Ocean Viking Second Rescue - August 10
Foto: Hannah Wallace Bowman / Hannah Wallace Bowman/MSF

Båtflyktninger i Middelhavet

Oppsummert

I første halvår har over 900 flyktninger og migranter druknet i forsøket på å nå Europa. Minst 15.000 mennesker har mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet siden 2014, ifølge FN.

 • 125 reddet fra øy i Middelhavet

  Den italienske kystvakten har reddet 125 personer, deriblant 20 mindreårige, fra en øy i Middelhavet etter at en av båtene deres delvis sank utenfor Lampedusa. Ifølge kystvakten var menneskene «i sjokk» da de ble oppdaget ved daggry torsdag. De satt tett sammen på den steinete kanten av en bitte liten ubebodd øy kalt Isola dei Conigli. Alle ble til slutt brakt i land i Lampedusa, og ifølge kystvakten er alle i god behold.

  Italy Migration Rescue
  Foto: AP
 • Over 200 migranter reddet

  Totalt 208 migranter som var på vei i små båter til Spania, er reddet av den spanske sjøredningstjenesten. 106 av dem, blant dem 44 kvinner og 20 barn, ble oppdaget i båter som var på vei fra Vest-Afrika til Gran Canaria og Lanzarote. 102 migranter, nær alle av dem menn, ble stanset i Middelhavet på vei til fastlandet.

  Antall flyktninger og migranter som er kommet til Spania, økte med 49 prosent i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

 • Migranter fryktes omkommet

  Rundt 42 migranter, blant dem 30 kvinner og åtte barn, har omkommet i et forlis utenfor kystbyen Dakhla i Vest-Afrika, ifølge en spansk aktivist.

  Helena Maleno, som er grunnlegger av organisasjonen Walking Borders, skriver på Twitter at hun har snakket med en av de ti overlevende. Kvinnen fortalte at hun mistet to barn i forliset.

  Marokkanske myndigheter i Dakla har ikke bekreftet forliset. Ifølge lokale medier er det funnet tolv omkomne langs kysten, mens ti overlevende ble reddet av fiskere.

  Båten med migranter var på vei mot Kanariøyene i Atlanterhavet.

 • 700 reddet i Middelhavet i helgen

  Redningsbåter har plukket opp mer enn 700 migranter og flyktninger som forsøkte å krysse Middelhavet i helgen, opplyser hjelpeorganisasjoner. De fleste er reddet utenfor Libya og Malta. Den yngste som ble reddet var tre måneder.

  SOS Méditerranée opplyser at «Ocean Viking» har vært involvert i seks redningsoperasjoner i løpet av helgen, og at det søndag kveld var 555 overlevende om bord. Det er uklart hvor de kan settes i land.

  Natt til søndag plukket båter fra SOS Méditerranée, Sea-Watch og ResQship opp 400 migranter sentralt i Middelhavet. De led nød da båten de seilte med begynte å ta inn vann.

  Ifølge FNs organisasjon for migrasjon, IOM, har minst 1146 mennesker mistet livet under forsøk å krysse Middelhavet hittil i år. Ruta fra Libya og til Italia eller Malta er den desidert dødeligste i verden. I løpet av første halvdel av 2021 mistet 930 mennesker livet mens de forsøkte å ta seg over havet der.

  SOS Méditerranée sier de har reddet 30.000 mennesker siden 2016.

  Flyktninger reddet i Middelhavet 1. august 2021 av SOS Mediterranees redningsbåt
  Foto: SOS Mediterranee
 • 196 reddet i Middelhavet

  Redningsskipet «Ocean Viking» har plukket opp 196 migranter fra flere båter i havsnød i Middelhavet ved kysten av Libya, opplyser SOS Méditerranée. Minst 1146 mennesker mistet livet på sjøen i forsøk på å nå Europa i årets første halvår, ifølge FNs migrasjonskontor IOM. SOS Méditerranée sier de har reddet over 30.000 mennesker siden februar 2016, først med skipet Aquarius, deretter norskeide Ocean Viking.

  Ocean Viking
  Foto: Flavio Gasperini / Flavio Gasperini

Nødssituasjon på «Ocean Viking» – mannskapet forsøker å roe ned situasjonen

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad fikk spørsmål om hvordan han kan sitte i en regjering der et av partiene fisker etter velgere midt i en valgkamp på å ikke ta imot båtmigranter

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no