Hopp til innhold
Fylkesmannen opphevet vergemålet
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Tolga-saken

Oppsummert

I flere år var tre brødre uvitende registrert som psykisk utviklingshemmede i Tolga kommune i Hedmark. Historien ble avslørt av VG i 2018. Justis- og beredskapsdepartementet er saksøkt av brødrene på grunn av vedtak av vergemål.

 • Tolga-brødrenes søksmål mot staten er midlertidig stanset

  Erstatningssøksmålet fra Tolga-brødrene mot staten skulle i utgangspunktet komme i gang 10. oktober. Nå er saken midlertidig stanset av Oslo tingrett.

  Det bekrefter brødrenes advokat Nicolai V. Skjerdal til Arbeidets Rett.

  – Den er utsatt til vi har Høyesteretts avklaring av et rettsspørsmål i en annen sak som er avgjørende for vår sak, sier advokaten til avisen.

  I 2018 avslørte VG at brødrene var feilregistrert som psykisk utviklingshemmet og satt under vergemål. Brødrene saksøkte kommunen, og staten ved Justis- og beredskapsdepartementet hver for seg. Saken mot kommunen skulle opprinnelig opp i tingretten i januar før det ble inngått forlik.

  Justis- og beredskapsdepartementet er saksøkt fordi det var Fylkesmannen i Innlandet (nå Statsforvalteren) vedtok at brødrene skulle settes under vergemål.

  (NTB)

 • VG: Tolga-brødrene skal i retten i oktober – krever erstatning fra staten

  Brødrene Magnus og Lars Peder Holøyen møter regjeringsadvokaten i Oslo tingrett i oktober i en fire dager lang rettssak. Det skriver VG.

  Staten ved Justis- og beredskapsdepartementet er saksøkt fordi det var Fylkesmannen i Innlandet (nå Statsforvalteren) som vedtok at brødrene skulle settes under vergemål, skriver avisen.

  Brødrene har tidligere krevd en million hver i erstatning fra staten, noe brødrenes advokat Nicolai V. Skjerdal bekrefter overfor VG at fortsatt gjelder.

  I fjor høst inngikk Tolga kommune et forlik med brødrene. Samtidig erkjente ikke kommunen noe ansvar for behandlingen de to brødrene fikk, har NRK tidligere skrevet.

  I flere år var to brødre uvitende registrert som psykisk utviklingshemmede i Tolga kommune i Hedmark. Historien ble avslørt av VG i 2018.

 • Tolga kommune erkjenner ikke noe ansvar for brødre-behandling

  I forliket som ble inngått mellom Tolga kommune og Holøyen-brødrene, erkjenner ikke kommunen noe ansvar for behandlingen de to brødrene fikk.

  Men Tolga kommune beklager at det kan ha blitt begått visse feil som har vært belastende for brødrene.

  Det kommer fram i avtalen som NRK har fått tilgang til.

  Hele avtalen på sju punkter er nå gjort offentlig, med unntak av beløpet som Tolga kommune betaler til hver av de to brødrene.

  Kravet fra brødrene var på til sammen 3 millioner kroner i erstatning fra Tolga kommune og Staten. Det er ikke kjent offentlig hvor stort beløpet fra kommunen er.

  Brødrene Magnus og Lars Peder Holøyen var feil registrert som psykisk utviklingshemma og satt under vergemål, og for dette krevde de erstatning av kommunen.

  På et tidligere tidspunkt avviste Tolga kommune erstatningskravet og saken skulle egentlig opp i tingretten i januar.

  Det var Høyesterett som ga brødrene medhold i at de hadde rett til å saksøke Tolga kommune.

  Men det endte med at Tolga kommune inngikk forlik med de to brødrene.

  I 2018 avslørte VG at Lars Peder og Magnus Holøyen var blitt registrert som psykisk utviklingshemma av kommunen uten å ha diagnosen.

 • Forlik i Tolga-saken

  Tolga-brødrene skal ha inngått med forlik med kommunen. Det melder VG:

  Brødrene har krevd erstatning fra kommunen etter å ha blitt feildiagnostisert.

  – Partene i «Tolga-saken» har kommet frem til en omforent utenrettslig løsning, skriver kommunen på sine nettsider. Kommunen skriver at de ikke vil komme med ytterligere kommentarer.

 • Tolga-brødre møter kommunen i retten 10. januar

  Erstatningssaken som brødrene Magnus og Lars Peder Holøyen har reist mot Tolga kommune, starter i Østre Innlandet tingrett på Tynset 10. januar.

  I oktober 2020 krevde brødrene til sammen 3 millioner kroner i erstatning fra Tolga kommune og staten.

  Tingretten og lagmannsretten mente søksmålet måtte rettes mot staten, ikke kommunen. Men Høyesterett ga brødrene medhold i kravet om at de hadde rett til å saksøke Tolga kommune.

  Saken mot staten skal føres i Oslo tingrett, men er foreløpig ikke berammet, skriver VG.

  I 2018 avslørte VG at Lars Peder (36) og Magnus Holøyen (27) var blitt registrert som psykisk utviklingshemmede av kommunen uten å ha diagnosen.

  De ble deretter satt under vergemål mot sin vilje.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no