Hopp til innhold
Video Kulisteinen viktig for noregshistoria
Foto: Nyhetsspiller

Norske kulturminner

Oppsummert

Kulturminner, fornminner, er blitt definert som konkrete, som regel synbare, spor etter eldre tiders liv og virke. En videre tolkning kan omfatte kulturhistorisk verdifulle gjenstander, byggverk og anlegg av forholdsvis ny dato. (SNL.no)

  • Vil kartlegge romanifolkets kulturminner

    Sammen med fylkeskommunen vil Eidsvoll og Ullensaker kommune vil lære mer om romanifolkets kulturminner.

    Kartleggingen er også et ledd i Riksantikvarens nasjonale målsetting om å bevare minoriteters kulturminner, og de satser spesielt på romanifolket fra 2024.

    Romani er en av fem minoriteter i Norge, og har røtter i Norge tilbake til 1500-tallet.

    De var et reisende folk, men på 18- og 1900-tallet ble det satt inn tiltak for å få slutt på denne måten å leve på.

    – De var mye i østlandstraktene, og det har vært mye omreisende i Eidsvoll tidligere. Det er for eksempel kjente områder på Dal som vi må finne ut mer om. Hvor de har reist, oppholdt seg, og hva som eventuelt er igjen av fysiske spor, sier Silje Lillevik Eriksen i Eidsvoll kommune.

    Nå frykter kommunene at kulturminnene kan bli borte, og ber om hjelp fra publikum.

    – Vi vet veldig lite om kulturminnene til taterne, og det er lite fysiske minner etter dem fordi de var et reisende folk. Så vi er avhengige av innspill og informasjon fra innbyggerne.

    Hvis du vet noe disse kulturminnene, kan du kontakte Eidsvoll kommune her.

  • 500 millionar til verdifulle kyrkjebygg

    Onsdag 21. februar lanserer barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bevaringsstrategien for kulturhistorisk verdifulle kyrkjebygg.

    – Bevaringsstrategien markerer starten på eit nasjonalt løft for å ta vare på den fantastiske kulturskatten, siger regjeringa.

    Utbytte frå Opplysningsvesenets fond og tilleggsløyvingar over statsbudsjettet skal sikre at det blir brukt inntil 500 millionar over dei neste 20 til 30 åra.

    Restaurering av Dombås kirke.

    Alarm etter kyrkje-kutt i statsbudsjettet

    Opposisjonen reagerer på at regjeringa kuttar i vedlikehaldet av kyrkjer medan dei ventar på eit nytt kyrkjebevaringsfond.

  • Tilskudd til husmannsplass i Stange

    Kulturminnefondet gir 170 000 kroner til en tidligere husmannsplass i Stange.

    Hagastuen i Stange er i dag et småbruk, og eierne ønsker å sette i stand låven slik at bygningen fortsatt skal kunne brukes i framtiden.

    Hensikten med bevilgningen fra Kulturminnefondet er å ta vare på husmannsplasser som kulturminner.

    Hagastuen i Stange
    Foto: Privat
  • Fortidsminneforeininga jublar over «historisk løft for norske kyrkjer»

    Dei neste 20 til 30 åra skal staten sikre om lag 10 milliardar kroner til istandsetjing av norske kyrkjer gjennom avkastning frå tidlegare Opplysningsvesenets fond (OVF) og tilleggsløyvingar over statsbudsjettet.

    – Dette er veldig gledeleg og eit kjempeløft for kulturminnevernet! Med denne satsinga har regjeringa lagt grunnlaget for at ein særleg viktig del av den bygde kulturarven i Noreg blir teken vare på og blir halden ved like inn i framtida, seier Ola H. Fjeldheim i Fortidsminneforeningen.

    I 2021 skapte det bråk då ni norske mellomalderkyrkjer i stein fall utanfor tilskotsordninga for bevaring av kulturhistorisk viktige kyrkjebygg.

    Bakgrunnen var at dei ikkje var eigd av Den norske kyrkja, men av Fortidsminneforeningen eller ulike stiftingar og museum.

    Moster gamle kirke er en steinkirke fra 1100-tallet som ligger i Mosterhamn på øya Moster i Bømlo kommune.

    Staten vil ikkje sponse kyrkja før 1000-årsjubileet

    Fortidsminneforeningen søkte om tilskot til å restaurere Moster gamle kyrkje til tusenårsjubileet. Så snudde departementet og sa at det berre gjeld for Den norske kyrkja.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no