Hopp til innhold
Før banketten på NNPFs utdanningskonferanse i 2014, som ble avholdt i Trondheim. Bildet er tatt fra Norsk Narkotikapolitiforenings Facebook-side.
Foto: Norsk Narkotikapolitiforening

NNPF-saken

Oppsummert

Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) har fått nesten 3 millioner fra politiets eget budsjett siden 2001. Et utvalg mener politiet ikke har skilt godt nok på rollene sine, og at dette er problematisk.

  • NNPF bytter navn

    Organisasjonen kjent som Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) bytter navn til Norsk Narkotikaforebyggende forening (NNF). Det viser en oppdatering på deres Facebook-side.

    Nettsiden til den private foreningen er foreløpig uendret, men logo og navn er altså endret på Facebook.

    I en pressemelding skriver foreningen at foreningen foretok et ekstraordinært landsmøte fredag 21. april. Her ble navneendringen vedtatt.

    – Vi ønsker med navneendringen å inkludere hele medlemsmassen i foreningens navn, heter det i pressemeldingen.

    Et regjeringsoppnevnt utvalg anbefalte foreningen å bytte navn i januar, etter å ha presentert en rapport om bindingene mellom foreningen og politiet. Også politidirektør Benedicte Bjørnland har oppfordret foreningen til dette, slik at folk kunne skille bedre mellom organisasjonen og politiet.

    Navnebytte var på agendaen den gangen, og hadde vært det siden før utvalget ble satt ned i 2021, opplyste leder Oddgeir Høyekvam til NRK i januar.

    – I denne vurderingen er det også tatt hensyn til at Politidirektoratet har anbefalt politiforeninger å fjerne ordet «politi» i foreningsnavn for å forhindre uklarhet om formell tilknytning til politiet, står det i pressemelding.

    Før banketten på NNPFs utdanningskonferanse i 2014, som ble avholdt i Trondheim. Bildet er tatt fra Norsk Narkotikapolitiforenings Facebook-side.
    Foto: Norsk Narkotikapolitiforening
  • «Plakatsaken» ferdig etterforsket for andre gang

    Den såkalte «plakatsaken» er ferdig etterforsket, bekrefter påtaleleder Eirik Tinglum Skøyeneie til NRK.

    Saken er sendt tilbake til settestatsadvokat Hedmark og Oppland statsadvokatembeter - hvor statsadvokaten som førte til at den første saken ble avvist, jobber.

    Den tidligere advokaten Bengt Waldow var tiltalt for hensynsløs adferd etter å ha hengt opp to plakater hvor han «etterlyste» de to polititoppene Geir Evanger og Jan Erik Bresil, som også har fremtredende verv i den ruspolitiske organisasjonen NNPF.

    Saken ble avvist av tingretten, som mente statsadvokaten som tok ut tiltale var inhabil. Hun var selv medlem av NNPF. Oslo-politiet tok så opp etterforskingen igjen.

    – Vi har gjennomført etterforskingen gjennom at det ble tatt en gjennomgang av QR-kodene. I tillegg til om han som var mistenkt ønsket å la seg avhøre. Etter det har vi avsluttet og konkludert, sier Skøyeneie.

    Skøyeneie ønsker ikke å si noe om hva politiet har innstilt. Hedmark og Oppland statsadvokatembeter behandlet tiltalespørsmålet etter at Oslo statsadvokatembeter erklærte seg inhabile.

  • Mann tiltalt for krenking av NNPF-topper – involvert statsadvokat er selv medlem

    Statsadvokaten som tok ut tiltalen mot mannen som skal møte i retten i morgen, er selv medlem av den omdiskuterte organisasjonen.

    Mannen er tiltalt for å ha hengt opp plakater i Oslo som hadde politiets logo og teksten «ETTERLYST».

    I tiltalen står det at han «ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred.»

    Mannen har erkjent å ha klistret opp «etterlyst»-plakater av statsadvokat Geir Evanger og politimannen Jan Erik Bresil.

    Bresil og Evanger er begge engasjert i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) som henholdsvis leder og nestleder.

    Saken ble etterforsket av Oslo politidistrikt. Hedmark og Oppland statsadvokatembeter besluttet imidlertid å ta ut tiltale, da Oslo statsadvokatembeter vurderte at de var for nære Evanger til å gjøre en habil vurdering.

    Men statsadvokaten som besluttet å ta ut tiltale mot mannen, er selv medlem i NNPF. Det viser medlemslister NRK har fått av Justisdepartementet.

  • Politidirektøren anbefaler NNPF å bytte navn

    – Vi kan ikke instruere en privat forening til å droppe, men vi kan anbefale. Og jeg vil tro at også NNPF er interessert i å se på navnet etter denne rapporten, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til NRK.

    Onsdag la et utvalg frem en rapport om politiets rolleblanding med den ruspolitiske organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

    Konklusjonen var at politiet har gitt foreningen penger uten å følge økonomiregelverket, at de har gitt ansvar til NNPF for opplæring de selv burde gjort, og at de har vært for dårlige på å skille rollene sine.

    Utvalget påpekte også at det kan være vanskelig for omverden å skille mellom forening og politi, når foreningen har politi i navnet sitt.

    – Er det din personlige anbefaling til NNPF at de bytter navn?

    – Det ligger i kortene at det vil være en av våre anbefalinger, uten at vi kan bestemme det, sier Bjørnland.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no