Hopp til innhold
Isbre ved Grønland
Foto: Ian Joughin / Ap

FNs klimapanel

Oppsummert

I september 2013 la FNs klimapanel fram sin mest omfattende klimarapport noen sinne. Den viste at forskerne er hele 95 prosent sikre på at global oppvarming skyldes oss. Natt til 31. mars 2014 legges andre delrapport fram.

 • Demonstrerer med bind for øynene utenfor Stortinget

  Rundt 70 klimademonstranter har satt seg ned foran Stortinget med bind for øynene. De markerer at FNs klimapanel i dag slapp sin seneste, dystre rapport.

  – Bind for øynene symboliserer at politikerne lukker øynene til klimaforskningen, sier Jonas Kittelsen i klimagruppen XR Ung.

  Rapporten blir regnet som det viktigste kunnskapsgrunnlaget verden har om klimakrisen. Den er krystallklar: konsekvensene av klimakrisen er her i dag, og vil bli verre. Men vi har det vi trenger for å snu kursen.

  – FNs generalsekretær António Guterres kalte denne rapporten en overlevelsesguide for menneskeheten. Første punkt var at vi må stoppe med all leting etter olje og gass. Det er akkurat det vi ber om at norske politikere skal gjøre». Appellen er «Velg vår fremtid – stans all oljeleting nå», sier Kittelsen.

  Demo stortinget klima
  Foto: Mari Reisjå / NRK
 • Barth Eide: – Et alvorlig varsku

  Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) kaller rapporten et alvorlig varsku.

  – Rapporten fra FNs klimapanel er nok et alvorlig varsku. Den viser at klimaendringene og tap av natur er to av de største utfordringene vi står overfor, og at de to henger tett sammen. Tap av natur gjør samfunnet i dårligere stand til å håndtere et endret klima og hyppigere ekstremvær. Vi må derfor løse både klima- og naturkrisen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

  MDG-leder Arild Hermstad mener dette er den endelige marsjordren til statsminister Jonas Gahr Støre, og at det ikke er noe «hokus pokus».

  – Tre strakstiltak Støre bør sette i gang umiddelbart er å erstatte all motorveibygging med kollektivutbygging og lavere kollektivpriser, erstatte oljeleting med havvind og skape en ny industri basert på nullutslipp. Dette vil gi lavere utslipp, mer sosial fordeling og flere jobber, mener Hermstad i MDG.

  Energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, Terje Halleland, sier regjeringen bør kutte særnorske klimakrav og heller rette oppmerksomheten mot billige kuttmuligheter i utlandet.

  – Rapporten er en viktig løypemelding, og illustrerer på en god måte hvorfor det er meningsløst når regjeringen her hjemme forsøker å isolere klimautfordringene til Norges landegrenser. Skal utslippskuttene tas effektivt de neste årene er det åpenbart at det må skje gjennom billige og effektive kutt i utlandet fremfor kostbar symbolpolitikk i Norge, sier Halleland.

 • Oppfordrer rike land til å handle etter klimarapport

  Mandag ettermiddag kom en ny rapport fra FNs klimapanel.

  Beskjeden i rapporten er klar: det haster med å ta klimagrep.

  ‒ Løsningene finnes, og det haster med å få dem på plass. Vi trenger ingen flere utredninger. Vi trenger god klimapolitikk som setter fart på utslippskuttene, og den må politikerne iverksette raskt, sier Sigrun Gjerløw Aasland, leder for miljøstiftelsen ZERO.

  Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, oppfordrer rike land med muskler og penger til å ta ansvar for å bremse klimaendringene.

  Naturvernforbundet mener regjeringen nå må vedta stans i noe olje- og gassfelt for å nå 1,5-gradersmålet.

  – Vi har ikke tid til tåkeprat lenger. Ungdommene våre ser til Støres (statsminister Jonas Gahr Støre, journ.anm.) valg og vil dømme ham hardt hvis han velger feil, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

 • Guterres: Menneskeheten er på tynn is

  FNs generalsekretær António Guterres sier at rapporten er en «overlevelsesguide» for menneskeheten.

  – Kort fortalt: Verden trenger klimahandling på alle fronter. Alt, på en gang, sier Guterres.

  Menneskeheten er på tynn is, og den isen smelter fort, sier han og ber rike land om å fremskynde målet om nullutslipp mot 2040.

  – Det starter med at de umiddelbart må trykke på «fast forward»-knappen for nullutslippsmålene, sier Guterres.

  Rapporten er en klar oppfordring til å massivt fremskynde klimainnsats fra hvert land og hver sektor til enhver tid, understreker han.

  – Vi må slutte med all olje- og gassleting og nye prosjekter for å nå målene om netto nullutslipp, sier Guterres.

  FNs generalsekretær Antonio Guterres taler under fremleggelsen av IPCCs siste synteserapport.
  Foto: Skjermdump / IPCC

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no