Hopp til innhold

Journalister

 • 320 journalister sitter fengslet på verdensbasis

  Det anslås at 320 journaliser satt fengslet rundt om i verden mot slutten av fjoråret, heter det i en rapport fra Committee to Protect Journalists.

  Det er det nest høyeste antallet fengslede journalister siden organisasjonen begynte å føre statistikk i 1992. Toppnoteringen var i 2022, da 367 satt bak lås og slå. Nedgangen skyldes delvis løslatelsen av mange i Iran, enten mot kausjon eller mens de venter på straffeutmåling.

  (NTB)

 • Espen Teigen vender tilbake til journalistikken – skal jobbe for Trønder-Avisa

  Tidligere rådgiver i Fremskrittspartiet og journalist i Nettavisen skal dekke valget i høst for Trønder-Avisa.

  Teigen har i to omganger vært journalist i Nettavisen. Han har også vært rådgiver i Frp, blant annet for daværende nestleder Sylvi Listhaug.

  Nå vender han tilbake til journalistikken, skriver Medier24.

  – Espen Teigen er en stor journalistisk ressurs. Han har nyhetsteft, er ikke redd for å stille kritiske spørsmål og søker mot konfliktfylte saker. Dette er viktige roller for en regionavis, sier sjefredaktør Sivert Rossing i Trønder-Avisa.

  I februar 2022 sluttet han i Nettavisen etter at det ble kjent at han hadde lånt penger av to kilder. Ifølge Dagbladet lånte han også penger av politikere og rådgivere på Stortinget.

  – Vi er kjent med Teigens historikk. Han har gjort noen dumme valg, og vært langt nede som følge av det, sier Rossing.

  Teigen sier til Medier24 at han er glad for muligheten hos Trønder-Avisa og at det viktigste for han er å levere saker som er kritiske til makta, uansett partifarge.

  (NTB)

 • Stoltenberg ber Russland sette journalist

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ber Russland sette fri den fengsla Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich.

  – Eg er uroa over arrestasjonen. Det er vitkig å respektere ytringsfridomen og pressefridomen, og retten journalistar har til å stille spørsmål og gjere jobben sin, sa Stoltenberg på ein pressekonferanse måndag.

  Gershkovich blei gripen torsdag skulda for å ha drive spionasje for USA. Han kan risikere 20 års fengsel for skuldingane.

 • Journalist pågripen for spionasje i Russland

  Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich har blitt pågripen i Russland, melder AFP. Han dekker landet for den amerikanske avisa Wall Street Journal.

  Han skal ha blitt pågripen i byen Jekaterinburg. Det russiske nyheitsbyrået Interfax siterer kjelder i tryggleikstenesta FSB på at han skal ha drive spionasjeverksemd for USA.

  Gershkovich kan risikere å få 20 års i fengsel for spionasje.

 • Norsk Journalistlag går ut av Det internasjonale journalistforbundet

  Norsk Journalistlag (NJ) har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Det skriver NJ i en pressemelding.

  Begrunnelsen er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina.

  – Det er en trist dag og en alvorlig beslutning å ta. Vi opplever ikke dette som noen særlig demokratisk organisasjon. Det handler om vår tillit til den politiske delen av organisasjonen, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Medier24.

  Dag Idar Tryggestad
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no