PST
Foto: Cornelius Poppe

Overvåkning

Oppsummert

Regjeringen har har gitt politiet større mulighet til å bruke skjulte tvangsmidler ved etterforskning, avverging og forebygging av alvorlig kriminalitet. PST ønsker å overvåke alle som reiser med fly inn og ut av Norge for å forebygge terror.

 • Amnesty vil forby spionvaresalg

  Amnesty International vil ha et midlertidig forbud mot salg av overvåkingsteknologi etter avsløringer knyttet til det israelske selskapet NSO Group. NSO Group har i årevis solgt programvare, kjent under navnet Pegasus, som kan benyttes til å overvåke gjennom fjernstyring av både kamera og mikrofon på folks mobiltelefoner.

 • Macron frykter avlytting

  Frankrikes president Emmanuel Macron bytter ut telefonen som kan ha vært infisert av et spionprogram utviklet av israelske NSO Group. Ifølge flere medier er Macron blant minst 14 statsoverhoder og statsledere som kan ha blitt overvåket ved hjelp av spionprogrammet. En talsmann for NSO Group nektet torsdag for at Macron var å finne på lista over telefoner der Pegasus-programvaren mistenkes for å være plantet.

 • Israel skal granske NSO Group

  Israel har opprettet en kommisjon som skal granske teknologiselskapet NSO Group. Selskapet selger spionvare som har vært benyttet til å overvåke politikere, journalister og aktivister verden over. Kommisjonen skal gjennomgå anklagene mot selskapet og undersøke påstandene om at programvare utviklet av selskapet er misbrukt.

  – Når de har fullført gjennomgangen, vil vi kreve å få se resultatet for å vurdere om noe skal gjøres, sier leder av forsvars- og utenrikskomiteen Ram Ben Barak.

  Ifølge Amnesty International og en rekke internasjonale medier er det israelsk-utviklede spionprogrammet blant annet benyttet til å spionere på minst 14 statsledere, samt en rekke politikere, journalister og menneskerettsforkjempere verden over.

 • Macron inkaller til hastemøte

  President Emmanuel Macron har innkalt til et hastemøte i det franske sikkerhetsrådet for å diskutere det israelske spionverktøyet Pegasus. – Presidenten følger saken nøye og tar det veldig seriøst, sier den franske regjeringens talsmann Gabriel Attal.

  Den franske presidenten er en av flere stats- og regjeringssjefer som kan ha blitt rammet av hackingangrepet fra Pegasus, som er utviklet av israelske NSO Group og brukt mot politikere, journalister og aktivister verden over. NSO-gruppen nektet for at Macron har vært et mål.

 • Israel etterforsker Pegasus-hacking

  Den israelske regjeringen har satt opp et eget utvalg for å undersøke anklagene om at et hackingprogram laget av et israelsk sikkerhetsselskap skal ha blitt misbrukt i hele verden. Det opplyser en israelsk kilde til Reuters. Utvalget ledes av Israels Nasjonale Sikkerhetsråd, som svarer direkte til statsminister Naftali Bennett.

  NSO-gruppens dataprogram Pegasus skal ha blitt brukt til å overvåke flere fremtredende politikere, journalister og forretningsfolk. Blant annet Ungarns statsminister Viktor Orban skal ha brukt hackingprogrammet, ifølge The Guardian.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no