Hopp til innhold

Journalister

 • Norsk Journalistlag går ut av Det internasjonale journalistforbundet

  Norsk Journalistlag (NJ) har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Det skriver NJ i en pressemelding.

  Begrunnelsen er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina.

  – Det er en trist dag og en alvorlig beslutning å ta. Vi opplever ikke dette som noen særlig demokratisk organisasjon. Det handler om vår tillit til den politiske delen av organisasjonen, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Medier24.

  Dag Idar Tryggestad
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • Norsk journalistlag ut av IFJ i protest

  Norsk Journalistlag går ut av Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) i protest. Det melder Reuters.

  Også finske, danske og islandske journalister melder seg ut, ifølge nyhetsbyrået.

  – Norsk Journalistlag har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Årsaken er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina, skriver NJ i pressemeldingen.

  Dag Idar Tryggestad
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • Barents Press stopper samarbeidet med Russland

  «Dagens situasjon for fri og uavhengig presse i Russland har ødelagt mulighetene for et trygt og åpent samarbeid mellom nordiske medlemmer av Barents Press og deres russiske kolleger» skriver Barents Press International i en pressemelding.

  Barents Press Russland blir oppløst og vil ikke være i drift fra 1. januar 2023.

  Barents Press International er et nettverk for journalister og redaktører i Barents-regionen i Norge, Sverige, Finland og Russland.

 • Russisk påtalemyndighet vil straffe journalist med 24 år i arbeidsleir

  Den russiske journalisten Ivan Safronov bør sendes til en streng arbeidsleir i 24 år for å ha offentliggjort statlige hemmeligheter, mener påtalemyndigheten.

  32-åringen er en av Russlands mest respekterte forsvarsjournalister, og har avslått et tilbud om kun å måtte sone tolv år i fengsel i bytte mot å erkjenne straffskyld.

  Etter mange år som reporter i økonomiavisene Kommersant og Vedomosti gikk Safronov over til å jobbe som rådgiver for lederen for det russiske romfartsprogrammet. I juli 2020 ble han pågrepet av sikkerhetstjenestene, anklaget for å ha samlet konfidensiell informasjon om det russiske forsvaret og sikkerhetsapparatet og delt det med etterretningstjenesten i et Nato-land.

  Safronov nekter straffskyld og kaller rettssaken en fullstendig farse. Han sier all hans journalistikk var basert på åpne kilder og samtaler med embetsfolk.

  Dommen i rettssaken ventes 5. september. (NTB)

  Ivan Safronov, a former journalist who works as an aide to the head of Russia's space agency Roscosmos, detained on suspicion of treason attends a court hearing in Moscow
  Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no