Hopp til innhold

Kunnskapsministeren krever svar om eksamenstrøbbel

Over hele landet ble det problemer med digital eksamen i dag. I Møre og Romsdal er eksamen avlyst. Nå ber kunnskapsministeren om svar fra Utdanningsdirektoratet.

7A144FC3-25EF-4F86-A744-F59B9670A71F

Pernille Alnes og Marthe Fjelddahl-Jacobsen ved Ålesund videregående skolen valgte å droppe eksamen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Kunnskapsministeren krever svar og ber Utdanningsdirektoratet om en forklaring på eksamenskaoset som har oppstått.

– Det må ha vært veldig stressende for alle elevene som i dag var klare for å gjennomføre eksamen at de fikk en slik start på dagen, sier utdanningsminister Tonje Brenna til VG.

Da videregåendeelever over hele landet skulle ha eksamen i norsk hovedmål i dag, ble det trøbbel.

Det tok over en time før Utdanningsdirektoratet fikk løst problemene på nettsidene sine.

Nå vil Brenna ha en forklaring på det som har skjedd og hva som gjøres for å hindre at dette skjer igjen.

– Sånn skal vi ikke ha det. Eksamen er en viktig del av elevenes sluttvurdering, sier Brenna.

Avlyst eksamen

De aller fleste kunne starte på eksamen da problemet ble løst. Men i Møre og Romsdal fortsatte utfordringene.

Fylkeskommunen fikk lokale nettverksproblemer som førte til at elevene ikke kom seg på nett.

– Vi fikk akkurat beskjed fra Udir nå om at eksamenen avlyses, sier Kariann D. Flovikholm, kompetansesjef i Møre og Romsdal fylkeskommune til NRK rett før klokken 13.00.

Flovikholm opplyser at de som har kommet i gang med eksamen kan fullføre hvis de ønsker det, men de kan også søke om dispensasjon i etterkant.

Men for de som ikke har kommet i gang, avlyses den.

– Men for privatistene, der gjør vi alt vi kan for at de skal få gjennomført eksamen. De har ikke de samme mulighetene til å få dispensasjon på vitnemålet som de andre.

Første møte med eksamen

– Vi satt tre timer og venta på at eksamen skulle starte fordi internettet ikke funka, sier Pernille Alnes, elev ved Ålesund videregående skole.

Hun forklarer at nettet kom på igjen, og at de da satt én time med eksamen før den ble avlyst for de som ønsket det. Både hun og venninna Marthe Fjelddahl-Jacobsen valgte å droppe eksamen.

– Det ble tungt å starte på eksamen, så det var greit at vi fikk avslutte, sier Fjelddahl-Jacobsen. Dette var hennes første eksamen.

– Det var ikke som jeg skulle ønske. Jeg merka det ble tungt å komme i gang, og da tenkte jeg at dette ikke gikk så bra som det kunne ha gått hvis vi hadde fått starta med en gang.

BF661778-2E28-47BA-9338-A86CF8FE68E2

Lina Krugel og Jenny Bjerkvik, elever ved Ålesund videregående skole, skulle ha sin første eksamen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Også Lina Krugel og Jenny Bjerkvik valgte å droppe eksamen.

– Etter tre timer kommer oppgava, men da er vi allerede veldig slitne. Det var en dårlig start, for å si det sånn, sier Bjerkvik.

De var klare for sin første eksamen, og sier det er skuffende at systemet svikter.

– Vi har grua oss litt da, siden det er første gang vi skulle ha eksamen, sier Krugel.

– Det er utrolig skuffende. Det er vår første eksamen, og vi er så spent og har forberedt oss, sier Bjerkvik. Hun sier man sitter igjen med en dårlig følelse.

Ingen flere avlysninger

Viken fylkeskommune ba også om en vurdering om eksamen burde avlyses, skriver VG.

– Vi kan bekrefte at Viken fylkeskommune har bedt Utdanningsdirektoratet vurdere om eksamen bør annulleres, skriver pressevakt i Viken fylkeskommune, Pål Vikesland til avisa.

Til NTB opplyser Utdanningsdirektoratet at det slik situasjonen er nå, ikke blir avlyst eksamen andre steder enn i Møre og Romsdal. De beklager problemene.

Direktoratet sier at Møre og Romsdal har hatt lokale nettverksproblemer og dermed er i en særstilling. Problemene Utdanningsdirektoratet hadde – og som gjaldt hele landet – ble løst mandag formiddag.

– Vi forstår at elever har fått en vanskelig start på eksamen, på grunn av dette problemet. Det beklager vi på det aller sterkeste, sier direktør Morten Rosenkvist i Utdanningsdirektoratet til NTB.

De opplyser at det er store og komplekse tekniske systemer, som er blitt testet ut i forkant. Da fungerte alt, men mandag oppsto det altså en uforutsett, teknisk feil.

– Alle elever som kom sent i gang med eksamen, får ekstra tid til å gjennomføre, opplyser direktoratet.

Les også Fortviler etter endringar i matteundervisninga: – Kvifor skal vi halde på med dette?

Kristian Iversen står utanfor klasserommet med ei matematikkbok i handa.

– Svekka tilliten til heldigital eksamen

– Det er trasig at elevene måtte oppleve å bli stressa på den måten. Og hva det har gjort med elevene denne dagen, for de skal jo ha flere eksamener. Det har svekka tilliten til heldigital eksamen. Det er kritikkverdig at det ikke var en plan B.

