Fylkesmannen opphevet vergemålet
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Tolga-saken

Oppsummert

I flere år var tre brødre uvitende registrert som psykisk utviklingshemmede i Tolga kommune i Hedmark. Historien ble avslørt av VG i oktober, og har fått mange til å reagere. Mandag 11.februar la fylkesmannen i Vestland frem sin rapport i saken.

 • Vil be om erstatning i Tolga-saken

  VG melder at brødrenes advokat Nicolai Skjerdal vil kreve erstatning etter Tolga-saken. – Vi har ikke fått en god forklaring på hvordan de tre brødrene kunne bli registrert som psykisk utviklingshemmet, sier Skjerdal til avisen.

 • Tolga-rapport viser alvorlige feil

  Tolga kommune og fylkesmannen gjorde flere feil da brødrene Holøyen feilaktig fikk diagnosen psykisk utviklingshemmede, sier en rapport som ble lagt frem i dag. Blant annet er det gjort feil i registreringen av brødrene som ga kommunen statstilskudd.

 • Vil kontakte 18.000 nordmenn

  Myndighetene vil sende brev til 18.000 personer som har verge som ikke har registrert samtykkekompetanse – og deres verger. Der vil de vil få vite hvordan de kan få opphevet det. Det skjer etter VGs saker om brødrene som fikk vergemål mot sin vilje.

 • Vurderer seg inhabil

  Lederen i kontrollutvalget i Tolga kommune, Marit Gilleberg, vil trekke seg fra granskinga av vergemålssaken i Tolga. Gilleberg er ansatt hos Fylkesmannen i Hedmark, og sier hun derfor er inhabil. Det er resten av utvalget som avgjør saken.

  Marit Gilleberg
  Foto: Anne Næsheim / NRK
Statsrådene Monica Mæland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara kommenter Tolga-saken.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no