Fylkesmannen opphevet vergemålet
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Tolga-saken

Oppsummert

I flere år var tre brødre uvitende registrert som psykisk utviklingshemmede i Tolga kommune i Hedmark. Historien ble avslørt av VG i oktober, og har fått mange til å reagere. Mandag 11.februar la fylkesmannen i Vestland frem sin rapport i saken.

 • Færre fikk diagnose utviklingshemma

  Færre personer fikk diagnosen utviklingshemming i 2019, ifølge en rapport laget av Helsedirektoratet på bestilling fra regjeringen. Årsaken kan være økt kontroll med kommunene. Bakgrunnen for rapporten var Tolga-saken.

 • Ba om diagnose for Tolga-brødrene

  Tidligere kommunelege i Tolga, Ola H. Skjeldal (71), sier til VG at rådmannen ba ham om å undersøke om brødrene Holøyen var psykisk utviklingshemmet. Han sier begrunnelsen var at kommunen da ville få statlig støtte.

 • VG får pris for Tolga-avsløring

  VG-journalistene Maria Mikkelsen, Mona Grivi Norman og Frank V. Haugsbø får den store journalistprisen for Tolga-saken. VG avslørte at tre brødre fra Tolga var registrert som psykisk utviklingshemmede uten at de visste om det selv.

  Laster Twitter-innhold
 • VG: 319 har verge mot sin vilje

  Fylkesmennene i Norge ble i desember i fjor bedt om å sende brev til 18.000 personer for å sikre at vergemålet er frivillig. Bakgrunnen var den såkalte Tolga-saken. Så langt har flere hundre meldt ifra om at de ikke ønsker å ha en verge, skriver VG.

 • 220 har fått verge mot sin vilje

  Minst 220 personer har meldt fra til fylkesmennene at de fikk oppnevnt uønsket vergemål, ifølge Kommunal Rapport. Det viser en opptelling Statens sivilrettsforvaltning har gjort i etterkant av Tolga-saken der tre brødre fikk verger mot sin vilje.

Statsrådene Monica Mæland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara kommenter Tolga-saken.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no