NRK Meny
Erna Solberg, Theresa May,
Foto: Jonathan Ernst / Reuters

EØS-avtalen

Oppsummert

Gjennom EØS-avtalen er Norge en del av det indre marked i Europa. EU og Storbritannia vil at EØS-avtalen skal gjelde for britene i overgangsperioden etter brexit, men med norsk samtykke.

 • Norge får vetorett

  EU og Storbritannia vil at EØS-avtalen skal fortsette å gjelde for britene i overgangsperioden etter brexit, men skal britene nyte godt av de rettighetene avtalen gir dem i Norge, må de ha norsk samtykke. Mandag vedtas mandatet for forhandlingene.

 • Norge nekter for farsdiskriminering

  ESA mener de norske reglene for foreldrepermisjon er i strid med EØS-avtalen, men nyslått barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er uenig med EFTAs overvåkingsorgan. Hun mener Norge kan utforme ordningen slik man selv ønsker.

 • – Flertallet vil beholde EØS-avtale

  Kun én av seks nordmenn vil melde Norge ut av EØS og erstatte avtalen med en handelsavtale med EU, ifølge en spørreundersøkelse gjennomført for Avisenes Nyhetsbyrå. 33 prosent av de spurte svarer «vet ikke» på spørsmålet om utmelding av EØS.

 • Norge gir 8 milliarder til Polen

  Europaminister Marit Berger Røsland har undertegnet en avtale som gir Polen nærmere 8 milliarder kroner i EØS-midler. Polen vil motta i alt 809,3 millioner euro i EØS-midler i årene fram mot 2021. Det aller meste av pengene kommer fra Norge.

 • – Noreg bryt EØS-reglane om pensjon

  EØS-tilsynet ESA meiner Noreg forskjellsbehandlar i skattebehandling av pensjonar. Bakgrunnen er at Noreg ikkje gir utflytta pensjonistar med små inntekter dei same skattefrådraga som pensjonistar i Noreg. ESA meiner praksisen bryt med EØS-reglane.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no