Hopp til innhold
Video Kulisteinen viktig for noregshistoria
Foto: Nyhetsspiller

Norske kulturminner

Oppsummert

Kulturminner, fornminner, er blitt definert som konkrete, som regel synbare, spor etter eldre tiders liv og virke. En videre tolkning kan omfatte kulturhistorisk verdifulle gjenstander, byggverk og anlegg av forholdsvis ny dato. (SNL.no)

 • Frykter vikingskipene går i oppløsning

  Vikingskipene kan bli ødelagt hvis planene for det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo skal vurderes på nytt.

  Det mener direktør ved Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad.

  Museet har hatt en anslått prislapp på 2,2 milliarder kroner, men ser nå ut til å bli 1 milliard kroner dyrere. Regjeringen krever derfor at eierne ser etter muligheter for å kutte kostnader på prosjektet.

  Det vil føre til forsinkelser som gjør at skipene forfaller for hver dag som går, ifølge Glørstad.

  – Vi sløser bort verdifull tid på krangling og prosjektering, så samlingen går rett og slett i stykker mens vi venter på nytt museum. Det er en alvorlig konsekvens, sier han.

 • Vikingtidsmuseet må kutte en milliard kroner

  Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) kommer med en klar beskjed: Kostnadene for byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo må reduseres med en milliard kroner.

  – På bakgrunn av at Statsbygg har varslet at foreliggende planer ikke lar seg realisere innenfor vedtatt kostnadsramme, ber Kunnskapsdepartementet om at prosjektet gjennomgås på ny med sikte på å ta kostnadene vesentlig ned, heter det i et oppdragsbrev fra departementet som ble sendt til Statsbygg og Universitetet i Oslo fredag.

  Ola Borten Moe sier til NTB at det er uheldig og ikke akseptabelt at det oppstår kostnadssprekk før man kommer i gang med selve byggeprosjektet.

  – Vi trekker litt i nødbremsen og sier til Statsbygg og UiO at de må jobbe godt sammen i måneden som kommer med tanke på å komme tilbake med et prosjekt som er innenfor den vedtatte kostnadsrammen.

  Vikingtidsmuseet
  Foto: AART Architects/Statsbygg
 • Anmelder hærverk mot 900 år gammel kirke

  Altersteinen i de over 900 år gamle kirkeruinene på Nes på Romerike har blitt utsatt for hærverk og knust. Nå er saken anmeldt til politiet av kommunen, skriver Romerikes Blad. Hendelsen skjedde søndag ettermiddag. Et vitne sier til avisen at en gruppe ungdommer innrømmet overfor ham å ha veltet steinen. Politiet ber de som står bak hærverket melde seg til dem.

  Kirken ble bygget som en langkirke i romersk stil på 1100-tallet, på neset der Glomma møter Vorma. Den brant ned i 1854 etter et lynnedslag. Ruinene blir i dag ofte brukt til gudstjenester, konserter og bryllup.

 • Trollet på Hunderfossen i ferd med å sprekke

  Trollet i Hunderfossen Eventyrpark i Lillehammer i ferd med å sprekke. Været har tatt på det 14 meter høye trollet, som har vært i parken siden 1983.

  Gudbrandsdølen Dagningen skriver at overflatestrukturen på trollet har begynt å sprekke opp, slik at vannet trenger inn. Dermed blir det frostspreng.

  Overflaten på trollet, som består av betongflak, har begynt å løsne. Dersom dette fortsetter, vil vannet til slutt trenge seg videre inn i Eventyrgrotten som inneholder mange av Ivo Caprinos kunstverk.

  Kulturminnefondet bevilger nå 72.000 kroner for å utbedre skadene og redde trollet.

  Trollet i Hunderfossen
  Foto: Paul Kleiven / NTB
 • Runefunn i Oslo

  Et runebein og en runepinne ble funnet under utgravninger i Middelalderparken i Oslo rett før jul, skriver Forskning.no.

  Dette er det første runebeinet som er funnet i Oslo på mer enn 30 år, ifølge Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku).

  Innskriftene er fra middelalderen, og funnet kan ifølge professor Kristel Zilmer lære oss mer middelalderens osloborgere.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no