Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet
Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.
Det nye nasjonalmuseet i Oslo ble innviet av dronning Sonja 11. juni. Museet som har kostet 6,15 milliarder kroner har over 6500 kunstverk på utstilling og er Nordens største kunstmuseum.
Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.
Nasjonalmuseet får krass kritikk fra tillitsvalgte. 150 Securitas-vektere kan miste museet som arbeidsplass.
– En statlig institusjon som dette bør kjempe for et anstendig arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Stian Tveitan i Securitas til Aftenposten.
To selskaper har til nå hatt ansvar for vaktholdet i Nasjonalmuseet: Securitas og Protect Vakthold og Sikkerhet, men fra 1. mai skal Protect ta over hele vaktholdet etter at de vant en anbudskonkurranse.
Etter voldsom debatt i helgen bestemte direktør Karin Hindsbo ved Nasjonalmuseet, at bildet «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» fra 1883, henges opp igjen. Det skal i første omgang vises i fire uker. Det er kunstneren Christian Krohg som har malt bildet.
Et sitat fra Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist i lørdagens Aftenposten, der hun omtaler bildet som «kolonialistisk», satt i gang diskusjonen rundt bildet. Direktøren har beklaget formuleringen.
Reaksjonene har vært kraftige etter at Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist kalte et kjent Christian Krohg-maleri kolonialistisk. Nå beklager hun.
– Her vil jeg bare legge meg helt flat. Dette var en sleivete og lite gjennomtenkt bemerkning, sagt i forbifarten. Jeg mener ikke at Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» er kolonialistisk, sier Högkvist i en skriftlig kommentar sendt til NTB.
Bakgrunnen for diskusjonen er et intervju i Aftenposten lørdag der Högkvist fortalte at flere kjente malerier settes i kjelleren i det nye Nasjonalmuseet. Et av dem er Christian Krohgs kjente maleri av Leiv Eiriksson som oppdager Amerika.
– Bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde, sa Högkvist.
Uttalelsen har skapt til dels kraftige reaksjoner i sosiale medier.
– Jeg beklager at jeg har satt i gang en diskusjon om kansellering. Krohgs verk er ikke kansellert av Nasjonalmuseet, sier Högkvist søndag.
Et av dem er Christian Krohgs kjente maleri av Leiv Eiriksson som oppdager Amerika.
– Bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde, sier avdelingsdirektør Stina Högkvist ved Nasjonalmuseet til Aftenposten.
Maleriet «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» fra 1893 er et av Krohgs mest kjente malerier og prydet tidligere trappehallen i det gamle Nasjonalmuseet. Nå er det plassert i kjelleren i likhet med flere andre kjente malerier.
Dette er en del av en modernisering av museets profil, sier Högkvist, som forklarer at de ønsker å utfordre en standard som historisk utgjøres av hvite, mannlige kunstnere.
– Vi viser nå flere kvinnelige kunstnere, flere samiske kunstnere og mer kunst av personer som tilfeldigvis ikke er født med hvit hudfarge. Dette skal vi fortsette med. Vi skal ha et samfunnsrelevant, fresht blikk på kunsthistorien.
Museets kunstneriske oppdatering, og især fjerningen av Krohg-maleriet, får leder Eivor Evenrud (Ap) i Oslo bystyres kultur- og utdanningsutvalg til å reagere, skriver Vårt Oslo.
Hun mener det er helt absurd at Krohg-maleriet settes i kjelleren.
– Hva er greia med at alt fra fortiden skal leses inn i samtiden og få påklistret nye merkelapper, skriver Evenrud på sin Facebook-side.
Högkvist har søndag ettermiddag beklaget uttalelsen i en kommentar til NTB.
Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no
Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot mediene i presseetiske spørsmål.