Hopp til innhold
Emilie Enger Mehl
Foto: William Jobling / NRK

NSM tok opp ulovlige lån

Oppsummert

Direktør Sofie Nystrøm går av fordi Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har inngått en ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner.

 • NSM: Innrømmet manglende økonomikompetanse

  Allerede i fjor sommer erkjente Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) at de var for dårlige på økonomistyring.

  NSM ble kalt inn på teppet hos Justisdepartementet i juni fjor, ifølge møtereferater VG har fått innsyn i. Der måtte de forklare seg om et «betydelig merforbruk», ifølge referatene.

  Det var tett dialog mellom partene siden junimøtet. I et nytt møte med departementet i august var økonomisk kontroll det eneste temaet.

  I dette møtet erkjente NSM at situasjonen var alvorlig og burde ha vært erkjent tidligere. Etter møtet ble de enige om å holde månedlige møter utover høsten for å diskutere kontroll over kostnadene.

  Fredag 8. desember gikk NSM-direktør Sofie Nystrøm av på dagen etter at det ble kjent at NSM hadde tatt opp et ulovlig lån. Regjeringen gjorde det klart at NSM hadde gått langt utover sine fullmakter og bestemte seg samtidig for å bevilge 200 millioner kroner for å innfri det ulovlige lånet. (NTB)

 • Ramsalt kritikk i NSM-saken: – Ufattelig

  Opposisjonen på Stortinget kom med ramsalt kritikk av NSM-saken i Stortinget i dag. Flere var også sterkt kritiske til Justisdepartementets rolle i innleggene etter Mehls redegjørelse.

  – Spørsmålet er jo hvordan et så alvorlig regelbrudd kunne skje, uten at det ble fanget opp underveis, sa Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi.

  – Det er vanskelig å forstå hvordan en prosess i NSM som Justisdepartementet åpenbart var misfornøyd med, kunne fortsette uten inngripen fra departementet, fortsatte han.

  Høyres Peter Frølich som leder kontrollkomiteen på Stortinget, beskrev saken som alvorlig av flere grunner:

  – Saken er alvorlig for det er snakk om store summer til oppsiktsvekkende vilkår og fordi den reiser spørsmål om regjeringens etatsstyring og mest av alt fordi Grunnloven har klare regler for hvem som kan pådra staten gjeld, sa Frølich og fortsatte:

  – Det vesentlige spørsmålet er om det er utvist tilstrekkelig aktsomhet, styring og kontroll fra de som sitter med ansvaret.

  Også regjeringens budsjettpartner SV er kritisk:

  – Hvordan er det mulig at en etat går langt utover sine fullmakter uten at noen plukker dette opp. Står vi overfor en etat som seilte sin egen sjø, eller et system som ikke har gode rutiner, en manglende kontroll? Det har vi ennå ikke fått klarhet i, sa SVs Andreas Sjalg Unneland i sitt innlegg.

  Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik sa det slik:

  – Det er ganske enkelt ufattelig at dette kunne skje. NSMs låneopptak er ikke bare et brudd på Stortingets bevilgningsreglement og Grunnloven - det er hårreisende sløsing med offentlige midler. Det er unødvendig, uansvarlig og har som konsekvens at fellesskapets midler tilfaller private.

 • Mehl: Fortsatt uavklarte forhold i NSM-saken

  – Det er fortsatt mange spørsmål og uavklarte forhold, sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) da hun redegjorde om NSM-saken i Stortinget i dag.

  Hun fastholdt at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har inngått det hun beskrev som ulovlige låneavtaler på til sammen 200 millioner kroner, med eiendomsselskapet Norwegian Property.

  – Avtalene innebærer brudd på gjeldene lover og regelverk, blant annet Grunnlovens bestemmelse om Stortinget som bevilgende myndighet, sa Mehl, som understreket at regjeringen ser på saken som alvorlig.

  Mehl viste til at regjeringen har satt ned et granskingsutvalg under ledelse av tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem. Dette utvalget skal avgi rapport innen 1. mars.

  I utgangspunktet ønsket Mehl å avvente redegjørelsen for Stortinget til denne rapporten var ferdig, men flere partier på Stortinget krevde at hun møtte tidligere.

  – Departementet har jobbet for å avklare faktum i saken. Det gjenstår fortsatt arbeid med å klarlegge alle forhold, sa Mehl.

  Et av spørsmålene som er ubesvart, er hvor stort det endelige beløpet blir som skal tilbakebetales. I desember betalte NSM et utestående lånebeløp på 147,2 millioner kroner, inkludert renter, til lånegiver.

 • Mehl til Stortinget 16. januar

  Stortingspresident Masud Gharahkhani sier det nå er satt dato for når justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skal redegjøre for Stortinget om NSM-saken

  – Redegjørelsen holdes tirsdag 16. januar med umiddelbart etterfølgende debatt, skriver Gharahkhani i en tekstmelding til NRK

  Det var VG som først omtalte at datoen var klar. I går fortalte Mehl til NRK at hun hadde anmodet om å komme til Stortinget for å redegjøre.

  Anmodningen kom på oppfordring fra flere partier. Inntil i går var Mehl innstilt på å avvente den eksterne granskingen av saken, som etter planen skal være klar innen 1. mars.

  – Vi har ikke fått ny informasjon siden proposisjonen ble lagt fram, men det er viktig for meg at Stortinget er godt inne i saken. Jeg ønsker åpenhet rundt denne saken og prosessen videre. Jeg vil derfor be presidentskapet om å få holde en redegjørelse, sa Mehl til NRK i går.

  – Jeg hadde dialog med Stortinget om å redegjøre før jul, men det var da et ønske fra opposisjonen om å avvente til nyåret. Jeg fikk dessverre covid da budsjettsaken om det ulovlige lånet ble behandlet i Stortinget. Det er derfor fint å kunne få anledning til å kunne gå gjennom forholdene i saken for Stortinget, fortsatte hun.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no