Hopp til innhold

Vellykket test av Mars-romskip

Den nye romraketten til Elon Musk, Starship, greide i dag å lande etter en prøveoppskytning. Det betyr at uttestingen av fartøyet som skal til Mars har tatt et stort skritt videre.

Romfartøyet Starship fra SpaceX lander i Texas

VELLYKKET TEST: Slik så det ut da romfartøyet Starship fra det amerikanske selskapet SpaceX landet i Texas.

Foto: SpaceX

Elon Musk og romfartsselskapet SpaceX skal bruke romskipet på turer til planeten Mars og til månen. «Starship» skal også være arbeidshesten til SpaceX. Romfartøyet skal utplassere tusener av kommunikasjonssatellitter, og kanskje sende like mange turister ut i rommet.

Denne videoen viser hvordan SpaceX lander på basen i Texas, USA

Det er gjenbrukbart, så det må være i stand til å lande på jorden etter endt oppdrag. Det beviste «Starship» i dag at den kunne gjøre.

Laster Twitter-innhold

To ganger tidligere har SpaceX forsøkt akkurat samme testturen. Da endte det med store eksplosjoner etter at fartøyene traff bakken i for høy hastighet. Forskjellige motorproblemer var grunnen.

Spacex-oppskyting i Texas 3. mars 2021

ILD OG BRÅK: Slik så det ut da romfartøyet startet på den omtrent fire minutter lange testturen. SpaceX har ikke godkjent for publisering bilder av eksplosjonen som inntraff seksten minutter senere.

Foto: JOSE ROMERO / AFP / NTB

Denne gangen eksploderte også Starship, men det var ti minutter etter at den hadde gjennomført den vanskelige landingen. Grunnen til eksplosjonen er ennå ikke klar.

Laster Twitter-innhold

Alt fungerte, nesten

Oppskytningen skjedde ved SpaceX-basen i Texas som Elon Musk nå har døpt om til Starbase City.

SN9 og SN10 fra SpaceX

STORT VOLUM: SpaceX har et aggressivt utviklingstempo. Her står prototypene SN9 og SN10 sammen ved basen i Texas. De bygges her, og de skytes opp her. SN9 styrtet i februar, og SN10 var fartøyet som ble brukt i dag.

Foto: SpaceX

«Starship» nådde en høyde av omtrent ti kilometer, før den gjennomførte et fall ned mot oppskytningsstedet. Under dette fallet lå romfartøyet sidelengs mens det kontrollerte ferden med fire små vinger. Rett over bakken rettet «Starship» seg opp og tente rakettmotorene igjen.

I video fra de siste sekundene av ferden, kan det se ut til at ett eller flere av landingsbenene ikke gikk i lås.

Det var også en kraftig brann i den nedre del av romfartøyet rett før og etter landing. Det kan være fra en lekkasje.

Starship SN9 på vei mot landing i Texas

UNIKT: Her faller prototypen SN9 ned mot bakken i Texas. Rett før landing retter det seg opp og bruker tre motorer for å bremse fallet. Det var planen. Bare én motor tente skikkelig, og det endte med styrt.

Foto: SpaceX

Først til månen

Det neste for romfartøyet er nå flere testturer, før det skal prøve å komme helt ut i rommet. Etter det er planen å sende det rundt månen og tilbake til jorden. En mulig landing på månen kan komme innen få år.

Selve hovedmålet for SpaceX og Elon Musk, er at store flåter av slike romfartøy skal sparke i gang koloniseringen av planeten Mars.

Før det kan skje, må SpaceX få tak i mer penger. Planen er å bruke en håndfull av disse romfartøyene til å få på plass det som heter «Starlink».

Romfartøyet Starship under landing på månen i en tenkt framtid.

MOT MÅNEN: USA har planer om å opprette en base på månen. SpaceX har planer om å tjene penger på å bruke Starship til å forsyne basen og sende mennesker dit.

Foto: SpaceX

Starlink

Pengekua til SpaceX skal etter planen være et globalt kommunikasjonssystem basert på opp til 42.000 satellitter i forskjellige baner rundt jorden. Systemet er allerede operativt i en veldig begrenset form. Målet er å tilby høyhastighets bredbånd til alle som ønsker. Å bruke en sverm av satellitter fjerner behovet for utbyggingen av dyr infrastruktur på bakken.

SpaceX bruker sin nåværende romrakett Falcon 9 til å skyte opp seksti satellitter av gangen. For å få til skikkelig volum, må Starship med sin enorme lastekapasitet trå til. Den kan ta med seg 400 satellitter på hver tur, hevdet SpaceX i 2019.

Markedet tror tydeligvis på planene til SpaceX, og verdsatte i februar selskapet til 74 milliarder dollar.

Starlink-satelitter fra SpaceX under utplassering i lav jordbane

EKTE VARE: Seksti Starlinksatellitter er i ferd med å bli sluppet løs fra det andre trinnet i en Falcon 9 rakett. Over ti tusen mennesker får internett gjennom dette systemet nå. Målet til SpaceX er å ta en betydelig andel av det globale kommunikasjonsmarkedet.

Foto: SpaceX

SISTE NYTT

Siste nytt