Hopp til innhold
Grafikk økning av fedme
Foto: NRK

Overvekt og fedme

Oppsummert

Sidan 1970-talet har andelen overvektige økt og det har trolig sammenheng med miljøet vi lever i. Ifølge en stor helseundersøkelse har hver fjerde nordmann i 40-årene fedme. Fedme medvirker til anslagsvis 2800 årlige dødsfall i Norge.

  • Én milliard mennesker i verden lever nå med fedme

    Verdens befolkning blir tykkere og tykkere. Fedme blant voksne har mer enn doblet seg på verdensbasis siden 1990, skriver NTB. Blant barn og unge er forekomsten firedoblet.

    En ny studie utgitt av det britiske medisinske tidsskriftet Lancet viser at over én milliard mennesker i verden i 2022 levde med fedme. Dataene viser også at 43 prosent av voksne var overvektige i 2022.

  • Studie: Overvekt tynger samfunnet mer enn fedme

    «Vanlig» overvekt koster samfunnet langt mer enn fedme, viser en ny studie fra NTNU. Forskerne etterlyser effektive tiltak på befolkningsnivå.

    – Selv om kostnadene individuelt sett er høyest for personer som har alvorlig fedme, er de totale kostnadene for samfunnet høyest ved overvekt eller mildere grad av fedme, sier forsker ved NTNUs Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, Gudrun Maria Waaler Bjørnelv, til Gemini.

    Grunnen er at det er mange flere personer innenfor disse kategoriene.

    Bjørnelv sier til NTB at det ofte blir fremstilt som at fedme er dyrt for samfunnet, noe som bidrar til stigmatisering av personer med fedme. Hun og kollega Christina Hansen Edwards mener det er viktig å skille mellom kostnader på individnivå og kostnader for samfunnet.

    Tidligere forskning har vist at kroppsmasseindeksen (KMI) hos nordmenn i snitt økte med ett poeng for hvert tiår i perioden 1984 til 2008.

    Resultatene er basert på helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT). (NTB)

  • Legemiddelverket: Meldinger om bivirkninger etter slankemedisin

    Europeiske legemiddelmyndigheter undersøker meldinger om alvorlige bivirkninger av slankemedisinen Ozempic. Også i Norge har det kommet noen meldinger.

    Legemiddelverket har mottatt mindre enn fem tilfeller om mistanke om selvskading- eller selvmordstanker etter bruk av denne medisinen i Norge, skriver Aftenposten.

    Legemiddelverket venter nå på utredningene som gjøres av Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA. Undersøkelsene vil trolig pågå over flere måneder, opplyser seniorrådgiver Pernille Harg i Legemiddelverket.

    – Hvis folk bruker disse legemidlene og opplever unormale eller uventede ting, er det viktig at de melder fra selv eller via lege. Det er slike meldinger som utgjør vårt datagrunnlag, sier hun.

    Harg påpeker at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom bivirkninger og medisinen, men at de likevel følger nøye med på alle meldinger som kommer inn.

    (NTB)

  • Produsent sliter med å levere diabetesmedisinen Ozempic

    Medisinen brukes også mot overvekt.

    Det danske legemiddelfirmaet Novo Nordisk sliter med etterspørselen etter Ozempic flere steder i verden. Diabetesmedisinen har vektreduksjon som bivirkning.

    Også i Norge har det vært problemer med å levere Ozempic det siste året, og i mars sa Statens legemiddelverk (SLV) til diabetes.no at Norge kunne få delvis mangel på type 2-legemiddelet Ozempic ut 2023. I juni opplyste SLV at leveransesituasjonen ventes å bli uforutsigbar fremover.

    Nå melder det danske legemiddelselskapet bak medisinen om forsyningsvansker flere steder rundt om i verden, opplyser MedWatch.

    (NTB)

    Ozempic
    Foto: privat
  • Norske kvinner er mer overvektige før svangerskap enn tidligere

    Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at 40 prosent av kvinner som blir gravide i Norge, er overvektige rett før svangerskapets start.

    Gravide i Norge blir spurt om høyde og vekt like før de ble gravide når de går til svangerskapskontroll. Informasjonen samles inn til Medisinsk fødselsregister ved Folkehelseinstituttet (FHI). Tall fra 2022 viser at 40 prosent av kvinner som blir gravide, er overvektige eller har fedme like før svangerskapet.

    – Vi ser at tidligere års trend med økende KMI fortsatte i fjor. For første gang i Medisinsk fødselsregisters historie har gjennomsnittet av gravide kvinner en kroppsmasseindeks (KMI) over 25 før svangerskapets start. Det betyr overvekt, konstaterer overlege Liv Cecilie Vestrheim Thomsen ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

    Thomsen forklarer at kvinner med fedme har økt risiko for en rekke helseplager under svangerskapet. Blodpropp, større blødninger, infeksjoner og svangerskapsdiabetes er bare noen av farene ved fedme under svangerskapet. Hun mener svangerskapsomsorgen må forberede seg på mer og tettere oppfølging når flere gravide er overvektige. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no