Hopp til innhold
Protestmarsj for Daphne
Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters

Malta

 • Brødre dømt for journalistdrap på Malta

  To brødre er dømt til 40 års fengsel for drap på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia i oktober 2017. Brødrene George Degiorgio (59) og Aldred Degiorgio (57) sa seg skyldige i å ha gjennomført attentatet på journalisten på oppdrag fra andre.

  En tredje mann har tidligere innrømmet at det var han som skaffet til veie bomben som ble brukt. Han ble dømt til 15 års fengsel i februar.

  Ifølge påtalemyndigheten var det den velstående forretningsmannen Yorgen Fenech som ga de tre i oppdrag å drepe Galizia. Rettssaken mot ham er ennå ikke berammet. Fenech nekter straffskyld.

 • Mann erkjenner drap på journalist i Malta

  I 2017 blei den kjende gravejournalisten Daphne Caruana Guliza frå Malta drepen i eit bombeattentat. No har George Degiorgio som vart skulda for å ha utløyst bilbomba, erkjent at han gjorde det. Det skriv nyheitsbyrået Reuters.

  Degiorgio seier i eit intervju at han gjennomførte attentatet på oppdrag frå andre, som han om kort tid vil namngje. Dersom han hadde visst kven offeret var, hadde han kravd meir pengar frå dei som bad han om å plassere bilbomba, seier han.

  – Dersom eg hadde visst det, hadde eg bede om 10 millionar euro, ikkje 150.000 euro.

  Han hevdar å ha motteke dette beløpet for attentatet.

  Degiorgio sin bror Alfred er også sikta i saken, som snart kjem opp for retten. Ein tredje mann, Vincent Muscat, har vedgått at det var han som skaffa bomba som blei brukt. Han blei dømt til 15 års fengsel i februar.

  (NRK / NTB)

 • EU vil saksøke Malta

  EU sier torsdag at de vil saksøke Malta på grunn av skattelovgivningen deres, melder Reuters. Ifølge byrået skal Malta skattelegge bruktbiler kjøpt på Malta mindre enn bruktbiler kjøpt i resten av eurosonen, noe EU-kommisjonen mener er i strid med deres lovverk.

 • Maltas statsminister hevder å ha vunnet valget

  Sittende statsminister Robert Abela påberoper seg valgseier på Malta og viser til foreløpige resultater. Valgdeltakelsen var den laveste på flere tiår.

  I et telefonintervju med allmennkringkasteren TVM News opplyser Abela at hans arbeiderparti – Partit Laburista – har fått flertall, uten å gå inn på detaljer i resultatene.

  Meningsmålinger viste i forkant at Abela lå an til å vinne valget – på tross av at store korrupsjonssaker er blitt avslørt i partiet. Journalist Daphne Caruana Galizia, som avdekket korrupsjonen, ble i 2017 drept av en bilbombe.

  Valget ble holdt lørdag. Ungdommer på 16 og 17 år kunne i år for første gang stemme i et valg i Malta.

  (NTB)

 • Konservativ maltesar favoritt til å overta som president i EU-parlamentet

  EU sine parlamentarikarar må velje seg ein ny leiar etter at president David Sassoli brått døyde på sjukehus i Italia førre veke.

  Konservative Roberta Metsola frå Malta er favoritt før EU-parlamentet tysdag skal velje ny president.

  42-åringen har trått mellombels inn i president-vervet etter Sassoli, og representerer den største partigruppa i parlamentet, den konservative alliansen The European People's Party (EPP). I tråd med ein avtale mellom partigrupper i parlamentet, er ho venta å få støtte frå den liberale gruppa RE og den sosialdemokratiske gruppa.

  Metsola er utdanna advokat og blei valt inn i EU-parlamentet i 2013.

  I tillegg til Metsola stiller den svenske kulturministeren Alice Bah Kuhnke frå De Grønne, polske Kosma Zlotowski frå ei EU-skeptisk partigruppe, og spanske Sira Rego, som representerer venstrefløya, som kandidatar.

  Vervet som president i EU-parlamentet blir valt for ein periode på to og eit halvt år, og har mindre makt enn presidenten for EU-kommusjonen, no Ursula von der Leyen. (NTB)

Statsministeren på Malta Joseph Muscat om flykapringen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no