Hopp til innhold
«Ingen elsker Bamsegutt»

TV-serien «Ingen elsker Bamsegutt»

 • – Vi gjorde en alvorlig feilvurdering

  Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen beklaget igjen håndteringen av saken rundt dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» da hun redegjorde i Kringkastingsrådet i dag.

  – Vi gjorde en alvorlig feilvurdering, sier Fürst Haugen under sin redegjørelse.

  Hun sier at NRK jobber med en grundig gjennomgang av hva som har gått galt, og at arbeidet har høy prioritet.

  – Når vi gjør feilvurderinger og ikke lever opp til den høye journalistiske standarden vårt innhold skal ha, så må vi vise ydmykhet og rydde opp så raskt vi kan, sier kringkastingssjefen.

  Kringkastingsrådet har fått nærmere 300 klager om dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt», som handler om en norsk mann som ikke kommer seg hjem fra Filippinene sammen med sin familie.

  Mannen har hatt utfordringer med å få bistand av norske myndigheter.

  Serien har fått kritikk etter at det ble kjent at hovedpersonen ble dømt i en sedelighetssak i 1991. Denne dommen var utelatt i serien.

  – Vi ga publikum et ufullstendig bilde av historien, sier Fürst Haugen.

  NRK har senere valgt å avpublisere serien.

  – Dette er en krevende og alvorlig sak for oss i NRK. Den høye tilliten NRK nyter i det norske samfunnet, er helt grunnleggende, sier kringkastingssjefen.

  (NTB)

  Vibeke Fürst Haugen
  Foto: Lars Os / NRK Nyheter
 • NRK bidro til å få Jan-Egil Granfoss hjem fra Filippinene

  Tidligere mandag meldte VG at NRK hadde bistått Jan-Egil Granfoss, kjent fra NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt», med å komme seg fra Filippinene til Norge.

  Distriktsdirektør Marius Lillelien i NRK forklarer at det var hensyn til sikkerhetssituasjonen til Granfoss som gjorde at NRK bidro til å få ham hjem.

  Før helgen kom det nye opplysninger rundt sikkerhetssituasjonen til Granfoss som førte til at norske myndigheter vurderte at han og familien burde reise hjem til Norge så raskt som mulig. Myndighetene rådet i den forbindelse NRK til å gi praktisk bistand til en rask og effektiv hjemreise, opplyser Lillelien til NRK Nyheter.

  – NRK ønsker å følge opp sårbare kilder i forbindelse med våre produksjoner, og gitt den helt spesielle situasjonen som har oppstått rundt familien i forbindelse med vårt arbeid rundt serien, så ser vi på det som riktig og naturlig at vi også bidro med praktisk hjelp ved hjemreise, sier Lillelien.

  NRK har bistått ved å bestille flybilletter gjennom sitt reisebyrå. Fakturaen videreformidles til Granfoss’ advokat. Utgiftene dekkes av pengene som er kommet inn gjennom Spleis-innsamlingen.

  NRK, UD, ambassaden på Manila og Granfoss sin advokat har alle vært involvert i arbeidet med å hente familien hjem, sier Lillelien.

  Onsdag forrige uke ble det kjent at NRK ikke publiserer dokumentaren om «Bamsegutt» på nytt.

  – Vi i NRK har foreløpig ikke besluttet om vi skal lage noen ny dokumentar basert på Granfoss sin historie, sier Lillelien.

  NRK dropper "bamsegutt"
  Foto: Alf Simensen / NRK
 • VG: «Bamsegutt» har kommet seg hjem til Norge

  Jan-Egil Granfoss, også kjent som «Bamsegutt», landet i Norge sent lørdag kveld. Det melder VG.

  Uføretrygdede Granfoss har bodd på Fillipinene med sin kone og tenåringssønn, og har i lengre tid forsøkt å komme seg hjem til Norge.

  Det har stormet rundt Tore Strømøys NRK-serie om ham, fordi en tidligere overgrepsdom ble utelatt fra serien.

 • Aftenposten innklaget til PFU for «Bamsegutt»-artikkel

  Aftenposten er klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter en artikkel i forbindelse med NRKs dokumentarserie «Ingen elsker Bamsegutt».

  PFU-sekretariatet opplyser til Journalisten at klagen handler om arbeidsmetode, og at den kommer fra en av de fornærmede i den gamle straffesaken.

  Klagen gjelder en nyhetssak i kjølvannet av avsløringen av at NRK unnlot å omtale en 32 år gammel sedelighetsdom mot hovedpersonen i serien.

  Saken er innvilget lukket behandling. Dermed blir verken klagen eller behandlingen åpnet for innsyn.

  PFU har mottatt «en håndfull» klager mot NRK for publisering av serien, som nå er slettet for godt. Alle er fortsatt til vurdering, får Journalisten opplyst.

  (NTB)

 • Sier de har funnet løsning for å få «Bamsegutt» hjem

  Live Aanestad Vold, som startet innsamlingsaksjonen for å få «Bamsegutt» og familien hjem til Norge, sier de nå har funnet en løsning.

  – Vi har landet en måte å få «Bamsegutt» hjem på. Det er på ingen måte det offentlige som har bidratt til dette, forklarer hun til Nettavisen.

  Det er sikkerhetssituasjonen til familien som er grunnen til at de nå vil fremskynde en løsning.

  – Det handlet om sikkerheten til «Bamsegutt». Situasjonen der nede er veldig, veldig alvorlig for familien og han selv, forteller hun.

  Vold ønsker ikke å si hvordan de har fått til hjemreisen.

  Mannens advokat Leif Strøm bekrefter at de har fått en anonym hjelper.

  Det ble samlet inn 4,1 millionar kroner ved hjelp av tjenesten Spleis, men det er usikkert hvor mange som vil kreve pengene tilbake. NRK har trukket tv-serien om mannen.

  Mesna har ikkje oversikt over kor mange som ønsker pengane tilbake.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no