Isbre ved Grønland
Foto: Ian Joughin / Ap

FNs klimapanel

Oppsummert

I september 2013 la FNs klimapanel fram sin mest omfattende klimarapport noen sinne. Den viste at forskerne er hele 95 prosent sikre på at global oppvarming skyldes oss. Natt til 31. mars 2014 legges andre delrapport fram.

 • Frp: Uaktuelt med hopp i CO2-avgift

  FNs klimarapport styrker Frps argumenter mot regjeringens viktigste klimagrep, mener partiets nestleder Ketil Solvik-Olsen.

  For å tvinge industri og næringsliv til å kutte utslipp har Solberg-regjeringen foreslått gradvis å øke den samlede CO2-prisen til 2.000 kroner per tonn i 2030. Frp har allerede sagt nei, og FNs klimapanels (IPCC) sjette hovedrapport har ikke fått partiet til å ombestemme seg, skriver Aftenposten.

  På spørsmål fra avisa om han kan garantere at Frp ikke vil støtte en slik økning, svarer Solvik-Olsen.

  – Ja, det er utenkelig at Frp støtter en slik avgiftsøkning.

 • Frankrike med sterk klimabeskjed

  Rapporten fra FNs klimapanel viser at verden må bruke det inneværende tiåret til å gå bort fra fossile energikilder, mener Frankrikes regjering.

  – Utfordringen er enorm, da den innebærer at vi har dette tiåret på å løfte oss fra å være et samfunn som har vært basert på fossilt brennstoff i flere århundrer, sier den franske miljøministeren Barbara Pompili i en uttalelse.

  Barbara Pompili
  Foto: Francois Lo Presti / AFP
 • Erna om klimarapport: – Alvorlig

  Statsminister Erna Solberg (H) sier i en pressemelding at hun tar den nye rapporten fra FNs klimapanel på dypeste alvor.

  – Klimaendringene er det største problemet verden står overfor. Høyere temperaturer,mer ekstremvær og svekkede økosystemer setter selve livsgrunnlaget vårt på spill og truer fremtidig velferd og vekst. For å forhindre dette er vi nødt til å kutte utslippene våre, ikke utviklingen, sier Solberg.

 • – Slutten for fossilt drivstoff

  FNs nye rapport om klimaendringane er må bety slutten for kull, olje og gass. Det meiner FNs generalsekretær, António Guterres.

  Verda vil truleg ikkje nå målet om mindre enn 1,5 grader oppvarming. Målet passerast i alle hovudscenario, og vil truleg skje rundt 2030, ifølge rapporten.

  Guterres kallar rapporten ein «kode raud for menneska», og meiner alle verdas land må avslutte all leiting etter fossilt brensel.

 • FN legg fram stor klimarapport

  FNs klimapanel legg fram ein ny hovudrapport om klimaendringane, som inneheld ny og oppdatert forsking på feltet. Sjå framlegginga av første delrapport her.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no