Hopp til innhold
Nobels fredspris 2023, fakkeltog til Grand Hotel
Foto: Javad Parsa / NTB

Nobels fredspris

Oppsummert

Iranske Narges Mohammadi er tildelt Nobels fredspris 2023 for sin kamp for kvinner, menneskerettigheter og demokrati i Iran.

 • Marius Nilsen (Frp) nominerer Elon Musk til fredsprisen

  Stortingsrepresentant Marius Nilsen (Frp) har nominert Tesla-sjef og X-eier Elon Musk til Nobels fredspris, bekrefter han til NRK.

  Det var Daily Mail som først omtalte saken.

  – Grunnen er hans innsats og hans kamp for ytringsfrihet, sier Nilsen til NRK.

  Han trekker blant annet frem Musks arbeid med satellittselskapet Starlink, som han mener bidrar til å knytte verden sammen ved å gi internettilgang til mindre utviklede deler av verden.

  – Det gjør at de kan få mer kunnskap og kompetanse, og forståelse for resten av verden. Og slik forhåpentligvis redusere framtidige konflikter, sier han.

  Om at Musk er en kontroversiell skikkelse, sier Nilsen:

  – Han er ikke feilfri, definitivt ikke. Men jeg har valgt å se på det han gjør for det globale samfunn. Hva man tenker om Elon Musk, vil nok variere hvor man står politisk.

  Nominasjonen ble sendt inn 31. januar.

  Stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) i Grimstad sentrum.
  Foto: Victoria Marie Nordahl
 • António Guterres nominert til fredsprisen av Lan Marie Berg

  MDGs parlamentariske leder Lan Marie Berg mener FNs generalsekretær António Guterres er en verdig kandidat til Nobels fredspris.

  – Verden står overfor store og sammenfallende kriser. Klima, natur, menneskerettigheter og folkeretten er under press. FNs generalsekretær António Guterres bidrar med sitt lederskap og modige arbeid til å gi håp om at verden kan løse utfordringene. Derfor har jeg nominert ham til Nobels fredspris, sier Lan Marie Berg.

  Hun peker også på hans personlige mot og integritet i møte med krigene i Ukraina og Gaza, hans tydelige stemme i klimakampen og hans viktige kamp for menneskerettighetene og folkeretten.

  – Han verner om FN-paktens prinsipper i en tid der mange undergraver den, sier hun i en pressemelding.

  «Guterres tale er ikke pakket inn i diplomatiske termer. Guterres uttaler seg med en klar basis i vitenskap, samtidig som han er klart styrt av et moralsk kompass og et personlig engasjement som gjør at han blir hørt», heter det blant annet i begrunnelsen.

  (NTB)

 • SV vil gi fredspris til UNHCR

  Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken fra Sosialistisk Venstreparti har nominert FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) til Nobels fredspris for 2024.

  FNs flyktningorganisasjon UNHCR har fått fredsprisen to ganger tidligere – i 1954 og 1981. Nå mener Haltbrekken at organisasjonen bør få den en tredje gang, ifølge Dagsavisen.

  – Vi lever i en verden hvor stadig flere mennesker tvinges på flukt. Enten som følge av krig og konflikt, men også på grunn av miljøødeleggelse, klimakrise og naturødeleggelser. Den jobben som FNs høykommissær for flyktninger gjør for å gi mennesker et mest mulig verdig liv, er konfliktdempende og det er fredsbevarende, sier SV-representanten til avisen.

  (NTB)

 • UNWRA nominert til fredsprisen

  FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, er nominert til Nobels fredspris av Aps stortingsrepresentant Åsmund Aukrust, skriver Dagbladet.

  UNRWA etterforskes etter israelske påstander om at ansatte skal ha deltatt eller bidratt til Hamas angrep mot Israel 7. oktober.

  Anklagene har ført til at flere land har frosset sin økonomiske støtte til organisasjonen.

  – Jeg har nominert UNRWA for deres langvarige arbeid med å gi livsnødvendig støtte til Palestina og til regionen for øvrig. Dette arbeidet har vært viktig i over 70 år, i de siste tre månedene har det vært livsviktig, sier Aps stortingsrepresentant Åsmund Aukrust.

  Norge er blant landene som opprettholder sin støtte til organisasjonen. UNRWA varslet torsdag at de kan bli tvunget til å legge ned arbeidet som følge av manglende finansiering.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no