Hopp til innhold
Mink
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Pelsdyr

Oppsummert

Stortinget har vedtatt å legge ned pelsdyrnæringen innen 2025. Regjeringen og Frp er enige om at pelsdyrbønder som må avvikle driften, skal ha full erstatning. Hvor stor summen blir er uklar. Først skal alle pelsdyrfarmer takseres.

 • Pelsdyropprettarar kan få erstatning

  No kan pelsdyropprettarar be om erstatning etter nytt regelverk. Lovendringane er sett i kraft ved kongeleg resolusjon fredag, opplyser Landbruks- og matdepartementet på nettsidene sine.

  Stortinget vedtok i juni 2021 endringar i reglane om økonomisk kompensasjon etter lov om forbod mot hald av pelsdyr.

  (NTB)

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer. Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Estland avvikler pelsdyrnæringen

  Estland innfører forbud mot pelsdyroppdrett og pålegger pelsdyroppdrettere å avvikle næringen innen utgangen av 2025. Det vedtok den estiske nasjonalforsamlingen onsdag i en avstemning der 55 representanter stemte for mens 19 stemte mot.

 • Større erstatning til pelsdyrbønder

  Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV er enige om å overkjøre regjeringen i saken om ny erstatningsordning for pelsdyrbøndene.

  Det kommer fram i en innstilling fra Stortingets næringskomité fredag, som NTB har fått innsyn i. Saken skal opp til behandling i plenum 3. juni.

  Opposisjonspartiene har ikke beregnet hva den nye ordningen vil koste, men det dreier seg om en større sum enn i regjeringens opprinnelige forslag til ny erstatningsordning, som er anslått til cirka 1,2 milliarder kroner.

 • Mer penger til pelsdyrbøndene

  Omstillingsmidler for pelsdyroppdrettere var tom allerede i januar. Nå har Frp fått med seg Ap og Sp for å øke summen med 25 millioner kroner. Forslaget er sikret flertall etter behandling i finanskomiteen, opplyser Roy Steffensen i Frp til NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no