Hopp til innhold
Auckland, New Zealand 20230719. Det pågår en stor politiaksjon i sentrum i Auckland noen hundre meter unna spillerhotellet til det norske landslaget, men de skal ikke være direkte berørt.
Foto: Lise Åserud / NTB

New Zealand

  • New Zealand går inn i resesjon

    New Zealands økonomi har gått inn i resesjon etter at den krympet for andre kvartal på rad.

    Det viser tall som landets statistiske sentralbyrå Stats NZ la fram torsdag.

    Landets bruttonasjonalprodukt falt i begge de siste to kvartalene i 2023, delvis på grunn av nedgang i landets viktige landbrukssektor, viser tallene.

    (NTB)

  • New Zealand stanser utbetalinger til UNRWA

    New Zealand føyer seg inn i rekken av land som midlertidig stanser sitt økonomiske bidrag til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

    Statsminister Christopher Luxon sier New Zealand stanser utbetalingen til UNRWA inntil påstanden om at flere av organisasjonens ansatte bidro til Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober er gransket.

    – Påstandene er svært alvorlige. Det er viktig at de blir etterforsket, sier Luxon. Han sier landet ikke vil overføre penger igjen før utenriksminister Winston Peters sier det er greit.

    (NTB)

  • Newzealandsk politiker går av etter påstander om butikktyveri

    Medlem av nasjonalforsamlingen i New Zealand, Golriz Ghahraman, har trukket seg etter flere påstander om butikktyveri, melder BBC.

    Ghahraman tilhører Green Party og er beskyldt for å ha begått tyveri tre ganger fra to klesbutikker.

    - Jeg har skuffet mange og er veldig lei meg, sier hun.

    Avgangen kommer etter at en overvåkningsvideo ble delt. Den skal angivelig vise politikeren stjele en designerveske i Auckland.

    I 2017 ble hun historisk som den første flyktningen i New Zealands regjering. Hun er også en tidligere menneskerettighetsadvokat for FN.

  • Stanser ny radikal røykelov

    New Zealands nye konservative regjering vil kansellere landets planlagte nye røykelov som tok sikte på å forby salg av tobakk til alle som er født etter 2008, skriver NTB.

    Etter at han ble tatt i ed mandag, bekreftet statsminister Christopher Luxon at den planlagte loven blir lagt på is før den trer i kraft. Han viste til faren for en blomstrende svartebørs som begrunnelse.

    Luxon innrømmer at skatteinngangen også blir betydelig større ved at tobakk fortsatt selges, men bedyrer at det ikke er hovedmotivet for å stanse loven.

    Den forrige regjeringens lov fikk skryt av helseeksperter, og et nesten identisk forslag er lagt fram i Storbritannia. Antirøykegruppa Health Coalition Aotearoa kaller Luxons beslutning en fornærmelse mot landet.

    Som det er, røyker i dag bare 8 prosent av New Zealands befolkning, men den forrige regjeringen så for seg at landet kunne bli fullstendig røykfritt.

    I tillegg til at ingen født etter 2008 skulle få lov å kjøpe tobakk, skulle loven redusere antall lovlige salgssteder for tobakk fra 6000 til bare 600.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no