Hopp til innhold
Video Kulisteinen viktig for noregshistoria
Foto: Nyhetsspiller

Norske kulturminner

Oppsummert

Kulturminner, fornminner, er blitt definert som konkrete, som regel synbare, spor etter eldre tiders liv og virke. En videre tolkning kan omfatte kulturhistorisk verdifulle gjenstander, byggverk og anlegg av forholdsvis ny dato. (SNL.no)

 • 500 millionar til verdifulle kyrkjebygg

  Onsdag 21. februar lanserer barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bevaringsstrategien for kulturhistorisk verdifulle kyrkjebygg.

  – Bevaringsstrategien markerer starten på eit nasjonalt løft for å ta vare på den fantastiske kulturskatten, siger regjeringa.

  Utbytte frå Opplysningsvesenets fond og tilleggsløyvingar over statsbudsjettet skal sikre at det blir brukt inntil 500 millionar over dei neste 20 til 30 åra.

 • Tilskudd til husmannsplass i Stange

  Kulturminnefondet gir 170 000 kroner til en tidligere husmannsplass i Stange.

  Hagastuen i Stange er i dag et småbruk, og eierne ønsker å sette i stand låven slik at bygningen fortsatt skal kunne brukes i framtiden.

  Hensikten med bevilgningen fra Kulturminnefondet er å ta vare på husmannsplasser som kulturminner.

  Hagastuen i Stange
  Foto: Privat
 • Fortidsminneforeininga jublar over «historisk løft for norske kyrkjer»

  Dei neste 20 til 30 åra skal staten sikre om lag 10 milliardar kroner til istandsetjing av norske kyrkjer gjennom avkastning frå tidlegare Opplysningsvesenets fond (OVF) og tilleggsløyvingar over statsbudsjettet.

  – Dette er veldig gledeleg og eit kjempeløft for kulturminnevernet! Med denne satsinga har regjeringa lagt grunnlaget for at ein særleg viktig del av den bygde kulturarven i Noreg blir teken vare på og blir halden ved like inn i framtida, seier Ola H. Fjeldheim i Fortidsminneforeningen.

  I 2021 skapte det bråk då ni norske mellomalderkyrkjer i stein fall utanfor tilskotsordninga for bevaring av kulturhistorisk viktige kyrkjebygg.

  Bakgrunnen var at dei ikkje var eigd av Den norske kyrkja, men av Fortidsminneforeningen eller ulike stiftingar og museum.

 • Politimelder skadeverk på helleristingar

  Nokon har rissa og måla figurar og initialar inn i bergflata på det 6000 år gamle bergkunstverket i Ausevika i Kinn kommune.

  Fylkeskommunen melder no skadeverket til politiet.

  Mellom anna har noko rissa inn ein penis på undersida av eit hjortedyr. Også initalane EHT og talet 23, samt tre figurar.

  – Moderne innristingar som dette har vist seg nær sagt umogleg å fjerne utan å gjere meir skade på bergflata, seier avdelingsdirektør Per Morten Ekerhovd i ei pressemelding.

  Det er kring 300 helleristingar i Ausevika. Feltet har vore tilrettelagt sidan 2009.

  Over sommaren vurderer fylkeskommunen, kulturmiljøforvaltninga og grunneigar Kinn kommune kva tiltak ein kan setje i verk for å hindre meir skadeverk.

  Skadeverk på Ausevikka helleristingsfelt i Kinn kommune.
  Foto: Vestland fylkeskommune
 • 2 av 3 museer sliter med strømregningen

  To av tre museer sliter med høye strømregninger. Flere vurderer å stenge i deler av vinterhalvåret.

  – Strømutgiftene spiser voldsomt av budsjettet, sier Liv Heyerdahl, direktør ved Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo til Klassekampen.

  Museet er privateid og må derfor klare seg uten løpende støtte fra staten, noe som har gjort at museet har utsatt vedlikeholdsarbeid og nye utstillinger.

  En undersøkelse fra Norges museumsforbund, som Klassekampen har fått tilgang til, viser at sju av ti museer har utfordringer med dagens strømpriser.

  Generalsekretær Liv Ramskjær i Norges museumsforbund beskriver situasjonen som alvorlig, skriver NTB.

  inngangspartiet til Kon-Tiki-museet på Bygdøy
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no