NRK Meny
Nobels fredspris
Foto: Piotrus/Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Nobels fredspris

Oppsummert

Nobels fredspris deles årlig ut av den norske nobelkomiteen. Vinneren av årets pris kunngjøres fredag 10. oktober hvert år. Det er partiene på Stortinget som utpeker komiteens medlemmer.

 • Vil gi fredsprisen til IS-offer

  SV-leder Audun Lysbakken nominerer IS-offeret Nadia Murad og den kongolesiske legen Denis Mukwege til Nobels fredspris 2016 for deres innsats mot bruk av seksualisert vold som virkemiddel i krig. – Overgrep mot kvinner og barn er et fryktelig våpen.

 • Kampanje for fredsprisen til Lesvos

  Innbyggjarar og frivillege som hjelper flyktningar på Lesvos og andre greske øyar, bør få Nobels fredspris, meiner aktivistorganisasjonen Avaaz. Kampanjen blei starta på nettstaden avaaz.org i november, der folk kan slutte seg til oppropet.

 • Nobelstiftelsen saksøkt

  Nobelstiftelsen i Stockholm er saksøkt etter tildelingen av fredsprisen til EU i 2012. Saksøkerne mener fredsprisutdelingen strider mot Nobels testamente. Kravet er å betale tilbake prispengene på 8 millioner kroner, skriver Klassekampen.

 • Jay Leno skal lede nobelkonserten

  – Ikke noe er som å bli vekket midt på natten av folk med norsk aksent som forteller at du er valgt til å lede Fredspriskonserten, sier Jay Leno. Den kjente komikeren har vunnet en rekke priser for flere av sine talkshow.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no