Hopp til innhold
Emilie Enger Mehl
Foto: William Jobling / NRK

NSM tok opp ulovlige lån

Oppsummert

8. desember ble det kjent at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har inngått en ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner. Direktør Sofie Nystrøm gikk av. Saken granskes av et eksternt utvalg, som skal legge frem sin gjennomgang 1. mars.

  • Ny direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet

    Arne Christian Haugstøyl (49) ble i statsråd fredag utnevnt som ny direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Perioden hans varer i seks år.

    Haugstøyl er politiutdannet og har mesteparten av sin erfaring fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

    I desember ble det kjent at NSM har inngått en låneavtale på 200 millioner kroner med det John Fredriksen-kontrollerte selskapet Norwegian Property.

    Det er tidligere antatt at lånet er i strid med Grunnloven, fordi staten kun kan bruke penger som er bestemt av Stortinget.

    Låneavtalen førte til at NSM-direktør Sofie Nystrøm gikk av.

    Arne Christian Haugstøyl - PST
    Foto: Hallgeir Aunan / NRK
  • Riksrevisjonen: Brot på Grunnlova og kritikk til departementet i NSM-saka

    Lånet til Nasjonalt tryggingsorgan (NSM) var i strid med Grunnlova, og Justisdepartementet følgde ikkje godt nok opp. Det er kritikkverdig, meiner Riksrevisjonen.

    – Dette er ei svært spesiell sak. Riksrevisjonen har aldri vore borti noko liknande, seier riksrevisor Karl Erik Schjøtt-Pedersen i ei pressemelding.

    Riksrevisjonen skriv at dei i samband med godkjenninga av rekneskapen til NSM for 2022, fekk beskjed om at flyttinga av verksemda skulle skje innanfor ordinært budsjett.

    – NSM opplyste aldri til oss at dei hadde gått inn ein låneavtale, trass i at dei er forplikta til å informere revisor om forhold som er vesentleg for rekneskapen, seier Schjøtt-Pedersen.

    Justis- og beredskapsdepartementet får også kritikk for at dei ikkje følgde opp flyttinga til NSM og låneavtalen godt nok.

  • Ny NSM-direktør: – Vi skal gjenopprette orden

    Den nye direktøren i Nasjonalt tryggingsorgan (NSM) karakteriserer funna om ulovlege låneopptak og dårleg styring som alvorlege, skriv NPK.

    – Rapporten frå utvalet understrekar at dette er ei alvorleg sak, seier NSM-direktør Lars Christian Aamodt i ei fråsegn fredag ettermiddag. .

    Den 20. desember tiltredde Aamodt som mellombels sjef i NSM for seks månader. Det skjedde etter at den førre direktøren, Sofie Nystrøm, trekte seg på dagen etter at det vart kjent at NSM hadde inngått ein ulovleg låneavtale på 200 millionar kroner.

    Aamot har fått oppgåva med å følgje opp rapporten frå Gjedrem-utvalet frå Justis- og beredskapsdepartementet. Ifølgje den nye direktøren er allereie ei rekke tiltak sette i gang for å gjenopprette forsvarleg forvaltning.

    – Vi skal gjenopprette orden i NSM, og vi skal vareta NSMs viktige samfunnsoppdrag, seier Aamodt.

    Lars Christian Aamodt
    Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
  • Frølich om NSM-rapport: – En av de mest oppsiktsvekkende sakene jeg kan huske

    – Det er en av de mest oppsiktsvekkende sakene jeg han huske, for å være ærlig, sier leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen Peter Frølich (H) i forbindelse med utvalgets knusende rapport fredag.

    – Rapporten gir oss et godt grunnlag. Den avdekker mangler ved departementets etatsstyring, manglende oppfølging av flytteprosessen og mangel på budsjettdisiplin, sier Frølich videre.

    Han legger til at saken vil bli fulgt opp i komiteen.

    Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl mottar rapport fra NSM-utvalget.

    Rapport: Tilrår ekstern fullstendig gjennomgang av NSM

    Emilie Enger Mehl og Justisdepartementet burde ha satt seg bedre inn i styringen av NSM i forkant av den økonomiske skandalen. Det kommer frem i en ny rapport som retter krass kritikk mot departementet.

  • Justisdepartementet får kritikk i ny NSM-rapport

    I en ny rapport om Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sin låneavtale får også justisdepartementet gjennomgå. Rapporten sier at de burde satt seg bedre inn i den økonomiske og administrative styringen av NSM da det ble overført fra forsvarsdepartementet.

    Videre sier de at departementet burde forsikret seg om at «ny leder var rustet til å styre virksomheten løpende, herunder kontrollere NSMs økonomi.»

    Det poengteres også at de kunne fulgt saken jevnlig opp i faste møter.

    Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har inngått en låneavtale på 200 millioner kroner med det John Fredriksen-kontrollerte selskapet Norwegian Property.

    Det er tidligere antatt at lånet er i strid med Grunnloven, fordi staten kun kan bruke penger som er bestemt av Stortinget.

    Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl mottar rapport fra NSM-utvalget.

    Rapport: Tilrår ekstern fullstendig gjennomgang av NSM

    Emilie Enger Mehl og Justisdepartementet burde ha satt seg bedre inn i styringen av NSM i forkant av den økonomiske skandalen. Det kommer frem i en ny rapport som retter krass kritikk mot departementet.

Sofie Nystrøm

Varslingsbrev viser misnøye med NSM-ledelsen

Emilie Enger Mehl

NSM-lån gir milliardsprekk for Mehl

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no