Hopp til innhold
markering mot rasisme
Foto: Christophe Pouchoulin

Rasisme i Norge

Oppsummert

Rasisme var opprinnelig definert som oppfatninger, holdninger eller handlinger som deler mennesker inn i påståtte «raser» hvor noen hevdes å være mer verdifulle enn andre. (snl.no) I dag brukes begrepet om alle former for etnisk diskriminering.

 • Rapport: Barn og unge opplever rasisme på skulen

  I ei undersøking der 1715 barn og unge mellom 13–19 år har spurde om rasisme, svarer 37 prosent at dei har opplevd rasisme på grunn av korleis dei ser ut. Dei fleste av desse seier dei blei usett for rasisme på skulen, medan sosiale medium kjem på andre plass.

  Kristin Oudmayer i Unicef Norge, som står bak undersøkinga, seier i ei pressemelding at dei ser alvorleg på resultata og at vi no må sjå at rasisme er eit samfunnsproblem som styresmaktene må ta på alvor.

 • Trekker tilståelse om hatkriminalitet

  Mannen som er dømt for drapet på Ahmaud Arbery i Georgia, trekker tilståelsen om hatkriminalitet og stilles dermed for retten igjen.

  Travis McMichael ble i fjor sammen med faren Gregory og en nabo dømt for drap på afroamerikanske Arbery og fengslet for livstid i en delstatsdomstol i Georgia.

  Men fordi Georgia på det tidspunkt manglet en lov om hatkriminalitet, er han tiltalt for hatkriminalitet i en føderal domstol.

  McMichael hadde opprinnelig planlagt å si seg skyldig i hatkriminalitet mot å slippe med 30 års fengsel i et føderalt fengsel. Mandag avviste den føderale dommeren Lisa Godbey Wood avtalen, som Arberys foreldre var sterkt imot, og dermed går det mot rettssak nummer to for de tiltalte (NTB)

 • Ber om fengsel for vold og rasisme

  Aktor Maria Husebye Fossen la ned påstand om 120 dager i fengsel for mannen i 50-årene som er tiltalt for vold, trusler og hatefulle ytringer mot en norsk-somalisk mor og døtrene hennes. Den såkalte rasismesaken i Elverum har denne uka vært oppe i Eidsivating lagmannsrett etter at mannen anket dommen som falt i tingretten i fjor. Der ble han dømt til 120 dager i fengsel. Mannens forsvarer Jostein Løken ba om full frifinnelse. Han mener det ikke er godt nok bevist at mannen utøvde vold og trusler mot kvinnene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no