Hopp til innhold
Ein russisk anleggsarbeidar snakkar i mobilen under ein markeringseremoni for starten på arbeidet med å bygga Nord Stream røyrledninga i Portovaya-bukta nordvest for St. Petersburg 9. april 2010.
Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Russisk olje og gass

Oppsummert

Etter utbruddet av krigen i Ukraina er den russiske gasseksporten til Europa sterkt redusert. Før krigen fikk EU-landene nær halvparten av gassen sin fra Russland.

  • Russlands oljeeksport nådde i mars sitt høyeste nivå på nesten tre år

    Oljeeksporten fra Russland har til tross for vestlige sanksjoner nådd sitt høyeste nivå på nesten tre år, melder Det internasjonale energibyrået (IEA). Den totale eksporten økte med 600.000 fat per dag til 8,1 millioner fat per dag i mars, ifølge IEA. Samtidig steg inntektene fra eksporten med 1 milliard dollar til 12,7 milliarder dollar. Det er likevel 43 prosent mindre enn for et år siden.

  • Nederland jobber for å ende gassimport fra Russland

    Nederland jobber for å ende importen av flytende naturgass fra Russland, som er den eneste formen for kraft landet fortsatt importerer fra Russland.

    Det rapporterer Bloomberg, som siterer Rob Jetten, Nederlands energiminister.

    Tidligere i år stanset Nederland å signere nye importavtaler av naturgass fra russiske kraftleverandører. Ifølge Bloomberg jobber myndighetene nå med å trappe ned fungerende importavtaler.

  • Russland inngår oljeavtale med India

    Russland sitt største oljeselskap, Rosneft, har inngått ein langtidsavtale om levering til India. Det melder Reuters.

    I tillegg skal Rosneft sende fleire typar olje til India og landets største raffineri, Indian Oil Corp, opplyser selskapet onsdag.

    Russlands visestatsminister Aleksandr Novak sa tysdag at den russiske oljeeksporten til India har meir enn tjuedobla seg det siste året. Europa har sidan invasjonen av Ukraina forsøkt å finne andre energikjelder.

  • Kraftig eksportfall på olje for Russland

    Russlands inntekter frå oljeeksport fall med 42 prosent i februar etter ei innskjerping av dei vestlege sanksjonane, opplyser Det internasjonale energibyrået, IEA. Sidan januar har eksportinntektene falle med 2,7 milliardar dollar. Men volumet som blir eksportert er likevel om lag det same som tidlegare, opplyser IEA.

  • EU har sendt mer enn dobbelt så mye penger til Russland som til Ukraina

    Den uavhengige Finland-baserte forskningsorganisasjonen Centre for Research on Energy and Clean Air har dokumentert at Russland har solgt kull, olje og gass for over 295 milliarder euro, rundt 3250 milliarder norske kroner, i løpet av det siste året.

    Av dette står EU for nesten 140 milliarder euro, eller over 1540 milliarder norske kroner.

    Pengene fra EU-land har vært en veldig viktig grunn til at den russiske økonomien har klart seg ganske godt under krigen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no