Hopp til innhold
Hun Sen
Foto: Heng Sinith / AP

Kambodsja

Oppsummert

Den autoritære presidenten Hun Sen har hatt makta i Kambodsja sidan 1985 og blir stadig skulda for å rydde kritikarar og motstandarar av banen. I september blei opposisjonsleiaren Kem Sokha arrestert, før opposisjonspartiet blei oppløyst i november.

  • Kambodsja: Tusenvis av eksplosiver funnet på skole

    Flere tusen eksplosiver som stammer fra Kambodsjas borgerkrig er gravd opp inne på en skole, ifølge myndighetene i landet.

    Mineryddere oppdaget mer enn 2000 eksplosiver, inkludert mer enn 1000 M79-granater, inne på eiendommen til en videregående skole.

    Eksplosivene ble funnet da skolen skulle utvide en hage. Det var flaks at ingen ble skadet, opplyser myndighetene.

    Stedet der skolen ligger, var en militærbase under borgerkrigen, som varte fra 1967 til 1975.

    (NTB)

  • Ny statsminister i Kambodsja

    Den kambodsjanske kongen Norodom Sihamoni har utpekt Hun Manet som landets nye statsminister. Manet er sønnen til regjerende statsminister Hun Sen, som nå går av etter fire tiår.

    Kambodsja avholdt valg i juli. Regjeringspartiet fikk en overlegen seier, med 120 av 125 plasser i nasjonalforsamlingen de neste fem årene, ifølge offisielle kunngjøringer.

    Vestlige land og rettighetsorganisasjoner har kritisert valget og sagt at det verken var fritt eller rettferdig. Det største opposisjonspartiet fikk ikke delta.

  • Kambodsjas regjeringsparti bekreftet som valgvinner

    De offisielle resultatene fra valget i Kambodsja i juli bekrefter en overlegen seier for partiet til avtroppende statsminister Hun Sen.

    Kambodsjas folkeparti får 120 av de 125 plassene i nasjonalforsamlingen de neste fem årene, ifølge kunngjøringen fra landets valgkommisjon lørdag. Det rojalistiske partiet Funcinpec får de resterende fem plassene. 16 partier endte uten representasjon i forsamlingen.

    Vestlige land og rettighetsorganisasjoner har kritisert valget og sagt at det verken var fritt eller rettferdig. Det største opposisjonspartiet fikk ikke delta.

    Hun Sen startet karrieren som offiser i 1970-tallets Røde Khmer, hvis skrekkvelde anslås å ha kostet rundt 1,7 millioner kambodsjanere livet. Han har også vært utenriksminister i det sørøstasiatiske landet. Han har vært statsminister siden 1985, men 27. juli, noen dager etter valget, kunngjorde 71-åringen at han gir seg som regjeringssjef og vil overlate tømmene til sin eldste sønn Hun Manet. Den 45 år gamle sønnen er i dag sjef for Kambodsjas hær.

    Selv om han trer til side, er det ventet at Hun Sen fortsatt vil ha betydelig makt og innflytelse som partileder og leder av senatet i Kambodsja.

    – Jeg vil fortsatt kunne tjene folkets interesser og hjelpe regjeringen med å håndtere sikkerheten og offentlig ro og orden, i tillegg til å veilede dem i utviklingen av landet, sa Hun Sen da han kunngjorde sin avgang.

    (NTB)

  • Hun Sen uten utfordrere i Kambodsja

    Kambodsjas regjeringsparti og landets mangeårige leder Hun Sen hevder å ha gjort rent bord i søndagens valg, som av opposisjonen omtales som en farse.

    70 år gamle Hun Sen har styrt Kambodsja med hard hånd siden 1985 og er dermed verdens lengst sittende statsminister. Kambodsja er i realiteten en ettpartistat, der Kambodsjas folkeparti (CPP) har styrt sammenhengende siden 1979.

    Opposisjonspartier er forbudt, og det var på forhånd derfor ikke knyttet spenning til resultatet fra søndagens valg.

    – Vi vinner, et valgskred, sa regjeringspartiets talsmann Sok Eysan da valglokalene stengte.

    Noen timer senere sier han at partiet fikk 78 til 80 prosent av stemmene. Valgdeltakelsen var ifølge offisielle tall 84 prosent. (NTB)

  • Kambodsjas regjeringsparti hevder valgseier - Hun Sen blir sittende etter 25 år

    Partiet til Kambodsjas statsminister Hun Sen, erklærer valgseier søndag, ifølge Reuters.

    Det er derimot ikke særlig overraskende, tatt i betraktning at den 70 år gamle tidligere lederen i Khmer Rouge ikke har noen reell utfordrer i valget.

    Hun Sen, opprinnelig Hun Bunal, har vært landets statsminister siden 1998 og var også statsminister 1985–1993

    Opposisjonspartier er forbudt, utfordrere er tvunget til å flykte fra landet, og ytringsfrihet finnes ikke.

    Det er ventet at sønnen til Hun Sen, Hun Manet, er utsett til farens arvtaker.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no