Hopp til innhold

Ny rapport fra FNs klimapanel

Oppsummert

FNs klimapanel la 4. april fram tredje del av sin hovedrapport. Den handler om klimatiltak. I februar kom delrapporten om klimaendringene. I august 2021 kom første del som handlet om klimaendringenes konsekvenser.

  • Eide: – Ny energimelding om noen dager

    Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) sier at Regjeringen vil legge frem ny energimelding om noen dager.

    – Vi må snu utslippene innen 2025, altså neste stortingsvalg, sa Eide.

    Ministeren var til stede da de norske medforfattere la frem FNs nye klimarapport i Oslo.

  • Naturvernforbundet vil ha nye klimatiltak før påsken

    – Regjeringens troverdighet står på spill hvis de ikke umiddelbart reagerer med tiltak som reduserer forbruket, verner mer natur og omstiller Norge vekk fra fossil energi, mener Naturvernforbundet.

    Etter at FN kom med sin nye klimarapport mener Naturvernforbundet at regjeringen må komme med umiddelbare tiltak.

    Naturvernforbundet sier de forventer at regjeringen bruker tilleggsmeldingen til energimeldingen, som etter planen skal komme før påske, til å komme med umiddelbare tiltak

  • MDG: – Tiden for museskritt i klimapolitikken er over

    Rike land som Norge har ikke lenger luksusen det er å velge bort klimatiltak, sier MDG-leder Une Bastholm etter at FN publiserte sin nye klimarapport.

    – Norge må erstatte vår olje med ny, fornybar energi som vi kan eksportere.

    Bastholm mener politikerne må ta de største grepene og legge til rette for kutt i utslippene.

    –men hver og en av oss kan heldigvis gjøre en forskjell med å reise miljøvennlig, spise mer bærekraftig, og gjenbruke og dele mer.

  • Frp: – Tiden for særnorske klimamål bør være over

    De norske klimamålene er symbolpolitikk mener energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Terje Halleland.

    – Norge trenger hverken å legge ned olje- og gassnæringen, tredoble CO₂-avgiften eller å forsterke klimamålene ytterligere for å nå de internasjonale klimaforpliktelsene, sier han.

    Han mener regjeringen bør konsentrere seg om å oppfylle de internasjonale kuttmålene på en billigst og mest mulig effektiv måte

  • Guterres: Galskap å investere i fossil energi

    – Klimaaktivister blir ofte omtalt som farlige radikale. Men de farlige radikale er de som øker produksjonen av fossil energi. Å investere i fossil energi og infrastruktur er moralsk og økonomisk galskap, sa FNs generalsekretær Antonio Guterres under åpningen av pressekonferansen der klimapanelet legger frem tredje del av sin hovedrapport.

    Guterres sa også at enkelte regjeringer og selskaper lyver om sin klimainnsats.

    – Noen regjerings- og næringslivsledere sier én ting, men gjør noe helt annet. Enkelt og greit så lyver de. Og resultatene vil bli katastrofale.

  • IPCC: Klimamålene er fortsatt mulige å nå

    FNs klimapanel har lagt frem tredje del av sin hovedrapport. Denne handler om klimatiltak.

    Rapporten slår fast at det fortsatt er mulig å nå 1,5 gradersmålet i Parisavtalen. Men bare dersom vi gjør øyeblikkelige og omfattende tiltak for å redusere utslipp fra alle sektorer.

    – Vi er ved en korsvei. Avgjørelsene vi tar nå kan sikre oss en levelig fremtid. Vi har verktøyene og kunnskapen som trengs for å begrense oppvarmingen, sier klimapanelets sjef, Hoesung Lee.

    Dersom vi oppskalerer klimatiltakene som allerede finnes i dag, så kan vi klare å halvere utslippene innen 2030.

    Rapporten viser også at aldri før har så mange gjort så mye for å redusere utslippene.

  • Uenighet om klimarapport

    Tautrekkingen mellom forskerne og verdens regjeringer om neste rapport fra FNs klimapanel var søndag ikke ferdig, trass i at rapporten skal legges fram mandag formiddag.

    Rapporten skal vise måter verden kan gå fram på for å holde seg innenfor 1,5 graders temperaturøkning, som det ble enighet om i Parisavtalen i 2015.

    Flere land, med India i spissen, insisterer på at rapporten skal anerkjenne deres rett til utvikling.

    Det siste forhandlingsmøte skulle vært avsluttet fredag, men er ifølge observatører langt fra ferdig.