Det sier Ole Reinlund, rektor ved Ålesund videregående skole. Han forteller at elevene var slitne etter å ha venta i flere timer.

Ole Reinlund

Ole Reinlund, rektor ved Ålesund videregående skole.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Det ble klart for mange av oss at eksamen burde avlyses, fordi det hadde gått så lang tid.

Også forrige uke ble det eksamenstrøbbel da Visma InSchool hadde omfattende driftsproblemer. Da skulle elever logge inn for å finne ut hvilket fag de skulle ha eksamen i.

Utdanningsforbundet: – Betenkelig

Det skal ikke ha vært sendt ut kopi av oppgavene til skolene i forkant.

Katrin Kummernes

Utdanningsforbundet i Bodø etterlyser en backup-plan for eksamen.

Foto: Truls Naas / Bodø Nu

Utdanningsforbundet i Bodø, Hovedtillitsvalgt Katrin Kummernes etterlyser en alternativ plan for gjennomføring av eksamen.

– Det er betenkelig at det ikke planlagt backup av noe slag. Fortvilende for elever, som er i ny og svært viktig situasjon, at kaos medfører unødvendig stress. Håper alle elevene, til tross for trøbbel, klarte å yte sitt beste. Trøbbel rundt organisering burde de vært foruten, skriver Kummernes til NRK.

Skal få ekstra tid

Utdanningsdirektoratet jobbet med å løse feilen, og meldte klokken 10:20 at problemet med innlogging var løst. Da hadde eksamensdagen vart i en time og 20 minutter.

– De aller fleste kandidater har nå tilgang til gjennomføringssystemet. Noen kandidater kan fortsatt oppleve ustabilitet i en liten periode, men vil ikke miste noe av arbeidet som følge av dette, opplyste Utdanningsdirektoratet på sin nettside.

Problemet med tilgangen til forberedelsesdelen er også løst.

– Kandidater som er berørt av feilen skal få ekstra tid på eksamen, skrev kommunikasjonssjef Annelene Svingen i en e-post til NRK.

NRK har sendt Utdanningsdirektoratet en rekke spørsmål om denne saken, men foreløpig uten svar.

Frykter det påvirket elevene

På Brønnøysund videregående skole opplevde rektor at rundt halvparten av elevene ikke fikk logget seg på.

Dette er den store eksamensdagen. Det er en alvorlig sak, sier rektor Runhild Kjeldaas.

Det gjelder VG3-elever som har eksamen i norsk hovedmål og norsk VG2 yrkesfag. Elevene fikk opp ei feilmelding ved pålogging.

De første elevene var jo her kvart over åtte, og eksamen skulle begynt klokken ni.

Rektoren er heller ikke helt fornøyd med informasjon som kom fra Utdanningsdirektoratet, som varslet om problemene først klokken 09.30.

De kunne vært litt tidligere ute. Vi trodde først det var hos oss problemene lå, sier Kjeldaas.

Rektor Kjeldaas er redd dette vil påvirke elevene som har sin første eksamen.

Det gjør noe med stressnivået ditt, og det kan påvirke prestasjonen din.

Burde eksamen vært utsatt?

Det er vanskelig for meg å uttale meg om, men UDIR må ha en plan for sensur her, at noen elever faktisk har kjent på det stresset å ikke kunne komme i gang som planlagt. Jeg håper det går ut informasjon til de som skal sensurere.

Rammet også ungdomsskoleelever

Lærer Vibeke Herlø Thomesen og elever i klasse 10B på Bø ungdomsskule i Telemark.

Lærer Vibeke Herlø Thomesen og elever i klasse 10B på Bø ungdomsskole i Telemark fikk ikke tilgang på eksamensmateriell mandag morgen.

Foto: Vibeke Herlø Thomesen

I Bergen skulle elevene i ungdomsskolen forberede seg til skriftlig eksamen i engelsk i morgen.

– Elevene er avventende. De har ikke vært gjennom dette før og vet ikke hva de får, sier rektor Einar Skintveit ved Kyrkjekrinsen skole.

Skintveit sier det foreløpig ikke er noen krise, men fører til ekstra stress for elevene.

– Det er klart at jo mindre tid de får til forberedelse så blir det mer stress. Fra 09 til 14 har elevene tid på skolen til å forberede seg til sin første eksamen. Videre kan de fortsette å forberede seg hjemme, frem til eksamen klokken 09 i morgen.

– Det er ingen krise enda, men det er klart at i morgen når alle skal logge inn, så blir det spennende å se hva som skjer. Da hjelper det ikke å si at dette ordner seg kanskje.

– Helt krise

Ved Bø ungdomsskole i Telemark har både elever og lærere også hatt problemer med å få tilgang til forberedelsesmateriellet til morgendagens eksamen i engelsk.

Materiellet skulle vært tilgjengelig fra klokken 9, men etter én time var det bare 6 av 27 elever som hadde kommet seg inn, forteller lærer Vibeke Herlø Thomesen.

Nå har vi koblet en elev-PC til smarttavla i klasserommet. Vi gjennomgår alt i fellesskap, så vi er sikre på at alle får sett og lest igjennom.

Læreren mener det er svært uheldig at det oppstår problemer.

Jeg tenker at det er helt krise. Det burde vært dobbelt- og trippelsjekket at alt fungerer når det er en så viktig dag for elevene.

Thomesen mener man kunne unngått en del av problemene hvis man hadde sendt ut papirversjoner og digitale filer til lærerne på forhånd.