Hopp til innhold
Trehus
Foto: Matthew Harwood / Unsplash

Arkitektur

Oppsummert

Innhold om Arkitektur fra NRK. Om du er glad i arkitetktur setter du kanskje prtis på serien «Arkitektens hjem» i NRK TV.

 • Avviser forslag om skole på gamle Munch

  Oslo Høyre vil gjøre det gamle Munch-museet på Tøyen om til skole, men byrådet sier nei til forslaget, skriver Dagsavisen.

  Ifølge skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll har Utdanningsetaten vurdert bygget, og funnet ut at det ikke passer som skole.

  Det måtte i så fall ha blitt gjort veldig store endringer der.

  Kommunen jobber med en plan for det gamle museet, og håper den vil være ferdig snart.

 • Arkitekturpris til Pressens Hus

  Arkitektfirmaene bak Pressens hus i Oslo får Oslo Arkitektforenings arkitekturpris for 2022.

  Det skriver foreninga i en pressemelding.

  Det er niende gang prisen deles ut.

  «Juryen anser prosjektet for å være et særdeles vellykket eksempel på transformasjon av en eldre eksisterende bygningsmasse med bevaringshensyn, til en ny bruk som tilfredsstiller dagens krav til funksjonalitet og tilgjengelighet,» skriver OAFs priskomité i begrunnelsen.

 • Arkitektens første møte med Nasjonalmuseet

  Arkitekt Klaus Schuwerk har ved tidligere anledninger ikke lagt skjul på egen misnøye knyttet til museets utforming, men når NRK møter han på Vestbanen har pipen en litt annen lyd.

  – Det er todelt. I utgangspunktet er jeg imponert over rommene, proporsjonene til rommene og kvaliteten. Jeg er glad, sier han.

 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.

 • – Y-blokka kunne vært reddet

  Byantikvaren i Oslo mener at den varslede nedskaleringen av regjeringskvartalet viser at Y-blokka kunne vært reddet.

  I revidert nasjonalbudsjett varsler regjeringen at de kutter ut to bygg og vurderer billigere løsninger for Ring 1 under kvartalet.

  Den opprinnelige planen er å senke Ring 1 og Hammersborgtunnelen. Ifølge Statsbygg er dette umulig uten å rive Y-blokka.

  Nå sier både MDG og Oslos byrådsleder Raymond Johansen at når staten først skal spare penger, kan de like gjerne droppe hele veien.

  – Det er provoserende overfor oss som har påpekt dette i lang tid at man egentlig har revet Y-blokka uten at det var nødvendig, sier byantikvar Janne Wilberg.

  Rivingen av bygningen med Picasso-relieffer utført av Carl Nesjar skjedde i fjor og var svært omstridt.

  Y-blokka før rivning.
  Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Peter Brook er død, 97 gammel

  Den britiske teaterregissøren Peter Brook er død, skriver The Guardian.

  Han ble 97 år gammel.

  Den britiske avisen skriver at han redefinerte måten man tenkte rundt teaterproduksjoner gjennom sitt arbeid for Stratford’s Royal Shakespeare Company i Paris, der han hadde base i over 30 år.

  Peter Brook mottok Den internasjonale Ibsen-prisen i 2008. Den ble overrakt av komiteens leder, Liv Ullmann (t.h.) på Nationaltheaterets hovedscene.

  Liv Ullmann og Peter Brook
  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • Tilbake på scenen

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen.

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen. 
  Foto: Ida Scheie / NRK
 • Nordstoga i turjakke på Rondaståk

  – Det er jo en slags gudbrandsdalsvariant av Vinjerock, og da må man ha klær i orden, sier Odd Nordstoga etter å ha spilt på fjellfestivalen Rondaståk. Få med deg festivalstemningen og se blant andre Odd Nordstoga og DumDum Boys. Hele serien Festivalsommer finner du i NRK TV.

  Odd Nordstoga i turtøy på Rondaståk-festivalen 2o22

Flere kulturnyheter

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.

Her kryper de gjennom Nasjonalmuseet

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.