Hopp til innhold

Mobilbruk

 • Kunnskapsdepartementet har ikke oversikt over hvor mange skoler i Norge som er mobilfrie

  -Vi har ikke helt oversikt ennå, men vi kommer til å spørre om dette i undersøkelser vi foretar jevnlig til norske skoleeiere. Da får vi svar fra dem om hvordan de har implementert dette, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun til NRK.

  I en e-post til NRK skriver Kunnskapsdepartementet at svarene på denne undersøkelsen vil komme til høsten.

  Flere barneskoler og ungdomsskoler i landet har vært mobilfrie en god stund.

  I februar kom også kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun med sin sterke anbefaling om at alle skoler i Norge skulle være mobilfrie.

 • KrF skuffet – Tydelig mobilforbud nedstemt i Stortinget

  KrFs forslag om et tydelig mobilforbud i norsk skole ble tirsdag nedstemt av flere partier på Stortinget. Utdanningspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, er skuffet over spesielt Arbeiderpartiet, som ikke har lyttet til rådene fra sin egen kunnskapsminister.

  – Stortinget hadde i dag muligheten til å introdusere et mobilforbud for å skape likere forutsetninger for alle barns læring, men valgte å ikke gjøre det og det bør landets foreldre være skuffet over, sier Ropstad.

  – Omtrent alle piler peker nedover i norsk skole. Når forskningen så tydelig viser at mobilen ødelegger for oppmerksomhet, læring, relasjoner og fysisk aktivitet er det åpenbart vi bør innføre mobilforbud i skolen. Anbefalinger fra Arbeiderpartiets kunnskapsminister er ikke nok, sier Rostad.

   Mobilbruk i skolen
  Foto: NTB
 • Norske Telenor-kunder betaler dobbelt så mye som svenske

  Norske Telenor-kunder betaler dobbelt så mye som svenske. Det kom fram da teleselskapet la fram regnskapet for fjerde kvartal, melder Dagens Næringsliv.

  Telenors norske mobilkunder betaler 200 kroner mer i måneden enn hva det samme selskapets kunder i Sverige gjør.

  Konsernsjef Sigve Brekke mener prisene ikke kan sammenlignes direkte fordi Telenor investerer mye mer i mobilnettverk i Norge enn i Sverige.

  Telenor
  Foto: NTB
 • Lambertseter skole blir mobilfri neste mandag

  Fra mandag 12. februar er Lambertseter skole en helt mobilfri sone. Det skriver Nordstrands Blad.

  – Elever som bryter regelen kan få mobilen inndratt av lærer, skriver rektor Bitten Koch i en skolemelding.

  Tidligere i dag kom anbefalingen fra Utdanningsdirektoratet og regjeringen om at mobiltelefonen skal ut av klasserommene.

  Anbefalingen gjelder både barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler.

  Fra før har Lambertseter skole hatt mobilfri fra 1. til 7. trinn. Fra mandag av gjelder mobilforbudet også for ungdomsskole trinnet.

 • Barneombudet om mobilfri: – Viktig at vi ikke går helt over fra en grøft til en annen

  Barneombud Inga Bejer Engh vil ikke utelukkende støtte anbefalingen om at mobilen må ut av klasserommet.

  Det var Utdanningsdirektoratet som anbefalte dette i en rapport omtalt av NRK onsdag.

  – Det er viktig at vi ikke går helt over fra en grøft til en annen når det gjelder mobilbruk. Mobilen er en del av barn og unges hverdag, og vi må sørge for at elevene får god digital kompetanse, sier Engh til NRK.

  Engh mener det er viktig for barn å lære seg å regulere mobilbruken. Hun mener også at mange skoler i dag allerede har gode rutiner for å unngå forstyrrelser av mobilbruk i klasserommet.

  – Om det er et riktig tiltak når det gjelder friminuttene, er noe som vi stiller spørsmål ved, her mener jeg at det er viktig å lytte til hva elevene selv sier. Jo eldre barna er, jo mer bør de kunne være med på å påvirke dette, sier Engh.

  Dersom det innføres nasjonale rutiner som tar mobilen ut av klasserommet, påpeker barneombudet at det er viktig at en slik rutine evalueres.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no