Hopp til innhold
Fylkeshuset i Molde, der administrasjonen til Møre og Romsdal fylkeskommune sin administrasjon sit. Vi ser hovudinngangen med ordet "FYLKESHUSET" i store bokstavar over. Bygget er gult og grått. Himmelen over er knall blå.
Foto: Josef Benoni Ness Tveit

Mange rammet av eksamenstrøbbel

Oppsummert

Over hele landet var det problemer med digital eksamen på mandag. I Møre og Romsdal ble eksamen avlyst. Viken fylkeskommune ba også om det samm, men fikk nei. Utdanningsminister Tonje Brenna ber om en forklaring fra Utdanningsdirektoratet.

 • 80 prosent vil ha annullert eksamen

  80 prosent av tredjeklassinger i Rogaland har bedt om å få eksamenen sin annullert, skriver Stavanger Aftenblad. Alle tredjeklassingene som ble berørt av den tekniske svikten under eksamenen 22. mai, kan be om å få eksamenen sin annullert. Også i Viken fylke har 80 prosent av elevene bedt om å få eksamen annullert.

 • 9000 har søkt om å annullere eksamen

  Flere hadde trøbbel under eksamen 22. mai. Etter dette ble det bestemt at elever ved videregående skoler, som ble berørt av innloggingsproblemene, skulle få mulighet til å annullere eksamen.

  Hittil har 9000 elever i Viken søkt om å få årets norskeksamen annullert, etter innloggingstrøbbel. Det viser tall P4-nyhetene har fått fra fylkeskommunen.

  Det var rundt 11.000 elever som var oppe til eksamen i fylket den dagen, som vil si at rundt 8 av 10 har valgt denne ordningen.

  – Når du allerede har eksamensnerver og bare ønsker å komme i gang med oppgavene, så skaper dette store problemer, sier fylkesdirektør for utdanning og kompetanse i Viken, Jan-Helge Atterås.

  Han er ikke overrasket over at de aller fleste derfor har valgt å benytte seg av ordningen.

  – Jeg tror elevene er fornøyde med ordningen fordi det også gir dem valget om å la karakteren bli stående, dersom de ikke opplevde trøbbel, sier han til P4.

 • Elever kan trekke annullering av eksamen når karakteren blir kjent

  Flere hadde trøbbel under eksamen forrige mandag. Fredag ble det kjent at elever ved videregående skoler som ble berørt av innloggingsproblemene under eksamen skulle få mulighet til å annullere eksamen.

  Tirsdag forteller Udir til NRK at elever som har søkt om annullering av eksamen på grunn av eksamenstrøbbel kan trekke søknaden om annullering etter karakteren er kjent:

  – Eleven må først avgjøre om hen vil være med på gruppesøknad om annullering. Deretter kommer eksamenskarakteren.

  – Hvis eleven søkte annullering, må hen snarlig si ifra hvis hen vil ha karakteren på vitnemålet. Hvis hen ikke sier ifra om at karakteren er ønsket, er det annulleringsmerknad som kommer på vitnemålet.

 • UDIR: Berørte elever skal få mulighet til å annullere eksamen

  Elevene i videregående skole som ble berørt av innloggingsproblemene under eksamen på mandag, får mulighet til å annullere eksamen. Det forteller Utdanningsdirektoratet fredag.

  – Det viktigste for oss har vært å finne den mest rettferdige løsningen for flest mulig elever, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet i en pressemelding.

  Det var flere som fikk problemer med å logge inn under eksamen på videregående skoler mandag.

  I dag skriver utdanningsdirektoratet at de nå har besluttet at skolene skal få søke gruppevis om annullering av eksamen på vegne av berørte elever.

  Eleven bestemmer selv om de ønsker å stå på denne lista, opplyser UDIR.

  – Situasjonen på mandag har rammet elever ulikt. Derfor finnes ingen perfekt løsning som alle vil oppfatte like rettferdig. Men vi mener denne løsningen ivaretar de ulike situasjonene best, samtidig som den kan iverksettes raskt, sier Rosenkvist i pressemeldingen.

  Illustrasjonsbilde eksamen

  Eksamenskaos: Berørte elever får mulighet til å slette eksamen

  Elevene i videregående skole som ble berørt av innloggingsproblemene under eksamen på mandag, får mulighet til å annullere eksamen.

 • Frp krev svar om eksamenskaos

  Framstegspartiet krev at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) svarar Stortinget om datatrøbbelet som førte til at tusenvis av elevar ikkje fekk logga inn då dei skulle avlegge eksamen måndag.

  – På bakgrunn av opplysningane som har kome fram, begynner dette å likne ein skandale. Dette går utover dei elevane som har arbeidd hardt for å ta eksamen, seier skulepolitisk talsperson i Frp, Himanshu Gulati til NTB.

  Også SV har kravd svar frå Brenna. Dei meiner saka viser at dagens eksamensform er utdatert.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no