Hopp til innhold

Kambodsjas «sterke mann» erklærer valgseier

De første resultatene etter parlamentsvalget i Kambodsja viser som ventet at landets «sterke mann», statsminister Hun Sen, har vunnet en klar seier. Opposisjonen sier valget er udemokratisk, og vestlige land har avvist å delta med valgobservatører.

CAMBODIA-VOTE

Dagens valgvinner, statsminister Hun Sen, avlegger stemme i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

Han har styrt Kambodsja i 33 år, og mange mener han har gjort en god jobb med å styrke økonomien og skape fred og forsoning etter Røde Khmer-regimets grusomheter.

Men selv om statsminister Hun Sen (65) vant en klar seier ved dagens valg, så bidrar det neppe til å styrke hans politiske ry og ettermæle.

Hans eneste virkelige utfordrer fikk ikke anledning til å delta, og de eneste stormakter som overvåket valget var Kina og Russland.

– Rundt 80 prosent.

Regjeringspartiet, Kambodsjas Folkeparti, erklærer seg som vinner av valget, og en talsmann for partiet, Sok Eysan, kom i ettermiddag med følgende uttalelse:

– Vi har vunnet 80 prosent av stemmene, og ifølge våre beregninger vil vi få minst 100 av de 125 plassene i nasjonalforsamlingen.

CAMBODIA-POLITICS-VOTE

Statsminister Hun Sen har en fortid i Røde Khmer, men han hoppet av og ledet kampen mot det blodige regimet.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

Deltakelsen under dagens valg i Kambodsja var på mer enn 82 prosent - en av de høyeste i landets historie.

Tidligere Røde Khmer

Statsminister Hun Sen har en dyster fortid som medlem av Røde Khmer - det kambodsjanske kommunistpartiet, som innførte et av de mest bestialske regimer i historien.

Røde Khmer kom til makten i 1975, og i løpet av dets knapt fire år ved makten ble nærmere 25 prosent av landets befolkning drept - de fleste ved henrettelser og ved tvangsarbeid på de beryktede "Dødsmarkene".

Men Hun Sen hoppet av fra partiet og flyktet til Vietnam, og han deltok i den vietnamesiske invasjonen som gjorde slutt på Røde Khmers terrorvelde i Kambodsja.

CAMBODIA-ROUGE/ A tourist looks at skulls and bones of more than 8,000 victims of the Khmer Rouge regime displayed at Choeung Ek

Nærmere to millioner mennesker ble ofre for Røde Khmers regime på 1970-tallet. Her besøker en turist et minnesmerke over grusomhetene.

Foto: SAMRANG PRING / Reuters

Han ble statsminister i 1985 i en Vietnam-støttet regjering som ledet en borgerkrig mot Røde Khmers tilhengere - en krig som endte i 1991.

Konkurrenten satt utenfor

Dagens valg er det sjette siden demokratiet ble gjeninnført i Kambodsja, og mange er bekymret for den politiske utviklingen.

I fjor ble det største opposisjonspartiet, «Partiet for Kambodsjas redning», forbudt ved en svært omstridt lov i høyesterett. Og mer enn hundre av partiets politikere ble utestengt fra politisk arbeid i fem år.

I tillegg har myndighetene stengt en rekke frie medier, og flere ideelle oargniasjoner (NGO-er) er blitt kastet ut av landet før dagens valg.

Kongressen i USA vedtok i forrige uke en uttalelse som sterkt fordømmer Hun Sens styre, og som ber president Donald Trump innføre straffetiltak mot Kambodsja.

CAMBODIA-POLITICS-VOTE

Opposisjonen gjorde et dårlig valg i Kambodsja i dag, og mange mener valget var udemokratisk.

Foto: TANG CHHIN SOTHY / AFP

Kina støtter opp

Mens EU-landene og USA er blitt stadig mer kritisk til myndighetene i Kambodsja, har Kina trappet opp sin støtte og sitt økonomiske engasjement betydelig.

Kina har de siste årene stått for rundt halvparten av alle utenlandske investeringer i landet, og den politiske kontakten mellom Beijing og Pnom Penh er meget tett.

Kinesiske myndigheter har også gitt klare signaler om at statsminister Hun Sen er deres foretrukne kandidat ved dagens valg, og de har kommet med sterk kritikk av vestlige trusler om å straffe Kambodsja

SISTE NYTT

Siste nytt