Hopp til innhold
Ocean viking
Foto: Flavio Gasperini / Flavio Gasperini

«Ocean Viking»

Oppsummert

«Ocean Viking» er et 69 meter langt lasteskip som seiler under norsk flagg. Skipet driftes av SOS Méditerranée, og har kapasitet til å frakte 200 migranter.

 • Ocean Viking tatt i arrest

  Det norskeide redningsskipet Ocean Viking er tatt i arrest av italienske myndigheter på Sicilia, etter at inspektører fant mindre mangler.

  En rutineinspeksjon mandag avdekket manglende registrering av containere som er i bruk som tilbygg på akterdekket, ifølge SOS Méditerranée, som står for driften av skipet.

  Tilbyggene ble lagt til i 2019 for å gi ly til flyktninger og utstyr, og har fått godkjennelse fra myndighetene tidligere, mener gruppa.

  – Vi beklager den ekstreme granskingen skipet vårt blir utsatt for, sier direktør Frederic Penard.

  Ocean viking
  Foto: Flavio Gasperini / Flavio Gasperini
 • 700 reddet i Middelhavet i helgen

  Redningsbåter har plukket opp mer enn 700 migranter og flyktninger som forsøkte å krysse Middelhavet i helgen, opplyser hjelpeorganisasjoner. De fleste er reddet utenfor Libya og Malta. Den yngste som ble reddet var tre måneder.

  SOS Méditerranée opplyser at «Ocean Viking» har vært involvert i seks redningsoperasjoner i løpet av helgen, og at det søndag kveld var 555 overlevende om bord. Det er uklart hvor de kan settes i land.

  Natt til søndag plukket båter fra SOS Méditerranée, Sea-Watch og ResQship opp 400 migranter sentralt i Middelhavet. De led nød da båten de seilte med begynte å ta inn vann.

  Ifølge FNs organisasjon for migrasjon, IOM, har minst 1146 mennesker mistet livet under forsøk å krysse Middelhavet hittil i år. Ruta fra Libya og til Italia eller Malta er den desidert dødeligste i verden. I løpet av første halvdel av 2021 mistet 930 mennesker livet mens de forsøkte å ta seg over havet der.

  SOS Méditerranée sier de har reddet 30.000 mennesker siden 2016.

  Flyktninger reddet i Middelhavet 1. august 2021 av SOS Mediterranees redningsbåt
  Foto: SOS Mediterranee
 • 196 reddet i Middelhavet

  Redningsskipet «Ocean Viking» har plukket opp 196 migranter fra flere båter i havsnød i Middelhavet ved kysten av Libya, opplyser SOS Méditerranée. Minst 1146 mennesker mistet livet på sjøen i forsøk på å nå Europa i årets første halvår, ifølge FNs migrasjonskontor IOM. SOS Méditerranée sier de har reddet over 30.000 mennesker siden februar 2016, først med skipet Aquarius, deretter norskeide Ocean Viking.

  Ocean Viking
  Foto: Flavio Gasperini / Flavio Gasperini
 • «Ocean Viking» til kai i Italia

  De 573 migrantene som den siste tiden har blitt plukket opp i Middelhavet, fikk gå i land da redningskipet «Ocean Viking» la til kai på Sicilia i Italia. Migrantene gikk i land sent lørdag kveld, opplyser organisasjonen SOS Méditerranée, som opererer det norskeide skipet, i en pressemelding søndag.

  Blant de 573 migrantene om bord er 369 menn, kvinner og barn som ble reddet fra en skrøpelig trebåt som var i ferd med å kantre i Middelhavet søndag 4. juli.

  Ifølge FN har over 740 migranter druknet på sin ferd mot Europa over Middelhavet hittil i år.

 • Søker havn for over 500 migranter

  Redningsskipet «Ocean Viking» søker havn for 572 migranter som er plukket opp i Middelhavet de siste tre dagene. Mannskapet på skipet reddet søndag morgen 369 menn, kvinner og barn fra en skrøpelig trebåt som holdt på å kantre. På grunn av mangel på maritim samordning ber SOS Mediterranee EU bidra til at migrantene kommer til en trygg havn.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no