Hopp til innhold
Nobels fredspris 2023, fakkeltog til Grand Hotel
Foto: Javad Parsa / NTB

Nobels fredspris

Oppsummert

Iranske Narges Mohammadi er tildelt Nobels fredspris 2023 for sin kamp for kvinner, menneskerettigheter og demokrati i Iran.

  • Færre fikk Nobels fredspris-nominasjon i år enn i fjor

    Det Norske Nobelinstitutt har registrert i alt 285 kandidater til årets fredspris. Av disse er 196 personer og 89 organisasjoner.

    Det er litt færre enn i fjor da 351 kandidater, 259 personer og 92 organisasjoner, ble nominert, skriver instituttet på nettsiden sin.

    Det høyeste antallet nominasjoner var i 2016 da det ble registrert 376 kandidater.

    Nobels fredpris
    Foto: AP
  • Nobelkomiteen: – Russland forsøker å stilne Memorial

    Den norske nobelkomiteen skriv i ei pressemelding at fengselsstraffa til menneskerettsaktivist Oleg Orlov er politisk motivert.

    – Putin-regimet har i mange år forsøkt å stilne leiarskapet i Memorial og andre viktige organisasjonar i sivilsamfunnet i Russland. No bruker dei krigen i Ukraina som unnskyldning for å fullføre jobben, seier komiteen sin nye leiar Jørgen Watne Frydnes.

    Orlov blei tysdag dømd til to og eit halvt års fengsel. Den 70 år gamle regimekritikaren har i mange år vore sentral i organisasjonen Memorial som fekk Nobels fredspris i 2022.

  • Marius Nilsen (Frp) nominerer Elon Musk til fredsprisen

    Stortingsrepresentant Marius Nilsen (Frp) har nominert Tesla-sjef og X-eier Elon Musk til Nobels fredspris, bekrefter han til NRK.

    Det var Daily Mail som først omtalte saken.

    – Grunnen er hans innsats og hans kamp for ytringsfrihet, sier Nilsen til NRK.

    Han trekker blant annet frem Musks arbeid med satellittselskapet Starlink, som han mener bidrar til å knytte verden sammen ved å gi internettilgang til mindre utviklede deler av verden.

    – Det gjør at de kan få mer kunnskap og kompetanse, og forståelse for resten av verden. Og slik forhåpentligvis redusere framtidige konflikter, sier han.

    Om at Musk er en kontroversiell skikkelse, sier Nilsen:

    – Han er ikke feilfri, definitivt ikke. Men jeg har valgt å se på det han gjør for det globale samfunn. Hva man tenker om Elon Musk, vil nok variere hvor man står politisk.

    Nominasjonen ble sendt inn 31. januar.

    Stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) i Grimstad sentrum.
    Foto: Victoria Marie Nordahl
  • António Guterres nominert til fredsprisen av Lan Marie Berg

    MDGs parlamentariske leder Lan Marie Berg mener FNs generalsekretær António Guterres er en verdig kandidat til Nobels fredspris.

    – Verden står overfor store og sammenfallende kriser. Klima, natur, menneskerettigheter og folkeretten er under press. FNs generalsekretær António Guterres bidrar med sitt lederskap og modige arbeid til å gi håp om at verden kan løse utfordringene. Derfor har jeg nominert ham til Nobels fredspris, sier Lan Marie Berg.

    Hun peker også på hans personlige mot og integritet i møte med krigene i Ukraina og Gaza, hans tydelige stemme i klimakampen og hans viktige kamp for menneskerettighetene og folkeretten.

    – Han verner om FN-paktens prinsipper i en tid der mange undergraver den, sier hun i en pressemelding.

    «Guterres tale er ikke pakket inn i diplomatiske termer. Guterres uttaler seg med en klar basis i vitenskap, samtidig som han er klart styrt av et moralsk kompass og et personlig engasjement som gjør at han blir hørt», heter det blant annet i begrunnelsen.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no