Hopp til innhold
To bussar med flyktningar kom til Ålgård litt over klokka 22 sundag kveld.
Foto: Mathias Oppedal / NRK

Flyktninger til Norge

Oppsummert

Nordmenn er blitt mer positive til å ta imot flyktninger, viser en spørreundersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning mellom 16. og 23. mars 2022. Seks av ti svarer at Norge bør ta imot flere flyktninger.

 • Kortere registreringstid for ukrainere

  Politiets utlendingsenhet sier antallet ukrainere som har kommet til Norge i påsken har gått ned, sammenlignet med den mest hektiske perioden i mars.

  Dette betyr at det nå er mulig for PU å hente inn noe av etterslepet på å registrere ukrainere som flyktninger.

  – Nå jobber vi med å kalle inn de som venter på private adresser til å komme litt raskere enn det vi hadde avtalt med dem. Om vi får tak i alle nå de neste par ukene, så er vi à jour (med registrering) innen utgangen av april, sier Are Manus Olsen, seksjonsleder i Politiets utlendingsenhet til NRK.

  Han sier samtidig at man må regne med at det er enkelte ukrainere det er vanskeligere å få tak, og at man derfor må jobbe med å registrere disse også i mai. Norsk Folkehjelp, som driver et akuttregistreringsmottak ved Gardermoen, sier man er glad for at registreringstiden har gått ned, men at man regner med at situasjonen kan snu raskt. På det verste har over 4000 ukrainere stått på venteliste for å bli registrert.

 • Nordmenn mer positive til flyktninger

  Nordmenn er blitt mer positive til å ta imot flyktninger, viser en fersk spørreundersøkelse. Til sammen tusen personer deltok i undersøkelsen, som er gjennomført av Institutt for samfunnsforskning (ISF) mellom 16. og 23. mars. Seks av ti svarer at Norge bør ta imot flere flyktninger. Til sammenligning mente fire av ti det samme ved tilsvarende undersøkelse i fjor.

  I undersøkelsen svarer hele ni av ti at de følger med på nyheter om ukrainske flyktninger daglig. Sju av ti leser slike nyheter flere ganger hver dag.

 • Røde Kors rustar opp for å hjelpa flyktningar

  Røde Kors aukar innsatsen for å hjelpa ukrainske flyktningar.

  – Flyktningane som kjem no er i større grad slitne og sterkt prega av krigshandlingar, seier Røde Kors president Thor Inge Sveinsvoll.

  Til no har nærare 800 frivillige frå Røde Kors vore i aktivitet på 22 mottak og akuttinnkvarteringar over heile landet.

  Organisasjonen førebur på større innsats i vekene og månadane som kjem, i tak med at fleire kjem til landet.

  Thor Inge Sveinsvoll
  Foto: Steinar Figved / Skylight / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no