Hopp til innhold
Insulin
Foto: Kim Jansson / NRK

Diabetes

Oppsummert

Diabetes er en gruppe sykdommer som skyldes at kroppen ikke produserer nok insulin eller at insulinet virker for dårlig. Diabetes type 2 kan til en viss grad reguleres med at man går ned i vekt, er aktiv og endrer kosthold.

  • Helsemyndighetene vil stramme inn etter reseptjuks

    Feil bruk av den populære diabetesmedisinen Ozempic gjør at helsemyndighetene vurderer en kraftig innstramming. Det kan ramme de som virkelig trenger den – diabetikere – hardt.

    Diabetesmedisinen Ozempic er blitt svært populær fordi den også kan brukes til slanking. Den kan fås på blå resept hvis du har diabetes type 2 og bruker andre rimeligere legemidler i tillegg, men feilutskriving av resepter til personer som ikke oppfyller kravene, gjør at medisinen kan miste sin forhåndsgodkjenning, skriver Aftenposten.

    Det betyr at alle som ønsker medisinen, må søke til Helfo via sin fastlege, noe som vil ramme diabetikere ekstra hardt.

    – Det er helt absurd med tanke på at dette er et diabeteslegemiddel, sier forbundsleder Cecilie Roksvåg i Diabetesforbundet.

  • Produsent sliter med å levere diabetesmedisinen Ozempic

    Medisinen brukes også mot overvekt.

    Det danske legemiddelfirmaet Novo Nordisk sliter med etterspørselen etter Ozempic flere steder i verden. Diabetesmedisinen har vektreduksjon som bivirkning.

    Også i Norge har det vært problemer med å levere Ozempic det siste året, og i mars sa Statens legemiddelverk (SLV) til diabetes.no at Norge kunne få delvis mangel på type 2-legemiddelet Ozempic ut 2023. I juni opplyste SLV at leveransesituasjonen ventes å bli uforutsigbar fremover.

    Nå melder det danske legemiddelselskapet bak medisinen om forsyningsvansker flere steder rundt om i verden, opplyser MedWatch.

    (NTB)

    Ozempic
    Foto: privat
  • Forskning: Antallet mennesker med diabetes vil dobles innen 2050

    Antallet mennesker som har diabetes over hele verden vil mer enn doble seg til 1,3 milliarder innen 2050, ifølge ny forskning.

    Alle verdens land kommer til å se en økning av kronisk diabetessyke i befolkningen, ifølge det som er den mest omfattende analysen av globale data om diabetes hittil.

    Det blir estimert at rundt 529 millioner mennesker globalt har diabetes nå, hvorav 95 prosent har diabetes type 2.

    På mindre en tre tiår vil dette mer en doble seg, heter det i studien som er publisert i tidsskriftet Lancet. Forskningen anslår også at innen 2045 vil tre firedeler av voksne med diabetes bo i lav- og mellominntektsland.

    En av forfatterne bak forskningen, Liane Ong, sier at en årsak til økningen er at folks spisevaner har endret seg de siste årene.

    – I løpet av 30 år har mange land gått fra mer tradisjonelle matvaner til mer ultraprosessert mat, sier hun til AFP.

    (NTB)

    Bildeillustrasjonen viser en insulinpenn produsert av Novo Nordisk-selskapet 14. mars 2023
    Foto: AFP
  • Biobank kan løse diabetesgåten

    En ny nasjonal biobank har som mål å samle inn biologiske prøver fra 100.000 voksne med diabetes.

    Norsk diabank er navnet på den nye nasjonale biobanken som skal opprettes. Nyheten kommer fra Universitetet i Bergen på verdens diabetesdag mandag 14. november.

    Initiativet til diabetesbanken støttes av Norges Diabetesforbund og Fagrådet for Norsk diabetesregister for voksne. Innsamlingen har startet i Helse Vest, men vil bli en del av et prosjekt for å lage en landsomfattende biobank.

    (NTB)

    Prøverør
    Foto: NTB
  • Nord universitet starter diabetesutdanning

    Fra høsten 2023 kan man ta 30 studiepoeng i faget diabetesbehandling/omsorg på Nord universitet.

    Videreutdanningen igangsettes etter oppfordring fra Helse Nord. De mener samfunnet trenger flere sykepleiere med denne kompetansen, heter det i en pressemelding fra Nord Universitet.

    Studiet er desentralisert. Det anslås at rundt 28.000 personer i Norge har diabetes type 1, mens rundt 254.000 har diagnosen diabetes type 2. For sistnevnte finnes det store mørketall.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no