Stortinget voterer over Nobelkomiteplasser
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nobelkomiteen

Oppsummert

Stortinget har bestemt at faste stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen,som deler ut Nobels fredspris. Det har vært problem at kommiteen i utlandet noen ganger oppfattes som styrt av norske myndigheter.

 • Vil ikke ha kongelige på første rad

  Petter Eide mener det skaper misforståelser ute i verden når kongefamilien sitter på første rad under utdelingen av Nobels fredspris. SV-politikeren sier til Aftenposten at Nobelkomiteen bør ta grep for å oppfattes som uavhengig fra myndighetene.

 • Vil stramme inn Nobelkomiteen

  Stortinget ønsker at ledere i organisasjoner med stater som medlemmer ikke kan velges som medlem i Nobelkomiteen, skriver VG. Forslaget som fremmes av SV, har som mål å gjøre komiteen mer uavhengig. Endringen av valgprosessen behandles i høst.

 • Politiet har bedt om FBI-hjelp

  Politiet i Oslo har bedt FBI om hjelp til å etterforske hvem som står bak en falsk Trump-nominasjon til Nobels fredspris, skriver Washington Post. Den falske nominasjonen ble oppdaget, da den som skal ha nominert Trump nektet for dette.

 • Trumps Nobel-nominasjon trolig juks

  I Nobelinstituttets bunke over nominerte kandidater til årets fredspris, er det trolig en falsk nominasjon som gjelder USAs president Donald Trump. Politiet er nå koblet inn. Nobeldirektøren ønsker ikke å si noe nærmere om hva mistanken bygger på.

 • Frp vil ha Toje i Nobelkomiteen

  Frps stortingsgruppe har i dag innstilt Asle Toje som medlem til Nobelkomiteen. Toje er forskningsdirektør ved Nobelinstituttet. Han tiltrer så snart kandidaturet er godkjent av Stortinget. Samtidig vil Toje slutte i jobben ved Nobelinstituttet.

  Frps Hans Andreas Limi forklarer hvorfor
Frps Hans Andreas Limi forklarer hvorfor

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no