Hopp til innhold
Trehus
Foto: Matthew Harwood / Unsplash

Arkitektur

Oppsummert

Innhold om Arkitektur fra NRK. Om du er glad i arkitetktur setter du kanskje prtis på serien «Arkitektens hjem» i NRK TV.

 • Stjørdal kirke havnet nederst i kåring

  Stjørdal kirke er kåret til den minst pene kirken i landet. Begrunnelsen til juryen er at kirken er «et svart skummelt bygg som ser ut som et lagerbygg laget for Darth Vader».

  Det er Arkitekturopprøret på oppdrag av avisa Vårt Land som har laget kåringa. De har laget en liste over topp tre og de nederste tre av nyere kirker som er bygget i Norge. Arkitekturopprøret er en bevegelse som ønsker at nybygg og steder skal kunne bygges med tradisjonsorientert arkitektur, skriver stjørdalsavisa Bladet.

  Bladet skriver at stjørdalsordfører Eli Arnstad avdramatiserer det hele med et smil. Det er øynene som avgjør hva som er vakkert eller stygt. Et bilde tatt fra utsiden kan ikke gi et helhetsinntrykk av bygget, sier hun.

  Stjørdal kirke
  Foto: Laffen Jensen
 • The Whale vant sin første arkitekturpris

  The Whale har vunnet den Canadiske «AZ Award 2023» for beste konsept og uoppførte prosjekt, skriver VOL.

  I begrunnelsen står det blant annet at prosjektet omfavner et element av fantasi:

  «For arkitektene fremstår bygningen som om en kjempe har gjort et snitt i jordskorpen og løftet et tynt lag opp for å danne en ny topografi»

  AZ Awards er en internasjonal arkitektur- og designkonkurranse arrangert av AZURE, et Toronto-basert magasin med fokus på moderne arkitektur og design.

  Arkitekturen til The Whale, utformet av danske Dorthe Mandrup har allerede vakt oppsikt over hele verden.
  Illustrasjon: MIR, Bergen
 • Midlertidig fredning av Steinkjer kirke

  Trøndelag fylkeskommune har vedtatt en midlertidig fredning av Steinkjer kirke. Fredningen omfatter kirkens eksteriør og et område rundt kirken. Fylkesantikvaren skriver i en pressemelding at kirken er sentral i norsk arkitekturhistorie, og at de nå vil arbeide videre med en varig fredning av kirken.

  Steinkjer kirke, front
  Foto: Monica Anette Rusten / Trøndelag fylkeskommune
 • Norske arkitekter skal lage den nye sentralstasjonen i Göteborg

  Norske Reiulf Ramstad Arkitekters har fått oppdraget med å tegne den nye sentralstasjonen i Göteborg.

  28 arkitektkontorer deltok i konkurransen om å få bygge den nye stasjonen, men til slutt sto Reiulf Ramstad Arkitekters forslag igjen som vinner.

  Bygget er på rundt 16.000 kvadratmeter. Det vil være den visuelle hovedstasjonen for et gigantisk infrastrukturprosjekt: En 8 kilometer lang ny togtunnel som skal gå under Göteborg og binde byen til forstedene rundt, skriver Aftenposten.

  Byggestart for det nye stasjonsbygget er planlagt til midten av 2024 og skal stå ferdig i årsskiftet 2026–2027, skriver arkitektkontoret i en pressemelding.

  – Det er en ærefull oppgave å få tegne en bygg som vil være en viktig identitetsmarkør for bylivet, slik som et stasjonsbygg er, skriver de.

  (NTB)

 • Bygget Pir i Ålesund vant pris

  Det røde betongbygget Pir i sentrum av Ålesund vinner æresprisen Betongtavlen 2022. Prisen deles ut av Norske arkitekters landsforbund og Norsk Betongforening.

  Det seks etasjer høye kontorbygget er tegnet av Mad arkitekter og Sandbakk og Pettersen arkitekter. – Vi er utrolig stolte. Det å tegne ny arkitektur i en by som Ålesund er en stor utfordring, skriver Magnus Pettersen i Mad arkitekter i en pressemelding.

  Pir Ålesund, vinner av Betongtavlen 2022 av Mad arkitekter
  Foto: Mad arkitekter

Kulturstrøm

 • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

  Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

  – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

  Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.

Flere kulturnyheter