Hopp til innhold
Mink
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Pelsdyr

Oppsummert

Stortinget har vedtatt å legge ned pelsdyrnæringen innen 2025. Så langt har Landbruksdirektoraret utbetalt over 603 millioner kroner i erstatning til pelsdyrbønder som har lagt ned driften.

 • EU-parlamentarikarar vil forby pelsoppdrett

  Oppdrett av pelsdyr bør bli forbode i EU, foreslår tre politikarar frå venstreblokka i EU-parlamentet. Dei viser til at 14 EU-land allereie heilt eller delvis har innført forbod mot oppdrett. Innan utgangen av 2023 skal EU-kommisjonen komme med si vurdering av forslaget, og om dette bør bli ein del av EUs felles lovgjeving.

 • Dyrere å avvikle pelsdyrnæringa en antatt

  Staten har utbetalt over 100 millioner kroner mer i erstatning til pelsdyrbønder enn først antatt, viser Landbruksdirektoratets ferske årsrapport for 2022. Så langt har Landbruksdirektoraret utbetalt over 603 millioner kroner i erstatning til pelsdyrbønder som har avviklet drifta etter at Stortinget i 2019 vedtok at det ikke skal holdes pelsdyr i Norge, skriver Nationen.

  Pelsdyr
  Foto: Dag Kessel / NRK
 • Krever slutt på spansk pelsdyroppdrett

  En gruppe nakne aktivister innsmurt med blod demonsterte i helgen i Madrid mot spansk pelsdyroppdrett. Demonstrantene holdt opp plakater med teksten: «Hvor mange liv for en kåpe?»

  Pelsdyrektivister i Madrid
  Foto: THOMAS COEX / AFP
 • Norsk mink har ankommet Danmark

  Mink har for første gang ankommet Danmark etter at hele næringen ble nedlagt og all mink ble avlivet for to år siden. Minken kommer fra Norge.

  Minkene ankom med dyretransport til Thyholm nordvest på Jylland lørdag, melder nyhetsbyrået Ritzau.

  De rundt 750 minkene skal plasseres på en minkfarm i området. Alle kommer fra Norge, men har dansk avstamning.

  (NTB)

 • Den siste norske pelsdyrbonden legger ned

  Fem år etter at forbudet mot pelsdyrhold ble lansert, avvikles den siste pelsdyrgården i Norge. Likevel har kun 5 av 270 pelsdyrbønder fått endelig erstatning.

  – Avviklingen av pelsdyrnæringen kommer til å stå igjen som en skandale. Prosessen og spillet i de fem påfølgende årene har vært enda verre, sier styreleder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag i en e-post til NTB.

  Da forbudet ble lansert i av Solberg-regjeringen i 2018, ble pelsdyrbønder lovet et raskt erstatningsoppgjør.

  – Flere av de som fulgte statens oppfordring om å avvikle raskt, har stått uten inntekt i årevis, og enkelte betaler tusenvis av kroner hver dag i renteutgifter på anlegg som står tomme, sier Trane Skadsem.

  Pelsdyrfarm
  Foto: Alf Ove Hansen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no