Fylkesmannen opphevet vergemålet
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Tolga-saken

Oppsummert

I flere år var tre brødre uvitende registrert som psykisk utviklingshemmede i Tolga kommune i Hedmark. Historien ble avslørt av VG i oktober, og har fått mange til å reagere. Mandag 11.februar la fylkesmannen i Vestland frem sin rapport i saken.

 • Vil forkaste Tolga-anke

  Tolga kommunes advokat vil at anken til Holøyen-brødrene blir forkasta, skriver Arbeidets Rett. I vinter bestemte Nord-Østerdal tingrett at det er staten som eventuelt skal betale erstatning i Tolga-saken og ikke kommunen. Saken er anka.

  Magnus Holøyen i Oslo
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Anker trolig Tolga-kjennelse

  Tolga-brødrenes advokat, Nicolai Skjerdal, sier at han trolig kommer til å anke kjennelsen i tingretten om at det er staten som eventuelt skal betale erstatning, og ikke kommunen. Han mener at erstatningen bør komme fra den som er ansvarlig.

  Advokat Nicolai V. Skjerdal
  Foto: Fend advokatfirma
 • Tolga-saken i retten

  Tolga-saken havner nå i retten. Magnus og Lars Peder Holøyen ble feildiagnostisert som psykisk utviklingshemmede og satt under verge mot sin vilje. I slutten av februar avgjør tingretten om de kan kreve erstatning fra kommunen, skriver Østlendingen.

 • Tolga-brørne med millionsøksmål

  Advokaten til to av brørne i Tolga-saka har stemna både staten og Tolga kommune, og krev erstatning på 1,5 millionar kroner kvar. Brørne blei uvitande registrerte som psykisk utviklingshemma utan å ha diagnosen, noko kommunen og staten har beklaga.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no