Hopp til innhold
Boreriggen Polar Pioneer i Barentshavet
Foto: Statoil/Harald Pettersen / Harald Pettersen

Olje og gass i Barentshavet

Oppsummert

Den politisk vedtatte «iskanten» bestemmer hvor langt nord det kan letes etter olje og gass.

  • Nytt gassfunn i Barentshavet

    Sokkeldirektoratet melder at Aker BP og partnerne har funnet gass i en undersøkelsesbrønn i Barentshavet. Funnet er gjort rundt 300 kilometer fra nordkysten av Norge.

    De påtraff en 30 meter tykk reservoarsone i Stø- og Fruholmen-formasjonene, med en gasskolonne på 11 meter, hvorav totalt 8 meter i sandsteinslag med meget god reservoarkvalitet.

    Rettighetshaverne Equinor, Aker BP, Petoro og Inpex Idemitsu vil vurdere funnet sammen med andre funn og prospekt i området med hensyn til en mulig utbygging.

    Brønnen blir permanent plugget og forlatt.

  • Ti nye muddervulkaner er påvist i Barentshavet

    I tilknytning til et forskningstokt i regi av Universitetet i Tromsø ble ti nye muddervulkaner påvist på 440–480 meters dyp vest i Barentshavet.

    Det melder Sokkeldirektoratet.

    En muddervulkan er en ansamling av leire eller annet finkornet materiale som har strømmet ut sammen med gass, vann og noen ganger olje, enten på havbunnen eller jordoverflata.

    – Muddervulkaner rundt omkring i verden er ofte assosiert med forekomster av hydrokarboner, og de kan derfor være av interesse i forbindelse med leting etter olje og gass, sier geolog i Sokkeldirektoratet, Rune Mattingsdal, som deltok på den siste delen av toktet.

  • LO-forbund uenige i synet på ny oljeområder

    Tidligere har LO sendt et felles høringssvar på regjeringens årlig utlysning av nye området på norsk sokkel, men i år har forbundene svart hver for seg, skriver Klassekampen.

    Høringsrunden dreier seg om tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) for 2023.

    Fellesforbundet og Industri Energi støtter regjeringens ønske om å lete etter mer olje i Norskehavet og Barentshavet. Mens Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Handel og Kontor i Norge (HK) advarer mot planene.

    (NTB)

  • Vår Energi har gjort et nytt oljefunn

    Oljedirektoratet melder at Vår Energi ASA har gjort et oljefunn i en brønn som er boret om lag 13 kilometer nordøst for Goliat-feltet i sørlig del av Barentshavet og 90 kilometer nordvest for Hammerfest.

    – Brønnen ble boret til et målt dyp på 2.958 meter og olje ble påtruffet i realgrunnen- og kobbeformasjonene. Det er utført omfattende datainnsamling for videre vurdering. Brønnen blir nå permanent plugget og forlatt, skriver Vår Energi på sin nettside.

    Direktør i Arctic Energy Partners, Kjell Giæver, sier i en pressemelding at det er gode nyheter fra Barentshavet.

    – Barentshavet er et skattkammer. Vi i Arctic Energy Partners er alltid glade når det gjøres nye oljefunn i nord, sier Giæver. Vi snakker om verdier for milliarder av norske kroner, det blir det mye ringvirkninger av. Dette kan forlenge levetiden til Goliat og sikrer viktige arbeidsplasser i nord.

  • Equinor trekker seg fra ammoniakkprosjekt i Barentshavet

    Equinor og Vår Energi går ut av Barents Blue-prosjektet som går ut på å lage ammoniakk av naturgass fra Barentshavet, fange CO2 og lagre den under havbunnen.

    Samarbeidsavtalen mellom Equinor, Vår Energi og Horisont Energi utløp 31. januar. Nå har Horisont Energi i stedet inngått partnerskap med den spanske gjødsel- og ammoniakkgiganten Fertiberia.

    Polaris CO2-lager under, som ligger rundt 100 kilometer fra finnmarkskysten ble valgt som CO2-lagringsløsning for Barents Blue-prosjektet, og har hatt samme partnere som for Barents Blue-prosjektet. CO2-lageret er en sentral del av Barents Blue-prosjektet, som går ut på å bygge en ammoniakkfabrikk på Markoppneset i Hammerfest hvor naturgass fra Barentshavet skal omgjøres til ren, blå ammoniakk.

    Equinor skriver at de ved å gå ut av prosjektet også har konkludert med å ikke delta videre i lagringsprosjektet Polaris.

    ©NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no