Hopp til innhold
Trehus
Foto: Matthew Harwood / Unsplash

Arkitektur

Oppsummert

Innhold om Arkitektur fra NRK. Om du er glad i arkitetktur setter du kanskje prtis på serien «Arkitektens hjem» i NRK TV.

  • Bybanestoppet ved Haukeland får anerkjent utmerkelse

    De som står bak bybanestoppet ved Haukeland universitetssjukehus får den anerkjente arkitekturutmerkelsen DOGA-merket. Merket er regnet som en svært viktig anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur, og deles ut i Oslo torsdag 14. mars.

    – Dette er noe vi mottar med stor stolthet. Vi har lagt ned mye arbeid og omtanke i å bygge en holdeplass som er tiltalende, funksjonell og som tilrettelegger for gode kollektivreiser i Bergen, sier Sølvi M. Myrseth, prosjekteringsleder for design og arkitektur i Bybanen Utbygging i en pressemelding.

    Haukeland sjukehus bybanestopp
    Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
  • Vegvesenet skal sette opp designbygg ved Torghatten og i Lofoten

    Statens vegvesen skal i løpet av 2024 fullføre fem «arkitekturtiltak» på attraktive turiststeder i Norge.

    – Av disse regnes Torghatten, Gjende og Vøringsfossen som fyrtårn i det norske reiselivsproduktet gjennom sine høye naturkvaliteter, interessante historier og store betydning for reiselivsnæringen

    Derfor har Vegvesenet store planer ved fjellet Torghatten i Brønnøy kommune.

    – Her kommer blant annet et nytt arkitekttegnet servicebygg i tre og glass med toaletter, informasjon og utstillinger, og med takbjelker som filtrerer dagslyset og gir et variert skyggespill, skriver de i en pressemelding.

    Åpningen er planlagt å foregå i juni.

    Også Hauklandstranda i Vestvågøy kommune i Lofoten gjøres prakt på.

    Her planlegger man å bygge et nytt servicebygg med kafé og garderober for utleie av våtdrakter.

    – Ytterveggen i kaferommet har en øvre del der lyset blir sluppet inn i spalter, mens nedre del er en åpen glassløsning. Dette for å gi kaferommet en spesiell karakter av både intimitet og utsyn. Bygningen har en ytre trekledning av ubehandlet malmfuru som vil være matt og med tiden gråne, skriver Vegvesenet om planene.

    Åpningen her er ikke beregnet før i desember 2024.

    Alle byggene er tegnet av arkitekter på oppdrag fra Vegvesenet, og har unike uttrykk og funksjonalitet.

    Illustrasjon av hvordan det nye servicebygget ved fjellet Torghatten skal bli seende ut.
    Foto: Atelier Oslo Sivilarkitekter MNAL
  • Drømmen om nytt 100-metersbygg i Oslo lever videre

    Det er fortsatt mulig at det blir et 102 meter høyt høyhus i Vaterlandsparken i Oslo. Byråden har grepet inn.

    Plan- og bygningsetaten sa i fjor nei til forslaget. De mente det strider med kommuneplanen, områdeprogrammet og Oslos regler for høyhus.

    Men nå har byutviklingsbyråd James Stove Lorentzen (H) grepet inn, melder Avisa Oslo. Han mener planene om høyhuset er viktig for Oslo sentrums framtid. Lorentzen har sendt saken ut på høring.

    – Vi er kjempeglade og lettet, sier Entras direktør for prosjektutvikling Per Ola Ulseth.

    Prosjektet startet opp for snart ti år siden. Entra planlegger et 102 meter høyt kontorbygg med plass til 2000 arbeidsplasser. Lorentzen sier Entra kanskje må gå ned på høyden og ber både de og plan- og bygningsetaten ha en god dialog.

    Oslos høyeste bygg er Oslo Plaza, som er 117 meter høyt.

    (NTB)

    Høyhus Vaterland
    Foto: Henning Larsen / Vivid visuals
  • Nominert til europeisk pris

    Det underjordiske bybanestoppet ved Haukeland universitetssjukehus er nominert til en viktig europeisk arkitekturpris. Haukeland holdeplass deler æren med blant annet Nasjonalmuseet og Munchmuseet i Oslo.

    Bybanestoppet ved Haukeland og sykkeltunnelen gjennom Løvstakken til Fyllingsdalen er også nominert til flere andre nasjonale og internasjonale priser.

    Bybanen i Bergen
    Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter