Hopp til innhold
Followers of Iraqi cleric Moqtada al-Sadr withdraw from the streets after violent clashes, near the Green Zone in Baghdad
Foto: AHMED SAAD / Reuters

Irak

Oppsummert

Irak er et ressursrikt land, med en av verdens største forekomster av olje og gass. Likevel er landet, som er et av de mest folkerike i Midtøsten, preget av fattigdom og uroligheter.

  • Samarbeider om plan for å trekke USA ut av Irak

    Irak og USA skal være i forhandlingssamtaler om en plan for en gradvis uttrekning av den USA-ledede koalisjonsstyrken i landet, melder Reuters.

    USA har hatt militært nærvær i Irak de siste 21 årene.

  • Militsleder drept i amerikansk droneangrep i Bagdad

    Flere medlemmer av en Iran-støttet militsgruppe skal være drept i et droneangrep i Irak. En amerikansk kilde sier at USA sto bak angrepet.

    Nyhetsbyrået AP har snakket med en ikke navngitt amerikansk embetsperson som bekrefter meldinge. Også nyhetsbyrået Reuters har snakket med kilder som sier USA utførte angrepet.

    Droneangrepet rammet gruppa Kataib Hizbollah. Tre mennesker ble angivelig drept, og minst én av disse skal ha hatt en lederrolle.

    Kataib Hizbollah, som ikke må forveksles med Hizbollah i Libanon, regnes som en mektig gruppe i Irak. USA har tidligere knyttet gruppen til angrepet i forrige måned der tre amerikanske soldater ble drept ved grensa mellom Jordan og Syria.

    Droneangrepet onsdag skjedde i en hovedgate i bydelen Mashtal i Bagdad. En menneskemengde samlet seg på stedet mens nødetatene undersøkte bilvraket.

    Ifølge kilder tilknyttet Iran-støttede grupper i landet er Wissam Mohammed «Abu Bakr» al-Saadi, som ledet Kataib Hizbollahs operasjoner i Syria, drept.

    (NTB)

  • Irak kaller USAs diplomatiske utsending inn på teppet

    USAs chargé d'affaires i Bagdad, David Burger, blir lørdag kalt inn på teppet i Irakisk UD for å motta en formell protest. Det melder Reuters.

    En chargé d'affaires er diplomatisk representant av lavere rang.

    – I protest mot amerikansk aggresjon som rammet irakiske sivile og militære mål, vil Utenriksdepartementet kalle inn USAs chargé d'affaires, heter det i en uttalelse fra departementet som AFP siterer.

    Natt til lørdag angrep USA minst 85 mål i Irak og Syria, som gjengjeldelse for et angrep som drepte tre amerikanske soldater i Jordan. Minst 16 ble drept i Irak, blant dem sivile.

  • Nærmere 40 drept i amerikanske angrep i Syria og Irak

    Minst 39 mennesker, blant dem sivile, skal være drept i amerikanske angrep i Irak og Syria. Iraks statsminister fordømmer angrepene på det sterkeste.

    Ifølge USA angrep amerikanske styrker natt til lørdag 85 mål i Irak og Syria.

    – På min ordre har amerikanske styrker rammet anlegg i Irak og Syria som brukes av den iranske Revolusjonsgarden og militser tilknyttet dem, sa president Joe Biden.

    Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 23 Iran-støttede militssoldater drept i amerikanske angrep øst i Syria. Ingen sivile ble ifølge organisasjonen drept i angrepene i Syria, men det skal være sivile blant de 16 drepte i Irak.

  • Barth Eide: – Vi forstår USAs behov for å svare på angrepene

    Utenriksminister Espen Barth Eide fordømmer angrepene mot amerikanske styrker i Midtøsten i en uttalelse til NRK.

    Han kaller angrepene uakseptable.

    – Vi forstår USAs behov for å svare på angrepene. Det er viktig at alle aktører nå bidrar til å roe situasjonen og unngår videre eskalering, heter det i uttalelsen.

    Natt til lørdag angrep USA minst 85 mål i Irak og Syria, som gjengjeldelse for at tre amerikanske soldater ble drept i et angrep mot en amerikansk base i Jordan. Sivile liv gikk tapt i angrepene, ifølge landenes myndigheter.

    Senere har det blitt meldt om flere nye angrep mot amerikanske baser i Midtøsten, men flere av angrepene er tilbakevist av USA og Norge.

    Også britiske myndigheter har uttrykket forståelse for de amerikanske angrepene natt til lørdag.

    – Vi vil ikke kommentere på deres operasjoner, men støtter deres rett til å svare på angrep, sier en talsperson for den britiske regjeringen i en uttalelse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no