Nobels fredspris
Foto: Piotrus/Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Nobels fredspris

Oppsummert

Nobels fredspris deles årlig ut av den norske nobelkomiteen. Vinnerne for 2021 er journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov. De kjemper for ytringsfrihet i henholdsvis Filippinene og Russland.

 • Nekter fredsprisvinner å motta pris

  Regjeringsadvokat på Filipinene Jose Calida vil hindre nobelprisvinner Maria Ressa i å reise til Oslo for å motta fredsprisen.

  – Hennes tilbakevendende kritikk av de filippinske rettsprosessene i det internasjonale samfunnet avslører hennes mangel på respekt for rettssystemet, sier Calida ifølge Rappler.

  Calida mener det er en fare for at Calida flykter fra Filippinene mens hun er på reise.

 • Uvisst om fredsprisvinner kommer

  Den filippinske journalisten Maria Ressa vet ikke om hun får reise til Norge for å motta fredsprisen. Ressa må blant annet få rettens godkjennelse for å delta på nobelprisutdelingen i Oslo 10. desember.

 • Fredsprisvinner Malala giftet seg

  Fredsprisvinner Malala Yousafzai har giftet seg med Asser Malik i Birmingham. – I dag markeres en viktig dag i livet mitt. Asser og jeg giftet oss med en liten markering her hjemme i Birmingham, skriver hun på Twitter.

  Yousafzai var 17 år da hun fikk Nobelprisen i 2014, som den yngste noengang. I 2012 ble hun skutt i hodet av Taliban. Hun er internasjonalt kjent for sitt arbeid for jenters rett til utdannelse.

  Malala giftet seg tirsdag ettermiddag.
  Foto: Twitter
 • Putin gratulerer fredsprisvinner

  Russland president Vladimir Putin gratulerer sjefredaktør Dmitrij Muratov i den russiske avisen Novaja Gazeta med Nobels fredspris.

  Han varsler samtidig at han ønsker å gjennomgå loven som stempler regimekritiske medier som utenlandske agenter.

 • Putin: vil ikkje skjerme Muratov

  Russlands president Vladimir Putin åtvarar om at fredsprisvinnaren Dmitrij Muratov ikkje vil bli skjerma dersom han vert stempla som utanlandsk agent.

  – Om han ikkje bryt russisk lov, og om han ikkje gir ein grunn til å bli erklært som utanlandsk agent, så vil han ikkje bli det heller, seier Putin.

  Samstundes åtvarar han journalistar som prøvar å gøyme seg bak Nobels fredspris og bruke det som eit skjold for å bryte russisk lov.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no