Avstemningsbarometer om EF i 1991
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

EØS-avtalen

Oppsummert

Det er solid flertall for fortsatt norsk EØS-medlemskap. En meningsmåling fra november 2021 viser at dersom det hadde det vært en ny folkeavstemning om EØS, ville 65,1 prosent stemt ja og 19,4 prosent stemt nei .

 • Fri databruk i EU fortsetter

  Nordmenn kan fortsatt bruke mobilen som hjemme i EU- og EØS-land fram til 2032 uten ekstra kostnader, har EU bestemt.

  Den såkalte «Roam like home»-politikken, som ble innført i 2017, betyr at man kan bruke mobilen som normalt i hele EU og EØS uten å betale ekstra kostnader. Onsdag bestemte EU at ordningen skal bli forlenget.

  Storbritannia var tidligere del av ordningen, men mistet fordelene da landet sluttet å anvende EU-regler 1. januar 2021.

  Jenter som tar selfie med mobil
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Flertall for norsk EØS-medlemskap

  Hadde det vært folkeavstemning om EØS i dag, ville 19,4 prosent ha stemt nei. En må tilbake til 2010 for å finne en neiside som står svakere enn i dag. 65,1 prosent vil ha fortsatt EØS-medlemskap, skriver Klassekampen.

 • Undersøkelse: Skepsis til EØS

  Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) har spurt hva folk ville stemt i en folkeavstemning om norsk deltakelse i EØS-avtalen. Bare 44 prosent svarer at de ville stemt for, mens 32 prosent svarer at de ville stemt mot. 24 prosent svarer «vet ikke».

  Til sammenligning svarte 68 prosent at de ville stemt for EØS-avtalen i 2019.

 • Vil vente med EØS-utmelding

  Senterpartiet vil vente med å melde Norge ut av EØS-avtalen til et alternativ er på plass.

  På landsmøtet tidligere i juni vedtok Senterpartiet sitt nye partiprogram for 2021 til 2025.

  Senterpartiet vil fortsatt ha Norge ut av avtalen og erstatte den med nye handels- og samarbeidsavtaler med EU. Men i landsmøtevedtaket presiseres det at dette først skal skje «etter reforhandlinger».

 • Støre gir EØS-garanti

  Arbeiderpartiet sitter ikke i en regjering som ikke legger EØS-avtalen til grunn, sier AP-leder Jonas Gahr Støre. NHO-sjef Ole Erik Almlid, har uttrykt bekymring for hvilken vei EØS-debatten vil ta hvis SP, SV og Rødt får mer innflytelse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no