Hopp til innhold
Nasjonalmuseet
Foto: Iwan Baan / Iwan Baan

Nasjonalmuseet

Oppsummert

Det nye nasjonalmuseet i Oslo ble innviet av dronning Sonja 11. juni. Museet som har kostet 6,15 milliarder kroner har over 6500 kunstverk på utstilling og er Nordens største kunstmuseum.

 • Stuorra beroštupmi Marakatt-Labba čájáhussii

  23.355 olbmo leat juo guovtti vahkus fitnan Nationálamuseas Oslos geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa «Bastilis sákkaldagat».

  – Dát lea erenoamáš buorre go diehtit ahte dáiddačájáhus lea leamaš oaidnin láhkai dušše guokte vahku, čilge musea diehtojuohkinráđđeaddi Simen Helsvig.

  Buohtastahttin dihte sáhttá namuhit ahte Harriet Backer -čájáhusa gallededje badjelaš 100.000 olbmo, dan golmma mánus go čájáhus lei oaidnin láhkai Nationálamuseas skábman.

  Backer lea dál Norgga beakkáneamos govvadáiddár.

  – Sullii 40.000 olbmo gallededje Backer čájáhusa vuosttas mánu go čájáhus lei oaidnimis. Dien logu vuođul diehtit maid dalle ahte Marakatt-Labba čájáhus geasuha olu olbmuid, lohká Helsvig.

  «Bastilis sákkaldagat» čájáhus lea dán rádjai stuorámus čájáhus, mii lea ráhkaduvvon Britta Marakatt-Labba dáidagiin, ja čájeha earret eará tekstiilla, grafihka, installašuvnnaid ja bácciid su viiddis barggus.

  Čájáhusa rámidit dáiddaárvvoštallit ja NRK dáiddaárvvoštalli ii jáhke iežas goassege vajálduhttit Marakatt-Labba čájáhusa. Les på norsk.

  Dáidda - kunst Britta Marakatt-Labba
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Nasjonalmuseet drar flest besøkende i Skandinavia

  Nasjonalmuseet i Oslo utropes av bransjebladet The Art Newspaper til Skandinavias best besøkte kunstmuseum.

  Bransjebladet går årlig gjennom internasjonale besøkstall for museer og kunstsamlinger rundt i verden.

  Selv om endelige tall ikke publiseres før i aprilutgaven, skriver The Art News at nye museer som Louvre Abu Dhabi, M+ i Hongkong og Nasjonalmuseet i Oslo hadde sine beste år noensinne i 2023 – og at det norske museet nå er det mest populære kunstmuseet i Skandinavia.

  I 2023 hadde Nasjonalmuseet 1.246.000 besøkende.

  – At vi er Skandinavias best besøkte kunstmuseum, er veldig inspirerende. At utstillingsprogrammet vårt treffer et bredt publikum, er vi veldig opptatt av, og vi jobber mye med å være en viktig destinasjon for folk som besøker Oslo, sier museets direktør Ingrid Røynesdal.

  Nasjonalmuseet
  Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK
 • Skabb på Nasjonalmuseet – frykter større utbrudd

  Vektere ved Nasjonalmuseet har fått skabb, skriver Fri Fagbevegelse.

  21. februar ble det varslet om at en vekter ved museet hadde fått den smittsomme hudsykdommen. 17. mars ble det meldt om enda et tilfelle.

  Mest sannsynlig kommer dette av felles uniformsjakker som går på rundgang, sier en av vekterne til Fri Fagbevegelse.

  Nasjonalmuseet skriver i en epost til NRK at vekterne som er rammet ikke har kontakt med publikum. Vekterselskapet har ifølge museet funnet ut hvordan smitten har spredd seg.

  Ifølge nettstedet har vekterne kontaktet Arbeidstilsynet om saken fordi de mener mener ledelsen i vekterselskapet ikke har gjort nok for å informere og beskytte dem.

  Ettersom skabb har en inkubasjonstid, viser symptomene seg først etter tid. Det kan derfor være snakk om et større utbrudd.

  Rettelse kl. 7.50: NRK skrev først at den trolige årsaken til utbruddet var oppgitt av vekterselskapet til Fri Fagbevegelse, men det riktige er at én av de ansatte har sagt dette til avisen.

  Rettelse kl. 9.33: Vi skrev først at flere vektere nå har symptomer på skabb. Dette stemmer ikke, ifølge Nasjonalmuseet er det bare to tilfeller.

  PRINSIPPLØST: Enkelte politikere ønsket å gripe direkte inn i Nasjonalmuseets vurderinger. Men prinsippet om at politikerne skal ha en armlengdes avstand til kulturlivet, er der av en grunn.
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Tror på 100.000 på Harriet Backer-utstillingen

  Denne helgen er det siste sjanse til å se Harriet Backers malerier på Nasjonalmuseet i Oslo.

  Backer regnes som en av landets viktigste kvinnelige malere, og så langt har over 96.000 besøkende sett «Harriet Backer: Hvert atom er farge»-utstillingen, som åpnet 30. september 2023.

  Det er ventet stor pågang og kø i helgen, ifølge museumsdirektør Ingrid Røynesdal.

  – Vi er ganske sikret på at vi bikker 100.000 i løpet av helgen, så det er virkelig en kjempepublikumsuksess. Det har vært køer nå i mange dager, og det er selvfølgelig veldig inspirerende og moro, sier hun til NRK.

  – Det kommer nok til å bli et godt trøkk i helgen, så folk må komme tidlig, sier Røynesdal.

  Fra utstillingen «Harriet Backer: Hvert atom er farge» ved Nasjonalmuseet.
  Foto: Børre Høstlund / Nasjonalmuseet
 • Fargekomponisten

  – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no