Hopp til innhold
Boreriggen Polar Pioneer i Barentshavet
Foto: Statoil/Harald Pettersen / Harald Pettersen

Olje og gass i Barentshavet

Oppsummert

Den politisk vedtatte «iskanten» bestemmer hvor langt nord det kan letes etter olje og gass.

  • LO-forbund uenige i synet på ny oljeområder

    Tidligere har LO sendt et felles høringssvar på regjeringens årlig utlysning av nye området på norsk sokkel, men i år har forbundene svart hver for seg, skriver Klassekampen.

    Høringsrunden dreier seg om tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) for 2023.

    Fellesforbundet og Industri Energi støtter regjeringens ønske om å lete etter mer olje i Norskehavet og Barentshavet. Mens Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Handel og Kontor i Norge (HK) advarer mot planene.

    (NTB)

  • Vår Energi har gjort et nytt oljefunn

    Oljedirektoratet melder at Vår Energi ASA har gjort et oljefunn i en brønn som er boret om lag 13 kilometer nordøst for Goliat-feltet i sørlig del av Barentshavet og 90 kilometer nordvest for Hammerfest.

    – Brønnen ble boret til et målt dyp på 2.958 meter og olje ble påtruffet i realgrunnen- og kobbeformasjonene. Det er utført omfattende datainnsamling for videre vurdering. Brønnen blir nå permanent plugget og forlatt, skriver Vår Energi på sin nettside.

    Direktør i Arctic Energy Partners, Kjell Giæver, sier i en pressemelding at det er gode nyheter fra Barentshavet.

    – Barentshavet er et skattkammer. Vi i Arctic Energy Partners er alltid glade når det gjøres nye oljefunn i nord, sier Giæver. Vi snakker om verdier for milliarder av norske kroner, det blir det mye ringvirkninger av. Dette kan forlenge levetiden til Goliat og sikrer viktige arbeidsplasser i nord.

  • Equinor trekker seg fra ammoniakkprosjekt i Barentshavet

    Equinor og Vår Energi går ut av Barents Blue-prosjektet som går ut på å lage ammoniakk av naturgass fra Barentshavet, fange CO2 og lagre den under havbunnen.

    Samarbeidsavtalen mellom Equinor, Vår Energi og Horisont Energi utløp 31. januar. Nå har Horisont Energi i stedet inngått partnerskap med den spanske gjødsel- og ammoniakkgiganten Fertiberia.

    Polaris CO2-lager under, som ligger rundt 100 kilometer fra finnmarkskysten ble valgt som CO2-lagringsløsning for Barents Blue-prosjektet, og har hatt samme partnere som for Barents Blue-prosjektet. CO2-lageret er en sentral del av Barents Blue-prosjektet, som går ut på å bygge en ammoniakkfabrikk på Markoppneset i Hammerfest hvor naturgass fra Barentshavet skal omgjøres til ren, blå ammoniakk.

    Equinor skriver at de ved å gå ut av prosjektet også har konkludert med å ikke delta videre i lagringsprosjektet Polaris.

    ©NTB

  • Ap-topp vil lete etter mer olje i nord

    Aps energitopp på Stortinget har tro på norsk oljeproduksjon etter 2050 og er en helhjertet tilhenger av boring i Barentshavet. Marianne Sivertsen Næss fra Hammerfest er leder i Stortingets energi- og miljøkomité.

    Hun mener at Norge bør lete mer i Barentshavet. – Skal vi bidra inn med energi til Europa, må vi lete i nord, for leter vi ikke, gjør vi heller ikke funn, sier Næss tl Aftenposten.

  • Ikke godt nok om konsekvensene på Wisting

    Klima- og miljødepartementet mener at det er mangler ved konsekvensutredningen av Wisting-feltet i Barentshavet, skriver Klassekampen. Utbyggingen av oljefeltet er omstridt på grunn av usikkerheten rundt klima- og miljøkonsekvensene. Departementet ber blant annet om flere analyser om miljørisikoen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no