Fylkesmannen opphevet vergemålet
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Tolga-saken

Oppsummert

I flere år var tre brødre uvitende registrert som psykisk utviklingshemmede i Tolga kommune i Hedmark. Historien ble avslørt av VG i oktober, og har fått mange til å reagere. Mandag 11.februar la fylkesmannen i Vestland frem sin rapport i saken.

 • Krever tre millioner i erstatning

  Brødrene Lars Peder og Magnus Holøyen krever til sammen tre millioner kroner i oppreisningserstatning fra Tolga kommune og Fylkesmannen i Innlandet, skriver VG. Brødre ble registrert med diagnoser de ikke har og satt under vergemål mot sin vilje.

 • Færre fikk diagnose utviklingshemma

  Færre personer fikk diagnosen utviklingshemming i 2019, ifølge en rapport laget av Helsedirektoratet på bestilling fra regjeringen. Årsaken kan være økt kontroll med kommunene. Bakgrunnen for rapporten var Tolga-saken.

 • Ba om diagnose for Tolga-brødrene

  Tidligere kommunelege i Tolga, Ola H. Skjeldal (71), sier til VG at rådmannen ba ham om å undersøke om brødrene Holøyen var psykisk utviklingshemmet. Han sier begrunnelsen var at kommunen da ville få statlig støtte.

 • VG får pris for Tolga-avsløring

  VG-journalistene Maria Mikkelsen, Mona Grivi Norman og Frank V. Haugsbø får den store journalistprisen for Tolga-saken. VG avslørte at tre brødre fra Tolga var registrert som psykisk utviklingshemmede uten at de visste om det selv.

  Laster Twitter-innhold
 • VG: 319 har verge mot sin vilje

  Fylkesmennene i Norge ble i desember i fjor bedt om å sende brev til 18.000 personer for å sikre at vergemålet er frivillig. Bakgrunnen var den såkalte Tolga-saken. Så langt har flere hundre meldt ifra om at de ikke ønsker å ha en verge, skriver VG.

Statsrådene Monica Mæland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara kommenter Tolga-saken.

Skal granske Tolga-saken: – Vi vil ha svar på tre ting

Statsrådene Monica Mæland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara kommenter Tolga-saken.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no