Hopp til innhold
Ein russisk anleggsarbeidar snakkar i mobilen under ein markeringseremoni for starten på arbeidet med å bygga Nord Stream røyrledninga i Portovaya-bukta nordvest for St. Petersburg 9. april 2010.
Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Russisk olje og gass

Oppsummert

Før krigen i Ukraina brøt ut, importerte EU-landene nær halvparten av gassen sin fra Russland. Fra 27. april stanses gasseksporten til Polen og Bulgaria. Flere andre EU-land ønsker å trappe ned avhengighetene av russisk gass.

 • Kina importerte rekordmye olje fra Russland i mai

  Kinas import av råolje fra Russland var i mai 55 prosent høyere enn i samme måned i fjor, det skriver Reuters.

  Dette skjer samtidig som mange vestlige land har innført forbud mot import av russisk olje som følge av krigen i Ukraina.

  Russland eksporterer olje til Kina både via en oljerørledning som går via Sibir og Stillehavet, og med tankskip. I mai ble det eksportert nesten 8,42 millioner tonn russisk olje til Kina, ifølge de kinesiske tallene, som ble offentliggjort mandag.

 • Tyskland med energi-nødtiltak

  Tyskland setter inn nødtiltak for å sørge for at de har nok energi etter at tilbudet av russisk gass falt, sier den tyske regjeringen søndag, ifølge AFP. Landet vil blant annet bruke mer kull.

  – For å redusere bruken av gass, må mindre gass bli brukt for å lage energi, sier det tyske økonomidepartementet i en uttalelse.

 • Stogg av gass til Frankrike

  Frankrike har ikkje motteke noko gass frå Russland via røyrleidning sidan onsdag, ifølge det franske operatørselskapet GRTgaz. Det melder nyheitsbyrået AFP.

  Fleire europeiske land melder om problem med russiske gassleveransar, deriblant Tyskland, Italia, Slovakia og Austerrike. Mengda gass gjennom røyrleidninga Nord Stream har redusert med 60 prosent dei siste dagane.

  Ifølge det russiske energiselskapet Gazprom dreier det seg om tekniske problem, men EU meiner gassreduksjonen er politisk og handlar om europeisk støtte til Ukraina.

 • Tysklands regjering ber innbyggerne spare energi

  Russiske Gazprom mer enn halverer gassleveransene via Nord Stream 1-rørledningen. Den tyske regjeringen ber nå innbyggerne om å spare energi.

  Russland skylder på nødvendig reparasjonsarbeid på gassrørledningen til Tyskland og har varslet at kapasiteten reduseres fra 167 millioner kubikkmeter til 67 millioner kubikkmeter daglig.

  For Tyskland innebærer dette at rundt 60 prosent av energiforsyningen via rørledningen kuttes, samtidig med at landet forsøker å redusere importen av russisk olje som følge av krigen i Ukraina.

  Tysklands næringsminister Robert Habeck sier i et videobudskap til det tyske folket at «tiden nå er inne» for å spare energi.

  – Hver eneste kilowattime bidrar i denne situasjonen, sier han.

  Habeck understreker at Tyskland har tilgang på energi fra andre kilder enn Russland, men medgir at prisen er høyere. De tyske gasslagrene er for øvrig 56 prosent fulle, ifølge ham.

  (NTB)

  Tyskland energiminister Robert Habeck
  Foto: Bernd von Jutrczenka / AP
 • Gazprom kutter mer i gassleveransene til Tyskland

  I en uttalelse onsdag opplyser selskapet at den daglige leveransen gjennom Nord Stream 1-ledningen til Tyskland kuttes med ytterligere 33 prosent til 67 millioner kubikkmeter per dag fra og med natt til torsdag.

  Tirsdag kunngjorde Gazprom at leveransen til Tyskland via Nord Stream 1-ledningen ble kuttet med 40 prosent, fra 167 millioner kubikkmeter til 100 millioner kubikkmeter om dagen. Begrunnelsen var «behov for vedlikehold».

  Tysklands økonomiminister Robert Habeck mener at dette er en politisk motivert beslutning, og at det ikke dreier seg om behov for vedlikehold

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no