Hopp til innhold

Nobels fredspris

Oppsummert

Nobels fredspris for 2022 deles mellom Ales Bjaljatski, en aktivist fra Belarus, den russiske organisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter.

 • Belarusisk fredsprisvinnar risikerer fengselsstraff

  Den belarusiske fredsprisvinnaren Ales Bjaljatski risikerer opp mot tolv år i fengsel for skuldingar om smugling, ifølge menneskerettsgruppa Vjasna. Saman med andre aktivistar er han skulda for å ha smugla pengar inn i Belarus. Ifølge skuldingane skulle pengane gå til å finansiere grupper i den belarusiske opposisjonen.

  Årets fredspris blir delt mellom Bjaljatski, den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettsorganisasjonen Center for Civil Liberties.

 • Bjaljatskijs kone tar imot nobelprisen for ham

  Den belarusiske aktivisten Ales Bjaljatskij sitter fortsatt fengslet, og derfor blir det kona Natallia Pintsjuk som tar imot Nobels fredspris på hans vegne.

  Det bekrefter Det Norske Nobelinstitutt overfor NTB.

  – Vi er veldig glade for at hun har kommet seg ut av Belarus, og alt ligger da til rette for at hun kan delta på utdelingen i Oslo rådhus 10. desember, sier direktør Olav Njølstad ved Nobelinstituttet.

  Ulikt Bjaljatskij, som har vært menneskerettighetsforkjemper i Belarus siden 1980-tallet og drev organisasjonen Vjasna, er ikke Pintsjuk selv aktivist. Ektemannen har vært i fengsel siden juli 2021, men Pintsjuk har lyktes med å ta seg ut av landet.

  Bjaljatskij deler fredsprisen med Russlands eldste menneskerettighetsorganisasjon, Memorial, og ukrainske Senteret for sivile rettigheter (CCL). (NTB)

 • Memorial har fått det tøffere i Russland

  Russiske myndigheter har økt forfølgelsen av Memorial etter at de fikk Nobels fredspris i høst. Men menneskerettsorganisasjonen gir ikke opp kampen for frihet.

  Prisen har imidlertid ikke gjort det lettere for Memorial, tvert imot har russiske myndigheters økt presset for å bryte ned organisasjonen, skriver NTB.

  Administrerende direktør i Memorial sier at medlemmene likevel trosser farene og fortsetter arbeidet sitt.

  – Selvfølgelig er det veldig vanskelig, sier Elena Zhemkova i et intervju med nyhetsbyrået AFP nylig. Men hun understreket at det aldri har vært spørsmål om hvorvidt hun skulle fortsette å jobbe eller ikke.

 • Tikhanovskaja til Oslo på fredsprisutdelingen

  Den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja – som kaller seg landets politisk valgte leder – kommer til Oslo på fredsprisutdelingen i desember.

  Den belarusiske fredsprisvinneren Ales Bjaljatski får etter all sannsynlighet ikke muligheten til å komme til Oslo for å ta imot prisen selv. Menneskerettsaktivisten er fengslet i Minsk. Han deler fredsprisen med russiske Memorial og ukrainske Center for Civil Liberties.

  Bjaljatski ble fengslet i kjølvannet av de voldsomme demonstrasjonene mot Aleksandr Lukasjenko etter at han utropte seg som vinneren i et presidentvalg Tikhanovskaja mener hun vant i 2020.

  – Vi er alle så stolte av Ales Bjaljatski. Han fortjener denne prisen for sin tiårslange kamp for menneskerettigheter. Denne prisen går også til alle belarusere som kjemper mot regimet, for alle de politiske fangene og for alle som står opp mot diktaturer verden rundt, sier Tikhanovskaja til NTB.

  Hun har takket ja til en invitasjon til å komme til Oslo for fredsprisutdelingen 10. desember.

  – Det faktum at denne belarusiske helten ikke kan komme til Oslo for å ta imot sin pris, fordi han er fengslet under grusomme forhold av regimet, bør gjøre det klart for alle hvorfor i kjemper for vår frihet, sier Tikhanovskaja. (NTB)

 • Språkrådet vil at nobelpris-kunngjøring skal foregå på norsk

  Språkrådet er kritisk til at Nobelkomiteen bare kunngjør tildelingen av Nobels fredspris på engelsk.

  Det kommer fram i et brev Språkrådet har sendt til Nobelkomiteen.

  17. oktober i år kunngjorde Nobelkomiteen vinneren av årets fredspris og kunngjøringen var bare på engelsk. Tidligere har vinneren av fredsprisen blitt kunngjort på både norsk og engelsk.

  – Å kunngjøre fredsprisvinneren på norsk er en sjelden mulighet til å vise fram det norske språket for hele verden, skriver Språkrådet i brevet.

  – En kunngjøring på norsk synliggjør at vi i Norge har et nasjonalspråk og et samfunnsbærende språk som kan brukes i alle sammenhenger, også når verdens øyne er rettet mot oss, heter det videre.

  Dette vil også tydeliggjøre det skandinaviske opphavet til nobelprisene og gi fredsprisen en språklig identitet, mener Språkrådet.

  (NTB)

– De har beskyttet retten til å kritisere makt og beskytte den fundamentale retten til borgere.

Nobels fredspris går til en person og to organisasjoner

Ales Bjaljatski

Dette er favorittene til Nobels fredspris 2022

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no