for brukerne.

Video Adecco-sjef svarer på kritikken

VIDEO: Sjef for Adecco Helse, Bård Kristiansen, svarer på kritikken.

- Oppsiktsvekkende og sjokkerende

Ammerudlunden har også fått diplom fra pårørende.

Ammerudlunden har også fått diplom fra de pårørende.

Foto: NRK

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, reagerer sterkt på det som kommer fram i reportasjen. Hun sier det er oppsiktsvekkende og sjokkerende, at det er brudd på norsk lov og en trussel mot pasientsikkerheten.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier i en kommentar at dette høres ut som sosial dumping, og at hun håper at Høyre-byrådet i Oslo rydder opp i forholdene.

Hun har hørt om liknende ting fra andre bransjer, men sier det er rystende at det nå også blir avdekket i helsevesenet. Hun mener forholdene ved Ammerudlunden er en sak for Arbeidstilsynet.

Oslo kommune skal være i ferd med å konkurranseutsette fire til fem nye sykehjem i disse dager.

Ammerudlunden sykehjem i Oslo

Ammerudlunden sykehjem i Oslo.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