NSO Group
Foto: Jack Guez / AFP

Pegasus-saken

Oppsummert

Journalister, advokater og politikere verden rundt har blitt overvåket etter at mobiltelefonene deres har blitt hacket med en programvare kjent som Pegasus, ifølge flere medier. Pegasus er utviklet av det israelske selskapet NSO Group.

 • Amnesty vil forby spionvaresalg

  Amnesty International vil ha et midlertidig forbud mot salg av overvåkingsteknologi etter avsløringer knyttet til det israelske selskapet NSO Group. NSO Group har i årevis solgt programvare, kjent under navnet Pegasus, som kan benyttes til å overvåke gjennom fjernstyring av både kamera og mikrofon på folks mobiltelefoner.

 • Macron frykter avlytting

  Frankrikes president Emmanuel Macron bytter ut telefonen som kan ha vært infisert av et spionprogram utviklet av israelske NSO Group. Ifølge flere medier er Macron blant minst 14 statsoverhoder og statsledere som kan ha blitt overvåket ved hjelp av spionprogrammet. En talsmann for NSO Group nektet torsdag for at Macron var å finne på lista over telefoner der Pegasus-programvaren mistenkes for å være plantet.

 • Israel skal granske NSO Group

  Israel har opprettet en kommisjon som skal granske teknologiselskapet NSO Group. Selskapet selger spionvare som har vært benyttet til å overvåke politikere, journalister og aktivister verden over. Kommisjonen skal gjennomgå anklagene mot selskapet og undersøke påstandene om at programvare utviklet av selskapet er misbrukt.

  – Når de har fullført gjennomgangen, vil vi kreve å få se resultatet for å vurdere om noe skal gjøres, sier leder av forsvars- og utenrikskomiteen Ram Ben Barak.

  Ifølge Amnesty International og en rekke internasjonale medier er det israelsk-utviklede spionprogrammet blant annet benyttet til å spionere på minst 14 statsledere, samt en rekke politikere, journalister og menneskerettsforkjempere verden over.

 • Nekter for telefonhacking

  Saudi-Arabia nekter for å ha benyttet spionprogrammet Pegasus fra israelske NSO Group til å avlytte journalister og menneskerettsaktivister. En saudiarabaisk tjenestemann sier til nyhetsbyrået SPA at anklagene er usunne og at landet ikke støtter en slik praksis.

  Ifølge Amnesty International og en rekke internasjonale medier er Saudi-Arabia ett av landene som har skaffet seg det israelsk-utviklede spionprogrammet, som blant annet ble funnet på telefonene til ekskona og forloveden til regimekritikeren Jamal Khashoggi. Kashoggi var journalist i Washington Post og ble drept av en saudiarabisk dødsskvadron i 2018..

 • Macron inkaller til hastemøte

  President Emmanuel Macron har innkalt til et hastemøte i det franske sikkerhetsrådet for å diskutere det israelske spionverktøyet Pegasus. – Presidenten følger saken nøye og tar det veldig seriøst, sier den franske regjeringens talsmann Gabriel Attal.

  Den franske presidenten er en av flere stats- og regjeringssjefer som kan ha blitt rammet av hackingangrepet fra Pegasus, som er utviklet av israelske NSO Group og brukt mot politikere, journalister og aktivister verden over. NSO-gruppen nektet for at Macron har vært et mål.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no