Hopp til innhold

Eksamenskaos: Berørte elever får mulighet til å slette eksamen

Elevene i videregående skole som ble berørt av innloggingsproblemene under eksamen på mandag, får mulighet til å annullere eksamen.

Illustrasjonsbilde eksamen

KAOS UNDER EKSAMEN: Problemer med innlogging skapte store problemer for elever over hele landet som skulle ta eksamen i norsk hovedmål mandag.

Foto: Shutterstock

– Det viktigste for oss har vært å finne den mest rettferdige løsningen for flest mulig elever, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet i en pressemelding.

Mange av kandidatene som hadde eksamen på videregående skole mandag fikk problemer da de skulle logge inn.

Søke gruppevis om annullering

Utdanningsdirektoratet har nå besluttet at skolene skal søke gruppevis om annullering av eksamen på vegne av elever som ble berørt. Eleven bestemmer selv om de vil stå på denne lista.

Hva skal til for å få annullert eksamen?

– En veldig sen innlogging eller en stresset situasjon i eksamenslokalet, sier Rosenkvist.

Eksamen kan også annulleres hvis man ikke har fått de timene til å besvare oppgaven som man har krav på.

– Situasjonen på mandag har rammet elever ulikt. Derfor finnes ingen perfekt løsning som alle vil oppfatte like rettferdig. Men vi mener denne løsningen ivaretar de ulike situasjonene best, samtidig som den kan iverksettes raskt, sier Rosenkvist.

Morten Rosenkvist

Direktør i Utdanningsdirektoratet, Morten Rosenkvist er ikke redd for at elever vil misbruke løsningen de har kommet fram til.

Utdanningsdirektoratet har siden mandag innhentet informasjon fra fylkeskommuner og skoler for å se hva som bør gjøres med situasjonen til de berørte etter forsinkelsen.

– Det berører oss å høre enkelthistorier fra de som ble rammet av forsinkelsen. Samtidig har andre igjen gjennomført uten problemer og levert en eksamen de er fornøyd med. Begge disse hensynene har vært viktige for denne avgjørelsen, sier Rosenkvist.

Veldig lettet

Christina Tansihaug Andersen er elevrådsleder på Kirkeparken videregående skole i Moss. Hun er veldig lettet over beslutningen fra Utdanningsdirektoratet.

– Jeg trodde først ikke helt på det, og trodde det var et rykte om at eksamen kom til å bli annullert. Da jeg fant ut at det faktisk var et faktum at vi selv kan velge om vi skal få karakter i faget eller ikke, så ble jeg veldig letta.

Elever på Kirkeparken videregående skole.

Elevrådsleder ved Kirkeparken videregående skole i Moss er veldig lettet og fornøyd med at elever får muligheten til å annullere eksamen

Foto: Julie Helene Günther

Tansihaug Andersen sier hun ble veldig glad på vegne av de som ble rammet av dette.

– Men også veldig glad for de som faktisk ikke vil at eksamen skulle bli annullert, at de kan velge om de vil ha karakter eller ikke.

Hun sier at situasjonen har vært stressende.

– Det er mange som har følt at de gjorde det veldig dårlig. Det var en skikkelig nervepirrende periode. Nå er de fleste veldig letta og glade. Vi skal jo også ha andre eksamener, så at en stressfaktor er borte nå, er en veldig deilig følelse, sier Tansihaug Andersen.

Elevorganisasjonen er fornøyd

Direktoratet har også hatt møter med lærerorganisasjonene, skolelederforbundet, KS og Elevorganisasjonen.

– Vi er veldig fornøyd med løsningen UDIR har gått inn for. Vi opplever at dette er en løsning som samsvarer med våre synspunkt, sier påtroppende leder i Elevorganisasjonen Petter Andreas Lona.

Petter Andreas Lona

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen sier at løsningen ivaretar elevene.

Organisasjonen er veldig fornøyd med samarbeidet de har hatt med Udir denne uken.

– Mandagens eksamener var for mange elever en katastrofe og for andre elever en positiv opplevelse, derfor er det viktig og riktig at man legger til rette for at det skal være elevens valg om hen skal få sin eksamen annullert eller ikke. Slik ivaretar vi alle, sier påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Petter Andreas Lona.

Må lære av det som har skjedd

Lektorlaget har kalt kaoset rundt eksamen for en varslet katastrofe. På spørsmål om hva hun synes om kritikken, svarer kunnskapsminister Tonje Brenna:

– At det er litt diskusjon knyttet til eksamen, både den praktiske gjennomføringen og innretningen på det, er helt naturlig. Jeg er opptatt av nå at vi lærer av det som har skjedd og at det ikke skjer igjen. At vi sørger for at de elevene som nå opplevde å få en litt vanskelig eksamen blir rettferdig behandlet.

Les også Norsk Lektorlag: – Eksamenskaoset var en varslet katastrofe

Anette Lunheim

Vil du si at eksamen var godt nok kvalitetssikret?

At vi har tekniske problemer med innlogging på eksamensdagen for elever som er nervøse fordi de skal avlegge eksamen, er jo ikke bra. Sånn skal vi ikke ha det. Det jeg er mest opptatt av nå er at utdanningsdirektoratet har en god prosess, og jobber best mulig for å ha gode løsninger framover, sier Brenna.

Tonje Brenna

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) er opptatt av at årets eksamensproblemer ikke skal skje igjen.

Hun sier at Utdanningsdirektoratet gjør en veldig viktig jobb på vegne av den norske stat, og i møte med tusenvis av norske elever hver eneste dag

– Og de har ansvaret for å gjennomføre eksamen. Når det nå gikk som det gikk så er vi opptatt av at det ikke skal skje igjen. Derfor er jeg glad for at de sammen med lærerorganisasjonene, med elevorganisasjonen, og sammen med KS nå har kommet fram til en løsning som skal sikre det. Og så håper jeg jo etter hvert at elevene får sommerferie og kan legge dette bak seg, og at eksamen neste år går uten tekniske problemer, sier kunnskapsministeren.

Les også Kunnskapsministeren krever svar om eksamenstrøbbel

7A144FC3-25EF-4F86-A744-F59B9670A71F

Les også Reagerer på forskjellsbehandling under eksamenstrøbbel

Ung kvinne med briller på hodet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger