Salet av Bergen Engines

Oppsummert

Regjeringa seier nei til salet av motorfabrikken Bergen Engines til russiske TMH i frykt for at viktig teknologi skal komme på avvege. Fabrikken har blant anna Sjøforsvaret som kunde. Regjeringa seier stopp for å sikre nasjonale tryggingsinteresser

 • Nytt firma vil kjøpe Bergen Engines

  Eit amerikansk IT-selskap kastar seg inn i kampen om Bergen Engines, skriv BT. Power Analytics lagar programvare for styring av motorar, og vil bruka motorane i kombinasjon med sol- og vindkraft for å generera straum til kraftkrevjande kundar.

 • IT-selskap vil kjøpe Bergen Engines

  Et nytt selskap kaster seg inn i kampen om Bergen Engines etter at salget til et russiskeid selskap ble stoppet. Nå melder det amerikanske IT-selskapet Power Analytics også interesse, skriver Bergens Tidende. Selskapet vil selge motorer til cannabisbransjen.

 • Innrømmer at svar var «en glipp»

  Næringsminister Iselin Nybø (V) innrømmer at en av deres første uttalelser i Bergen Engines-saken var en glipp.

  Statssekretær Lars Anders Lunde i Nybø sitt eget departement sa tidlig til Bergens Tidende at de ser på salet «som en avtale om salg mellom to kommersielle aktører, noe departementet ikke skal eller bør blande seg inn i».

  Senere ble salget likevel stanset av regjeringen.

  – Det falt uheldig ut. Det var en begrenset gruppe personer som var kjent med saken, og en glipp at svaret ikke ble kvalitetssikret av meg eller andre, sier Nybø under høringen.

 • Ikke vurdert kjøp av Bergen Engines

  Regjeringen har ikke vurdert å gå inn som kjøper av Bergen Engines, slik enkelte har tatt til orde for. Næringsminister Iselin Nybø syns ikke det er en god idé.

  – Selv mener jeg på generelt grunnlag at et statlig oppkjøp for å unngå salg til utenlandske interesser vil være krevende, sier Nybø under høringen.

 • Hørte om Bergen Engines 11. januar

  Næringsminister Iselyn Nybø (V) forteller at hun først hørte om Bergen Engines-saken 11. januar. Da ble en ansatt i næringsdepartementet kontaktet av en ekstern aktør om saken.

  – Det ble avtalt et møte med denne aktøren kort tid etter, og det ble satt i gang oppfølging av saken etter det, sier Nybø.

  Nybø vil ikke avsløre hvem den eksterne aktøren er, men innrømmer at den ble avgjørende for at de ble oppmerksomme på saken da.

  Iselin Nybø

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no