Hopp til innhold
markering mot rasisme
Foto: Christophe Pouchoulin

Rasisme i Norge

Oppsummert

Rasisme var opprinnelig definert som oppfatninger, holdninger eller handlinger som deler mennesker inn i påståtte «raser» hvor noen hevdes å være mer verdifulle enn andre. (snl.no) I dag brukes begrepet om alle former for etnisk diskriminering.

 • Mener Bergen kommune bør starte med ramadan-lys

  Bergen kommune før betale for å henge opp belysning under muslimenes fastemåned ramadan, slik Oslo gjorde i vår. Det mener Bergen SV.

  Partiet foreslår å plassere lysene på Valborg Platousplass mellom hovedbiblioteket og Bergen Storsenter. Målet er å forebygge og bekjempe diskriminering og rasisme, og spre kunnskap og toleranse, ifølge forslaget fra bystyrerepresentant Ann Kristin Helland Ramstrøm.

  Frp var kritiske til at kommunen betalte for lysprosjektet i Oslo, mens Islamsk Råd Norge (IRN) forteller at muslimer i Oslo har satt stor pris på ramadanlysene der.

  IRN er også svært positive til at dette kan skje i flere byer, som Bergen.

  – Det gjør at jeg føler at jeg hører til her, og at jeg er likeverdig, sier styremedlem Badreddine Maizi til NRK. Han bor selv i Bergen.

  Til kritikken fra Frp, peker han på at også muslimer er skattebetalere, og at de er med på å betale for julebelysningen.

  – Dette er en høytid for mange innbyggere. De ville blitt glade for at det blir tatt hensyn til deres høytider, sier Maizi.

  Saken skal opp i Bergen bystyre senest i oktober.

  Ramadan-lys i Oslo
  Foto: Hallgeir Braastad / NRK
 • Biskoper bekymret for økende antisemittisme

  Preses Olav Fykse Tveit går hardt ut mot det han mener er jødefiendtlige holdninger som har kommet til uttrykk i det norske samfunnet den siste tiden.

  Tveit mener det er blitt økende antisemittisme i Norge etter at krigen i Gaza brøt ut i oktober i fjor.

  – De dramatiske hendelsene 7. oktober i fjor var svært traumatiserende for jøder i Israel, som ble minnet om pogromene og holocaust. Sjokket og traumene påvirker jøder over hele verden, også i Norge, sier Tveit.

  (NTB)

 • Bufdir: Mange barn opplever rasisme i Norge

  45 prosent har blitt utsatt for rasistiske ytringer i løpet av det siste året, viser en ny rapport bestilt av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

  Deltakerne er barn og unge mellom 13 og 24 år.

  71 prosent av de med afrikansk bakgrunn blir utsatt for rasisme, kommer det fram. Andelene var også høye for dem med bakgrunn fra Midtøsten og Asia, med henholdsvis 64 og 63 prosent.

 • FN dypt bekymret for rasisme mot mennesker av afrikansk opphav i Norge

  FN-eksperter er dypt bekymret for diskriminering av mennesker av afrikansk opphav i Norge.

  Ekspertene har oppfordret regjeringen til å ta nødvendige skritt for å inkludere mennesker av afrikansk opphav i samfunnet uten å bli møtt med fordommer, skriver de i en pressemelding.

  Det skjer etter at en arbeidsgruppe med eksperter på mennesker av afrikansk opphav besøkte Norge. Gruppen ble opprettet i 2002 og er en del av FNs menneskerettighetsråd, men medlemmene er ikke FN-ansatte.

  Gruppen merket seg at Norge blant annet har et politisk og institusjonelt rammeverk mot rasisme, og gode tiltak for å møte hatkriminalitet.

  – Likevel møter folk med afrikansk opphav raseprofilering, hatefulle ytringer, rasistisk mobbing på skolene, barrierer i jobbsammenheng og tvangsfjerning av barn gjennom barnevernet, sa ekspertene i en uttalelse etter besøket.

 • Krev tiltak mot rasisme i akademia

  – Det er inga grunn til å tru at rasisme og diskriminering ikkje finst i vår sektor, seier Julia Orupabo.

  Ho er forskar ved Instituttt for samfunnsforskning og medlem i den regjeringsutnemnde komiteen for kjønnsbalanse og mangfald i forskning.

  Dei etterlyser eiga satsing mot rasisme i akademia handlingsplanen mot rasisme og diskriminering som regjeringa kom med i november, ifølgje nettsida til komiteen.

  Orupabo peikar på tal frå Statistisk sentralbyrå om at 34 prosent av forskarar i Noreg var innvandrarar i 2022.

  Regjeringa opplyser til nettstaden at tiltaka i planen også gjeld forskingssektoren, sjølv om dei ikkje er nemnd.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no