Hopp til innhold
Protestmarsj for Daphne
Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters

Malta

 • 153 reddet utenfor kysten av Malta

  Dte norskregisterte skipet «Ocean Viking» har plukket opp 153 mennesker i nød utenfor Malta, opplyser den franske veldedighetsorganisasjonen SOS Méditerranée som drifter skipet.

  Redningsaksjonen ble gjennomført fredag i samarbeid med den italienske kystvakten. Henholdsvis 59 og 65 personer ble plukket opp fra to trebåter, og deretter ble 29 hentet opp fra en plastbåt.

  Ifølge SOS Méditerranée hadde migrantene vært til sjøs i fem dager, og vært uten mat og drikke i to dager. Torsdag ble 15 mennesker reddet i samme område.

  Malteiske myndigheter har hovedsakelig ignorert oppfordringen om hjelp fra fartøy som redder migranter. De har derfor blitt fraktet til den italienske havnen Civitavecchia, nesten 1000 kilometer unna, ifølge SOS Méditerranée.

  Ifølge det italienske innenriksdepartementet har nesten 90.000 migranter ankommet landet så langt i år. (NTB-NRK)

 • Brødre dømt for journalistdrap på Malta

  To brødre er dømt til 40 års fengsel for drap på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia i oktober 2017. Brødrene George Degiorgio (59) og Aldred Degiorgio (57) sa seg skyldige i å ha gjennomført attentatet på journalisten på oppdrag fra andre.

  En tredje mann har tidligere innrømmet at det var han som skaffet til veie bomben som ble brukt. Han ble dømt til 15 års fengsel i februar.

  Ifølge påtalemyndigheten var det den velstående forretningsmannen Yorgen Fenech som ga de tre i oppdrag å drepe Galizia. Rettssaken mot ham er ennå ikke berammet. Fenech nekter straffskyld.

 • Mann erkjenner drap på journalist i Malta

  I 2017 blei den kjende gravejournalisten Daphne Caruana Guliza frå Malta drepen i eit bombeattentat. No har George Degiorgio som vart skulda for å ha utløyst bilbomba, erkjent at han gjorde det. Det skriv nyheitsbyrået Reuters.

  Degiorgio seier i eit intervju at han gjennomførte attentatet på oppdrag frå andre, som han om kort tid vil namngje. Dersom han hadde visst kven offeret var, hadde han kravd meir pengar frå dei som bad han om å plassere bilbomba, seier han.

  – Dersom eg hadde visst det, hadde eg bede om 10 millionar euro, ikkje 150.000 euro.

  Han hevdar å ha motteke dette beløpet for attentatet.

  Degiorgio sin bror Alfred er også sikta i saken, som snart kjem opp for retten. Ein tredje mann, Vincent Muscat, har vedgått at det var han som skaffa bomba som blei brukt. Han blei dømt til 15 års fengsel i februar.

  (NRK / NTB)

 • EU vil saksøke Malta

  EU sier torsdag at de vil saksøke Malta på grunn av skattelovgivningen deres, melder Reuters. Ifølge byrået skal Malta skattelegge bruktbiler kjøpt på Malta mindre enn bruktbiler kjøpt i resten av eurosonen, noe EU-kommisjonen mener er i strid med deres lovverk.

 • Maltas statsminister hevder å ha vunnet valget

  Sittende statsminister Robert Abela påberoper seg valgseier på Malta og viser til foreløpige resultater. Valgdeltakelsen var den laveste på flere tiår.

  I et telefonintervju med allmennkringkasteren TVM News opplyser Abela at hans arbeiderparti – Partit Laburista – har fått flertall, uten å gå inn på detaljer i resultatene.

  Meningsmålinger viste i forkant at Abela lå an til å vinne valget – på tross av at store korrupsjonssaker er blitt avslørt i partiet. Journalist Daphne Caruana Galizia, som avdekket korrupsjonen, ble i 2017 drept av en bilbombe.

  Valget ble holdt lørdag. Ungdommer på 16 og 17 år kunne i år for første gang stemme i et valg i Malta.

  (NTB)

Statsministeren på Malta Joseph Muscat om flykapringen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no