Hopp til innhold
Søppeldeponi Skedsmo
Foto: NRK Luftfoto/Stian Rugsveen, Gregard Pallotta / NRK grafikk

Søppeldeponiet i Skedsmo

Oppsummert

Metangass siver inn i hus ved det tidligere søppeldeponiet i Brånåsdalen i Skedsmo. Flere hus er blitt skjeve fordi bakken synker og naboer forteller om helseplager de tror skyldes gass. Kommunen er dømt til å betale en rekke huseiere erstatning.

 • Flyktningar til Brånåsdalen

  Fleire bustader rett ved Brånåsdalen avfallsdeponi i Lillestrøm, kan bli brukt for ukrainske flyktningar, skriv Mitt Lillestrøm.

  Fleire tidlegare bebuarar meldte om helseplager, på grunn av gass som seiv inn frå den gamle fyllinga, og kommunen enda opp med å kjøpe ut bebuarar i 22 leilegheiter i 2019.

  Nå foreslår kommunen at ukrainske flyktningar kan flytte inn, fordi nye målingar viser at det ikkje lenger er helseskadeleg å bu der.

  Politikarane skal behandle saka i morgon.

 • Skal leie ut hus ved gammel søppelfylling

  To eneboliger ved Lillestøm kommunes nedlagte søppelfylling i Brånåsdalen er kjøpt av kommunen og skal bli brukt som kommunale boliger.

  De forrige eierne krevde millionerstatning for verditap på grunn av problemene fra kommunens fylling.

  Mange hus i området er blitt skakke eller har fått inn gasser fra deponiet, men det skal ikke være gass i husene som skal leies ut, i følge kommunen. Dette skal nå undersøkes nærmere.

 • Kommunen kjøper hus på deponi

  To huseiere som bodde over den nedlagte søppelfyllinga i Brånåsdalen i Lillestrøm har nå blitt kjøpt ut av kommunen.

  Huseiernes advokat sier klientene er glade for at de fikk en løsning uten å måtte gå veien om retten.

  Tidligere har kommunen betalt ut flere titalls millioner kroner etter å ha tapt erstatningssaker mot huseiere i retten. Mange av husene har blitt skakke og hatt problemer med forurensning fra fyllinga.

 • Ja til salg i Brånåsdalen

  Et stort flertall av politikerne i Lillestrøm støtter planene for salg av 22 boliger ved en tidligere søppelfylling i Brånåsdalen.

  Boligene tilhørte beboere som rømte området på grunn av søppelgasser og helseplager.

  Kommunens begrunnelse for å kjøpe leilighetene for to år siden var likevel ikke at de var helsefarlige, men at området måtte utbedres.

  Nå er disse arbeidene ferdig og boligene kan bli lagt ut for salg eller bli leid ut.

  Flertallet av politikere i formannskapet vil kreve omfattende gassmålinger i boligene før salg.

  Mindretallet (MDG, Frp og bygdelista Folkets Røst) frykter kjøperne kan få problemer med gass i framtida og vil stoppe salget. Saken avgjøres i kommunestyret om en uke.

  Lillehaugen borettslag
  Foto: NRK
 • Vil selge leiligheter på fylling

  22 fraflyttede leiligheter ved en søppelfylling i Lillestrøm kommune kan bli lagt ut for salg eller leid ut, går det fram av en sak til politikerne.

  Kommunen overtok leilighetene i 2019 etter langvarig strid med familiene som bodde der. Beboerne var redde for gasser fra søppelfyllinga og mente de ble syke av å bo der.

  Kommunens begrunnelse for å kjøpe boligene var at området måtte gjennom omfattende anleggsarbeider og de ville skåne beboerne for bråket.

  Nå er Lillestrøm kommune ferdig med å rehabilitere et anlegg som skal fjerne gass fra boligområdene, og kommunen forutsetter at det ikke skal være helsefarlig å bo i leilighetene.

  Å kjøpe leilighetene fra beboerne kostet nærmere 68 millioner kroner. Kommunedirektøren skriver at det vil være riktig å selge dem for å dekke kommunens investering.

  Lillehaugen borettslag i Lillestrøm kommune
  Foto: Nadir Alam / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no