Hopp til innhold
En ny kontingent med norske soldater dro torsdag morgen til FN-operasjonen i Mali.
Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Norske soldater i utlandet

Oppsummert

Norge deltar i flere FN-styrker i utlandet, blant annet i Mali. I tillegg har Norge soldater og offiserer i Afghanistan og Irak. Afghanistan-krigen har kostet Norge 10,5 milliarder kroner fra 2002 til 2020, ifølge Forsvarets Forum.

 • Huitfeldt bekrefter norsk bidrag til trening av ukrainske soldater

  Norge vil gi økt pengestøtte og bidra med instruktører til opplæring av ukrainske soldater i Polen og Tyskland.

  – Vi skal gi et vesentlig bidrag til treningen av ukrainske soldater i Polen og Tyskland, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (AP) til TV 2 fredag.

  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram opplyser at regjeringen har besluttet å bidra med 150 millioner kroner til EUs treningsopplegg. I tillegg skal Norge bidra med instruktører. Nøyaktig hvor mange instruktører Norge skal bidra med, er fremdeles uklart. (NTB)

 • Norske soldater er nå hjemme fra Mali

  Det siste vaktlaget av norske soldater fra Mali har nå kommet hjem. Den norske leiren, Camp Bifrost, overleveres til FN for videre drift.

  – Siden 2013 har Norge bidratt med en rekke innovative styrkebidrag til FN-operasjonene MINUSMA. Norge har vært rammeverksnasjon for ordningen, og har i tillegg vært ansvarlig for å drifte Camp Bifrost. Begge disse initiativene er eksempler på hvordan små land kan bidra til å styrke FNs fredsbevaring gjennom felles innsats, forteller forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding.

  Camp Bifrost
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Norske soldater trener ukrainere i vinterkrig

  Mellom 50 og 100 norske soldater fra Telemarksbataljonen er i gang med å lære opp ukrainske soldater i Storbritannia. Treningen går over fem uker, og en viktig del er opplæring i vinterkrig.

  Senere skal Heimevernet ta over opplæringen som skal foregå fram til juni.

 • Forsvaret starter opptrening av ukrainske soldater i Storbritannia

  I midten av oktober starter det norske Forsvaret opptrening av ukrainske soldater i Storbritannia

  – De ukrainske soldatene vil i løpet av en fem uker lang treningsperiode få opplæring i grunnleggende soldatferdigheter. Selve treningen starter i uke 42, skriver Forsvaret i en pressemelding.

  «Operasjon Interflex» er navnet på det britiske initiativ som skal bidra med å trene og utdanne ukrainske soldater i Storbritannia. Det norske bidraget ledes av Heimevernet, men hoveddelen av styrkebidraget som er på plass nå er fra Hærens Hurtige Reaksjonsstyrke (HRS) i Brigade Nord.

  Tirsdag reiste styrkesjef, befal og instruktører fra Heimevernet og Hæren til Storbritannia for å forberede opptrening av Ukrainske soldater. Storbritannia har invitert flere allierte land til å bidra i utdanningen og Norge har svart positivt på denne henvendelsen, skriver Forsvaret.

  – Norge og Storbritannia har en lang og god tradisjon for forsvarssamarbeid. Sammen med flere andre allierte har vi svart positivt på å bidra til å trene opp ukrainske styrker i Storbritannia. Norge vil delta med instruktører til grunnleggende soldatutdanning. Vi følger et britisk utdanningsprogram som gir de ukrainske soldatene mye kunnskap i løpet av en begrenset periode, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding fra regjeringen.

  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp)
  Foto: Kristin Humstad / NRK
 • Norge skal bidra til opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia

  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter at Norge skal hjelpe til med opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia.

  – De ukrainske styrkene har sterkt behov for ytterligere trening og opplæring. Norge er positive til det britiske initiativet om å trene opp ukrainske soldater i Storbritannia. Vi vil delta med instruktører til denne grunnleggende soldatutdanningen, i likhet med flere andre land, sier forsvarsministeren.

  Flere land er samlet i København denne uka for en giverkonferanse, som har som mål å supplere samarbeidet i «Ukraine Defense Contact Group».

  Ukraine Defense Contact Group er en gruppe bestående av land som bidrar til Ukrainas forsvar etter den russiske invasjonen av landet 24. februar. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no