  • Halve verden «veldig sårbare» for klimaendringer

    Mellom 3,3 og 3,6 milliarder mennesker lever i området som er «veldig sårbare» overfor klimaendringer.

    Det går frem av en rapport som FNs klimapanel la frem mandag.

    Flere og mer intense perioder med ekstremvær har allerede rammet matproduksjonen og svekket tilgangen på mat og vann. Omtrent halvparten av verdens befolkning opplever alvorlig vannmangel deler av året.

  • Advarer om økt fare for denguefeber

    FNs klimapanelet advarer om at klimaendinger vil føre til at flere mennesker står i fare for denguefeber.

    For eksempelvis vil global oppvarming på 2,6 grader utsette 2,25 milliarder flere mennesker for denguefeber fra mygg enn i dag.

    Denguefeber er en virussykdom som finnes i tropiske strøk. I dag dør rundt 40.000 mennesker hvert år av dengue.

  • Rødt vil ha mer til kommunene for klimatilpasning

    Norge trenger det investeringer i vann og avløp, bygg og samferdsel som gjør oss tryggere mot klimaendringer.

    Det Rødts Sofie Marhaug, 2. nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, etter at FNs klimapanel la frem en delrapport mandag.

    Partiet mener at staten må stille opp ovenfor kommunene og sier at tilpasning til klimaendringene er en bombe under de kommunale gebyrene.

    – Skred og flom kommer vi til å se mer av framover. Her må vi prioritere trygge veier, flom- og rassikring framfor store forurensende motorveiprosjekter, sier Marhaug.

  • SV: Kommer tydelig fram hvor dårlig tid vi har

    Rapporten som FNs klimapanel la frem mandag viser at det er på tide å ta ansvar også her i Norge.

    Det sier klimapolitisk talsperson i SV Lars Haltbrekken.

    – Det kommer tydelig fram hvor dårlig tid vi har nå. Handlingsrommet er lite, det er nå vi må begynne arbeidet mot å nå et nullutslippssamfunn, som også kan redde natur og folk fra katastrofale endringer, sier han.

  • Høyre: Alarmen har gått! 

    – Det er knapt mulig å få en mer alvorlig rapport i fanget. Det sier medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Høyre, Mathilde Tybring-Gjedde etter at FNs klimapanel mandag fra frem sin andre delrapport.

    Hun sier at rapporten viser at det er nødvendig med r blant annet økt CO₂-avgift, storstilt utbygging av fornybar energi, økt restaurering av natur og satsing på fremtidens klimaløsninger som karbonfangst og lagring.

    – Det haster nå å få regjeringens nye klimaplan med nye klimatiltak på bordet. Det er kort tid til 2030. Folk og bedrifter som skal gjennomføre store utslippskutt må vite hva hvilken klimapolitikk de må forholde seg til, sier Tybring-Gjedde.

  • Greenpeace vil ha økt vern av norsk natur

    Greenpeace vil at Norge gå inn for å verne minst 30 prosent av alle land- og havområder, og arbeide for at resten av verden gjør det samme.

    Det er et av flere tiltak som organisasjonen legger frem etter at FNs klimapanel la frem en ny delrapport mandag.

    – Rapporten viser tydelig at politikerne har mislyktes i å forhindre livstruende klimaendringer. Men rapporten viser også at vi fortsatt kan unngå de farligste konsekvensene om vi kutter utslipp raskt, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

  • WWF Verdens naturfond: – Nå er hver tiendels grad livsviktig

    Verdens naturfond sier at den nye rapport fra FNs klimapanel viser at konsekvensene av klimaendringer blir verre enn tidligere antatt, og farlige nivåer er nærmere enn forskerne før har beregnet.

    – Det er vanskelig å stoppe oppvarmingen på 1,5 grader, og rapporten viser at hver tidels grad betyr en stor forskjell for mennesker og natur. Det sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

  • 3-14 prosent av alle arter kan bli utryddet

    Med en global oppvarming på 1,5 grader vil mellom 3 og 14 prosent av alle arter på land ha høy risiko for å bli utryddet. Det går frem av FNs klimarapport som ble offentliggjort mandag.

    Risikoen for utryddelse øker ved større utryddelse. Allerede ved 1,2 graders oppvarming anslår klimapanelet at sårbare økosystemer vil få massedødelighet av trær.

    I dag har verden en global menneskeskapt oppvarming på 1,1 grader siden førindustriell tid.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no