Hopp til innhold
Pressens Faglige Utvalg (PFU) - logo

PFU

Oppsummert

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan opprettet av Norsk Presseforbund med formål å overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norsk presse. Utvalget vurderer klager over norsk presses adferd opp mot Vær Varsom-plakaten.

  • I dag skal PFU behandle «Bamsegutt»-klagen

    Dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» blir første tema under onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU), skriver NTB. Norsk Presseforbund er innklager.

    Det ble en stor sak da det ble kjent at NRK bevisst hadde holdt tilbake informasjon om tidligere dommer mot mannen som omtales som «Bamsegutt».

  • Vixen Awards klager Natt og Dag inn til PFU

    Gratisavisen Natt og Dags kroppskommentarer på sosiale medier vekket sterke reaksjoner i kjølvannet av influencernes store festkveld, skriver VG.

    – Natt og Dag har publisert et innlegg på sin Instagram-konto hvor de bruker bilder fra rød løper og henger ut og latterliggjør våre gjester. Vi mener at Natt og Dag har brutt Vær varsom-plakaten på flere punkter, sier daglig leder Pia Tryland til avisen.

    Derfor har Vixen Awards onsdag sendt inn et varsel til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

    VG skriver at de har vært i kontakt med Natt og Dag-redaktør Geir Magne Staurland, som så langt ikke har kommentert klagen.

  • NRK er felt flest ganger i PFU i 2023

    I likhet med i fjor er NRK alene på toppen av listen over mediehus med flest presseetiske fellelser i år.

    – Det er bare å registrere at det ble fem fellelser – noe mer enn vi skulle ønske, sier NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk til Journalisten.

    To av totalt seks fellelser regnes som én fordi de gjelder den samme publiseringen, nemlig Brennpunkt-dokumentaren «Massasjesalongene».

    – Det må vi bare ta lærdom av. Selv om folk kan være involvert i kritikkverdige forhold, var dette også en stigmatiserende sammenheng og berørte enkeltmennesker i en sårbar situasjon. Det har vi allerede tatt til etterretning i dokumentaren og endret til større sladder og grundigere anonymisering, sier Kalbakk.

    (NTB)

  • Document.no felt i PFU for publisering av debattinnlegg

    Pressens Faglige Utvalg (PFU) slår fast at Document.no brøt god presseskikk da avisa publiserte et debattinnlegg uten å gi samtidig imøtegåelse.

    Klagen, som ble behandlet av utvalget onsdag, handlet om et innlegg om avslaget på pressestøtte til Filter Nyheter. Det var Filter som klaget saken inn.

    PFU-klagen gjaldt to punkter i Vær varsom-plakaten: 3.2, om opplysningskontroll og kildebredde, og 4.14, om samtidig imøtegåelse. Utvalget konkluderte med brudd på begge punkter, skriver fagbladet Journalisten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no