Hopp til innhold

Konkurransetilsynet slo til hos flere dagligvarekjemper

Freia-eier Mondelēz bekrefter at selskapet fikk Konkurransetilsynet på uanmeldt besøk i dag. Også Norgesgruppen og Orkla-eide Lilleborg fikk tilsynet på døra.

Sjokolade i butikken

RAZZIA: Freia er kanskje mest kjent for produksjon av sjokoladeplater. Nå bekrefter eieren, Mondelez, at også de er i Konkurransetilsynets søkelys.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Beate Berrefjord, Konkurransetilsynet.

Beate Berrefjord er avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet.

Foto: Marit Hommedal

– Konkurransetilsynet har undersøkt innkjøpsbetingelsene mellom Orkla og dagligvarekjedene. Hos Lilleborg gjorde tilsynet funn som var så alvorlige at man så det nødvendig å gå til en razzia, sier avdelingsdirektør Beate Berrefjord i Konkurransetilsynet til NRK.

Lilleborg er en kjent produsent innen hygiene og rengjøring i Norge. Ved fabrikken på Ski i Akershus produseres merkevarer som Zalo, Klorin, Milo, Omo og Blenda. Selskapet er heleid av Orkla.

Berrefjord ønsker ikke å gå konkret inn på hva Lilleborg er mistenkt for, ei heller hvilken paragraf i Konkurranseloven det er snakk om.

Opprinnelig skulle en utfyllende rapport om funnene i dagligvarebransjen presenteres 20. november. Men etter at dagens razzia ble kjent, framskyndes planene:

– På grunn av oppmerksomheten bevissikringen nå har fått, vil Konkurransetilsynet i stedet ha pressekonferanse onsdag 13. november kl. 11, der resultatene blir presentert, heter det i en pressemelding fra tilsynet i ettermiddag.

Sjokoladeprodusent i søkelyset

I kveld bekrefter også Mondelēz, som eier sjokolade– og snacksprodusenten Freia, at Konkurransetilsynet kom på uanmeldt kontroll:

– Mondelēz Norge AS har i en periode hatt dialog med Konkurransetilsynet. I dag har tilsynet vært hos oss for å få mer informasjon, skriver pressetalsmann Jan Ottesen i Mondelēz i en SMS til NRK.

Mondelēz-merkevaren Freia er blant annet kjent for sjokoladeplater, kjeks, desserter og bakervarer. I 2018 omsatte Mondelez Norge for 2,18 mrd kroner.

– Vi gir tilsynet den informasjonen de etterspør, og samarbeider fullt ut i deres videre arbeid, skriver Ottesen.

Norgesgruppen bekrefter tilsyn

Også Norgesgruppen tilhører gruppen av bedrifter som har hatt Konkurransetilsynet innom i dag. Det forteller direktør for næringspolitikk Bård Gultvedt i Norgesgruppen til NRK.

Bård Gultvedt

Bård Gultvedt er direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen.

Foto: NorgesGruppen

– Norgesgruppen har, i likhet med de andre kjedene, i lengre tid hatt tett dialog med Konkurransetilsynet om leverandørenes betingelser. Vi kan bekrefte at tilsynet har vært hos oss i dag for å få mer informasjon, skriver Gultvedt i en e-post.

Han opplyser om at Norgesgruppen vil gi Konkurransetilsynet informasjonen det ber om.

– Norgesgruppen jobber kontinuerlig med sikte på å ha så gode innkjøpsbetingelser som mulig, slik at vi kan tilby våre kunder lave priser, skriver Gultvedt i e-posten.

Rabatter i fokus

Konkurranseforholdene i dagligvarebransjen har lenge vært i søkelyset, og da særlig forholdet mellom leverandører og butikkjedene. Store aktører får gjerne volumrabatter når de kjøper inn varer til sine butikker, noe som kan gjøre det vanskeligere for mindre aktører å konkurrere.

Mange i bransjen peker på Norgesgruppen, som er den desidert største (se figur under) på dagligvarebutikker i Norge. Norgesgruppen står blant annet bak kjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker.

Rema og Coop hevdet i fjor at deres innkjøpspriser ligger 4-6 prosent over innkjøpsprisene til Norgesgruppen, og at kjedene taper milliarder på dette. Konkurransetilsynet er tilført mer ressurser for å følge bransjen tettere, og politikerne diskuterer om man bør endre lovverket.

Mener forbrukerne taper milliarder

Adm. dirKarl Munthe-Kaas i Kolonial.no.

Karl Munthe-Kaas i kolonial.no mener dagens razzia var på høy tid.

Foto: NRK

– Dette er enormt viktig. Dette er norgeshistoriens første razzia gjort på bakgrunn av prisdiskriminering, sier Karl Munthe-Kaas i kolonial.no.

Den lille dagligvareutfordreren på nett har lenge ment at de store rabattene enkelte aktører får er brudd på konkurranseloven.

– Vi har lenge mistenkt at prisdiskriminering er et utbredt fenomen, og det tyder denne razziaen på, sier Munthe-Kaas.

Han mener det at utfordrerne må betale mer for de samme varene enn det de dominerende aktører gjør, ødelegger konkurransen ut mot forbrukerne.

– Når man ser på hvor høye prisene i Norge er sammenliknet med andre land, der også innkjøpsprisene er likere, er det grunn til å tro at forbrukerne i sum har tapt milliarder på dette, sier han

– Som lyn fra klar himmel

Kommunikasjonsdirektør Håkon Mageli i Orkla sier til NRK at Konkurransetilsynets kontroll hos Lilleborg kom høyst uventet.

Håkon Mageli

Håkon Mageli er kommunikasjonsdirektør i Orkla.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dette kommer som lyn fra klar himmel. Vi var ikke forberedt på at det skulle komme besøk til oss i dag, sier Mageli til NRK.

Razziaen skjedde på bakgrunn av en kjennelse fra Bergen tingrett 6. november, skriver Orkla i en børsmelding. Mageli sier Lilleborg vil fullt ut samarbeide med tilsynet.

– Vi legger forholdene til rette for at Konkurransemyndighetene skal få mest mulig og best mulig informasjon om betingelsene som Lilleborg har, sier Mageli.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger