Hopp til innhold
Ein russisk anleggsarbeidar snakkar i mobilen under ein markeringseremoni for starten på arbeidet med å bygga Nord Stream røyrledninga i Portovaya-bukta nordvest for St. Petersburg 9. april 2010.
Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Russisk olje og gass

Oppsummert

Etter utbruddet av krigen i Ukraina er den russiske gasseksporten til Europa sterkt redusert. Før krigen fikk EU-landene nær halvparten av gassen sin fra Russland.

  • EU importerer rekordmye flytende gass fra Russland

    år ligger EU an til å slå tidligere rekorder når det gjelder import av flytende gass, såkalt LNG, fra Russland, viser data organisasjonen Global Witness har samlet inn. Det skriver Financial Times. Belgia og Spania kommer til å bli verdens andre og tredje største importør av russisk LNG, til tross for at EU har satt bremsene på import av russisk olje og gass som følge av Ukraina-invasjonen.

    Totalt har EU-importen av LNG økt med 40 prosent sammenlignet med 2021, ifølge Global Witness.

    (NTB)

  • Russlands oljeeksport nådde i mars sitt høyeste nivå på nesten tre år

    Oljeeksporten fra Russland har til tross for vestlige sanksjoner nådd sitt høyeste nivå på nesten tre år, melder Det internasjonale energibyrået (IEA). Den totale eksporten økte med 600.000 fat per dag til 8,1 millioner fat per dag i mars, ifølge IEA. Samtidig steg inntektene fra eksporten med 1 milliard dollar til 12,7 milliarder dollar. Det er likevel 43 prosent mindre enn for et år siden.

  • Nederland jobber for å ende gassimport fra Russland

    Nederland jobber for å ende importen av flytende naturgass fra Russland, som er den eneste formen for kraft landet fortsatt importerer fra Russland.

    Det rapporterer Bloomberg, som siterer Rob Jetten, Nederlands energiminister.

    Tidligere i år stanset Nederland å signere nye importavtaler av naturgass fra russiske kraftleverandører. Ifølge Bloomberg jobber myndighetene nå med å trappe ned fungerende importavtaler.

  • Russland inngår oljeavtale med India

    Russland sitt største oljeselskap, Rosneft, har inngått ein langtidsavtale om levering til India. Det melder Reuters.

    I tillegg skal Rosneft sende fleire typar olje til India og landets største raffineri, Indian Oil Corp, opplyser selskapet onsdag.

    Russlands visestatsminister Aleksandr Novak sa tysdag at den russiske oljeeksporten til India har meir enn tjuedobla seg det siste året. Europa har sidan invasjonen av Ukraina forsøkt å finne andre energikjelder.

  • Kraftig eksportfall på olje for Russland

    Russlands inntekter frå oljeeksport fall med 42 prosent i februar etter ei innskjerping av dei vestlege sanksjonane, opplyser Det internasjonale energibyrået, IEA. Sidan januar har eksportinntektene falle med 2,7 milliardar dollar. Men volumet som blir eksportert er likevel om lag det same som tidlegare, opplyser IEA.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no