NRK Meny
Erna Solberg, Theresa May,
Foto: Jonathan Ernst / Reuters

EØS-avtalen

Oppsummert

Gjennom EØS-avtalen er Norge en del av det indre marked i Europa. EU og Storbritannia vil at EØS-avtalen skal gjelde for britene i overgangsperioden etter brexit, men med norsk samtykke.

 • EØS-pott til klima og miljø

  Norge og Bulgaria har undertegnet en avtale om EØS-støtte på nærmere 150 millioner kroner til miljøvern og klimakutt. Alt i alt går rundt 30 prosent av EØS-midlene til prosjekter innenfor klima og miljø.

 • Solberg: – Vi må slåss mer for EØS

  Etter debatten om EUs energibyrå ACER, sier statsminister Erna Solberg at tilhengerne av EØS-avtalen har vært for dårlige til å forsvare den: – Jeg tror vi må lære oss å slåss mer for EØS-avtalen politisk, sier Solberg til NTB.

 • Norge får vetorett

  EU og Storbritannia vil at EØS-avtalen skal fortsette å gjelde for britene i overgangsperioden etter brexit, men skal britene nyte godt av de rettighetene avtalen gir dem i Norge, må de ha norsk samtykke. Mandag vedtas mandatet for forhandlingene.

 • Norge nekter for farsdiskriminering

  ESA mener de norske reglene for foreldrepermisjon er i strid med EØS-avtalen, men nyslått barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er uenig med EFTAs overvåkingsorgan. Hun mener Norge kan utforme ordningen slik man selv ønsker.

 • – Flertallet vil beholde EØS-avtale

  Kun én av seks nordmenn vil melde Norge ut av EØS og erstatte avtalen med en handelsavtale med EU, ifølge en spørreundersøkelse gjennomført for Avisenes Nyhetsbyrå. 33 prosent av de spurte svarer «vet ikke» på spørsmålet om utmelding av EØS.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no