Hopp til innhold

Eksamen for elever i Møre og Romsdal avlyses etter internettproblemer

Internettproblemer har gått hardt utover elever i videregående som skulle hatt eksamen. Nå er det bekreftet at eksamenen avlyses i Møre og Romsdal.

Fagerlia videregående skole

INTERNETTPROBLEMER: Eksamen for elever ved videregående skoler i Møre og Romsdal er avlyst etter at fylkeskommunen fikk internettproblemer.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Vi fikk akkurat beskjed fra Udir nå om at eksamenen avlyses, sier Kariann D. Flovikholm, kompetansesjef i Møre og Romsdal fylkeskommune til NRK.

Hun opplyser at de som har kommet i gang med eksamen kan fullføre hvis de ønsker det, men de kan også søke om dispensasjon i etterkant. Men for de som ikke har kommet i gang, avlyses den.

– Mens privatistene, der gjør vi alt vi kan for at de skal få gjennomført eksamen. De har ikke de samme mulighetene til å få dispensasjon på vitnemålet som de andre.

Kariann Flovikholm, kompetansesjef i Møre og Romsdal fylkeskommune.

– For elevene, som aldri har hatt eksamen før og var nervøse og satt klar i dag tidlig, er dette kjempetrist, sier Kariann D. Flovikholm, kompetansesjef i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Internettproblemer årsaken

– Det er forferdelig tragisk for elevene. Dette er den største eksamensdagen. Det er skriftlig eksamen i norsk hovedmål, blant annet, sa Flovikholm like før klokken 12.

De visste ikke hvor mange som er rammet av internettutfordringene, men sa det virker som det gjaldt de fleste skolene i fylket.

Mange elever på videregående fikk problemer da de skulle logge seg inn til digital eksamen tidligere i dag. Etter en drøy time meldte Utdanningsdirektoratet at problemene er løst.

Men i Møre og Romsdal fortsatte utfordringene. Fylkeskommunen fikk lokale nettverksproblemer som førte til at elevene ikke kom seg på nett.

Første møte med eksamen

– Vi satt tre timer og venta på eksamen skulle starte fordi internettet ikke funka, sier Pernille Alnes, elev ved Ålesund videregående skole.

Hun forklarer at nettet kom på igjen, og at de da satt én time med eksamen før den ble avlyst for de som ønsket det. Både hun og venninna Marthe Fjelddahl-Jacobsen valgte å droppe eksamen.

Marthe og Pernille

Marthe Fjelddahl-Jacobsen og Pernille Alnes sier det var tungt å skulle starte på eksamen da nettverksproblemene ble løst. De valgte derfor å droppe den.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Det ble tungt å starte på eksamen, så det var greit at vi fikk avslutte, sier Fjelddahl-Jacobsen. Dette var hennes første eksamen.

– Det var ikke som jeg skulle ønske. Jeg merka det ble tungt å komme i gang, og da tenkte jeg at dette ikke gikk så bra som det kunne ha gått hvis vi hadde fått starta med en gang.

Også Lina Krugel og Jenny Bjerkvik valgte å droppe eksamen.

– Etter tre timer kommer oppgava, men da er vi allerede veldig slitne. Det var en dårlig start, for å si det sånn, sier Bjerkvik.

BF661778-2E28-47BA-9338-A86CF8FE68E2

Lina Krugel og Jenny Bjerkvik, elever ved Ålesund videregående skole, skulle ha sin første eksamen i dag.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

De var klare for sin første eksamen, og sier det er skuffende at systemet svikter.

– Vi har grua oss litt da, siden det er første gang vi skulle ha eksamen, sier Krugel.

– Det er utrolig skuffende. Det er vår første eksamen, og vi er så spent og har forberedt oss, sier Bjerkvik. Hun sier man sitter igjen med en dårlig følelse.

– Svekka tilliten til heldigital eksamen

– Det er trasig at elevene måtte oppleve å bli stressa på den måten. Og hva det har gjort med elevene denne dagen, for de skal jo ha flere eksamener. Det har svekka tilliten til heldigital-eksamen. Det er kritikkverdig at det ikke var en plan B.

Ole Reinlund

Ole Reinlund, rektor ved Ålesund videregående skole.

Foto: Remi Sagen / NRK

Det sier Ole Reinlund, rektor ved Ålesund videregående skole. Han forteller at elevene var slitne etter å ha venta i flere timer.

– Det ble klart for mange av oss at eksamen burde avlyses, fordi det hadde gått så lang tid.