Hopp til innhold
Stortinget voterer over Nobelkomiteplasser
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nobelkomiteen

Oppsummert

Stortinget har bestemt at faste stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen,som deler ut Nobels fredspris. Det har vært problem at kommiteen i utlandet noen ganger oppfattes som styrt av norske myndigheter.

 • Nobelkomiteen om Etiopias statsminister

  Den norske nobelkomiteen sa torsdag at Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som vant fredsprisen i 2019, har et spesielt ansvar for å få slutt på konflikten i Tigray- provinsen i Etiopia, ifølge AFP og Morgenbladet. «Som statsminister og vinner av fredsprisen, har Abiy Ahmed et spesielt ansvar for å få slutt på konflikten og bidra til fred i regionen, der tusenvis av mennesker har mistet livet», uttalte komiteen torsdag.

  Det er svært sjelden at Nobelkomiteen kritiserer en mottaker av prisen de selv har delt ut.

  Fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali
  Foto: Haakon Mosvold Larsen
 • Nobelkomiteen på tiggerunde

  Pengenøden i Nobelinstituttet førte til en tiggerunde hos tre av Norges rikeste menn, men alle sa nei.

  – Jeg kan bekrefte at vi for om lag fire år siden tok direkte kontakt med tre av Norges rikeste personer. Ingen var interessert i å støtte oss sier Olav Njølstad, direktør for Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomiteen, til Dagens Næringsliv.

 • Toje ny nestleder i Nobelkomiteen

  Forsker Asle Toje etterfølger Henrik Syse som nestleder i Nobelkomiteen. Komiteen velger leder og nestleder hvert år. I årets møte, den 26. februar, ble Berit Reiss-Andersen er gjenvalgt som leder, og Asle Toje ble ny nestleder, melder Aftenposten.

 • Kritiserer Nobelkomité-kandidater

  Fredsaktivist Fredrik Heffermehl er kritisk til forslaget av nye medlemmer til Nobelkomiteen, og sier til NTB at kandidatene som nylig ble fremmet står langt fra Nobels fredsvisjon. Høyre har foreslått blant andre Kristin Clemet som komitémedlem.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no