Mink
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Pelsdyr

Oppsummert

Stortinget har vedtatt å legge ned pelsdyrnæringen innen 2025. Regjeringen og Frp er enige om at pelsdyrbønder som må avvikle driften, skal ha full erstatning. Hvor stor summen blir er uklar. Først skal alle pelsdyrfarmer takseres.

 • – En tøff kamp

  Kampen for full erstatning for pelsdyrbønder har vært en tøff kamp. Det sier Odd Arne Myromslien fra Kvam som har ofret det meste for at bøndene skal få full erstatning for å legge ned. Han er fornøyd med forliket mellom regjeringa og Frp.

  Pelsdyrbonde Odd Arne Myromslien fra Kvam i Nord-Fron
  Foto: Even Lusæter / NRK
 • Venstre vil forby import av pels

  Venstre vil forby all import av pels. Dette er eit naturlig steg etter at det er full semje om avviklinga av næringa, seier André N. Skjelstad som er partiet sin landbrukstalsmann på Stortinget.

 • Ikke alle pelsdyrbønder er fornøyd

  Pelsdyrbonde Arnt Erik Evja i Nissedal i Telemark tror ikke at erstatningen han vil få, vil være nok til at han får et nytt levebrød, selv om han er lovet «full erstatning». Han har gjeld på fem millioner kroner i dag.

 • Umulig å si pris på pelsdyrforlik

  Landbruksminister Olaug Bollestad sier at «ekspropriasjonsmessige prinsipper» skal ligge til grunn i utregning av erstatning til pelsdyrbøndene. Hun vedgår at det er umulig nå å si hva sluttsummen blir. – Men det blir helt sikkert mer, sier hun.

  Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) og Frps Morten Ørsal Johansen i Stortinget.
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no