Hopp til innhold
New Zealands statsminister Jacinda Ardern
Foto: Mark Tantrum / AP

New Zealand

Oppsummert

New Zealand består av Nordøya, Sørøya, Stewart Island og flere hundre mindre øyer i det sørlige Stillehavet. Tre fjerdedeler av de knapt fem millioner innbyggerne stammer fra europeiske innvandrere. Urinnvånerne, maoriene, utgjør 15 prosent.

 • New Zealand: 18 års stemmerett diskriminerende

  New Zealands høyesterett anser det som diskriminerende at landets borgere først får stemmerett når de fyller 18 år.

  Rettens avgjørelse mandag avslutter en to år lang prosess, skriver The Guardian.

  En gruppe ungdommer tok til orde for at stemmerettsalderen bør senkes til 16 år. Et av argumentene har vært at klimakrisen vil påvirke dem og deres fremtid i større grad.

  Det er imidlertid ingen garanti for at dommen vil resultere i stemmerett for ungdom. Bare parlamentet kan innføre det. (NTB)

 • Selskap i New Zealand reklamerte feilaktig for «Mein Kampf» som årets julegave

  Å lene seg på algoritmer i markedsføringen er ikke alltid like trygt, noe et selskap i New Zealand fikk erfare da de reklamerte for «Mein Kampf» som årets julegave.

  – Finn den perfekte gaven, og gi dem det de virkelig vil ha denne julen, sto det i annonsen fra selskapet Trade Me, som er landets største selskap for netthandel. De hadde også lagt ved en emoji av en julepresang og et hjerte.

  På bokomslaget ser man Adolf Hitler som skuer ut over en stor folkemasse. I Hitlers ideologiske manifest fra 1925 argumenterer han for sitt syn om den ariske rasens overlegenhet, samt sitt hat mot det jødiske folk. Boken har skapt store kontroverser gjennom tidene, og har opp gjennom tidvis vært forbudt i enkelte land.

  Annonsen ble raskt trukket, og selskapet har uttalt at det hele skyldtes en feil i algoritmene, som vilkårlig velger ut en bok til å vise frem i annonsen.

  – Vi er virkelig lei oss for at dette skjedde, sier talsperson Sally Feinson i Trade Me.

  (©NTB)

 • Anker dom for moskéterror

  Mannen som er dømt til fengsel på livstid etter moskéangrepene i New Zealand i 2019, anker både dommen og straffutmålingen.

  Landets ankedomstol bekreftet tirsdag at australske Brenton Tarrant har levert inn en anke. Det er ikke satt noen dato for ankesaken ennå, og begrunnelsen for anken er ikke kjent.

  Tarrant erkjente i mars 2020 skyld i angrepene mot to moskeer i byen Christchurch, der til sammen 51 personer ble drept. (NTB–DPA)

 • New Zealands statsminister strandet i Antarktis

  New Zealands statsminister Jacinda Ardern skulle fredag reise hjem fra en tur i Antarktis. Slik gikk det ikke, flyet kunne ikke ta av på grunn av en feil.

  Ardern er i Antarktis der hun blant annet har besøkt newzealandske forskere på forskningsbasen Antarctic Science Platform.

  Fredag skulle hun etter planen ha fløyet tilbake til New Zealand. Men flyet, en Hercules C130, ble stående på bakken på grunn av en feil, melder TV-stasjonen Newshub.

  Dermed må Ardern forlenge oppholdet. Nå er planen at hun skal få haik med et italiensk fly på lørdag. (NTB)

 • Sverdangrep mot kontoret til New Zealands statsminister

  En kvinne er pågrepet, mistenkt for å ha vandalisert kontoret til New Zealands statsminister Jacinda Ardern i Auckland, melder lokale medier.

  Nødetatene rykket ut like etter klokka 8 lokal tid, skriver nyhetsnettstedet Stuff. Den pågrepne kvinnen er 57 år gammel.

  – Kvinnen samarbeider med politiets etterforskning av saken, og vi leter for øyeblikket ikke etter noen andre, sa en polititalsperson.

  Glasset på inngangsdøra til kontoret ble knust, og det som synes å være et samuraisverd, ble funnet på bakken utenfor. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no