Hopp til innhold

Wall Street Journal-journalist pågrepet for spionasje i Russland

En amerikansk journalist fra Wall Street Journal er pågrepet i Russland mistenkt for spionasje, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax. Journalisten avviser anklagene. USA fordømmer arrestasjonen.

Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich som jobber for The Wall Street Journal.

Journalisten Evan Gershkovich ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten, men det er ikke opplyst når.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Det er snakk om Evan Gershkovich, som jobber ved Moskva-kontoret til den amerikanske finansavisen The Wall Street Journal.

– Vi er dypt bekymret for sikkerheten til Mr. Gershkovich, sier avisen i en uttalelse.

Han skal ha blitt pågrepet i byen Jekaterinburg.

 Journalisten Evan Gershkovich arresteres i Russland

Bildet skal vise Evan Gershkovich som føres bort av den russiske sikkerhetstjenesten FSB i byen Jekaterinburg.

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / Reuters

Det russiske nyhetsbyrået siterer kilder i sikkerhetstjenesten FSB, som hevder at Gershkovich skal ha drevet spionasjevirksomhet for USA.

Sier han handlet på ordre

– FSB stanset de ulovlige aktivitetene til den amerikanske statsborgeren Evan Gershkovich, født i 1991, en korrespondent for Moskva-avdelingen til den amerikanske avisen The Wall Street Journal, skriver sikkerhetstjenesten i en pressemelding.

Ifølge FSB samlet Gershkovich informasjon som tilsvarer statshemmeligheter om aktivitetene til en av virksomhetene i den russiske hæren.

FSB hevder at Gershkovich handlet etter instruks fra amerikanske myndigheter, men påstandene belegges ikke med bevis.

Han ble torsdag varetektsfengslet til 29. mai, melder Interfax. Saken har fått klassifiseringen «topphemmelig», ifølge Tass. Den russiske advokaten til Gershkovich fikk ikke være til stede da han ble varetektsfengslet.

 Interneringssenteret Lefortovo i Russland

Det blir rapportert at Gershkovich holdes i arrest på interneringssenteret Lefortovo i Moskva.

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / Reuters

Gershkovich erklærer seg ikke skyldig i anklagene, ifølge nyhetsbyrået.

Også The Wall Street Journal avviser de russiske anklagene, og krever at Gershkovich umiddelbart løslates. De uttrykker de at de vil stå last og brast med Gershkovich og hans familie.

En talskvinne for det russiske utenriksdepartementet sier at USA skal få konsulær tilgang til Gershkovich «etter hvert».

Foreldre fra Sovjetunionen

31 år gamle Evan Gershkovich har tidligere vært korrespondent for det franske nyhetsbyrået AFP ved byråets Moskva-kontor.

Han har også vært reporter for The New York Times og den engelskspråklige nettavisen The Moscow Times.

Han har bodd i Russland de siste seks årene og snakker russisk flytende.

Hans foreldre bor i USA, men kommer opprinnelige fra det tidligere Sovjetunionen.

På jakt etter Wagner-hæren

Den lokale politiske kommentatoren Jaroslav Shirshikov, som tidligere har jobbet sammen med Gershkovich, forteller til nettstedet outlet66.ru at journalisten kom til Jekaterinburg for å undersøke forhold knyttet til den private Wagner-hæren og leiehærens rolle i krigen i Ukraina.

Les også Wagner: Nyttige og brysomme leiesoldater

Det er ikke mange bilder som kan forbinde Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin direkte med krigen i Ukraina. Men her er han på en kirkegård utenfor St. Petersburg, etter å ha detatt i begravelsen av en av sine leiesoldater. 24. desember 2022.

Det skriver nyhetsnettstedet Medusa, som drives av uavhengige russiske journalister med base i Latvia.

Reportere uten grenser bekrefter at Gershkovich holdt på med undersøkelser rundt Wagner-gruppen.

Ifølge Shirshikov tilkjennegav ikke Gershkovich offentlig at han var i Jekaterinburg. Shirshikov sier at han kjørte amerikaneren diskret rundt til forskjellige intervjuavtaler.

Medusa skriver at Gershkovich også skal ha reist til Nizjnij Tagil, hvor forsvarsleverandøren Uralvagonzavod ligger.

Nestlederen for Det russiske sikkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev, på besøk på Uralvagonzavod-fabrikken in Nizjnij Tagil i oktober 2022.

Tidligere president Dmitrij Medvedev, som nå er nestleder for Det russiske sikkerhetsrådet, var på besøk på Uralvagonzavod-fabrikken i oktober 2022.

Foto: Ekaterina Shtukina / AP

Redaktøren fikk ikke kontakt

Det var outlet66.ru som først rapporterte torsdag morgen at Gershkovich var forsvunnet.

Onsdag rapporterte lokale medier i Jekaterinburg at russiske sikkerhetsstyrker hadde pågrepet en person under en middag på en restaurant.

En genser skal ha blitt dratt over hodet på den pågrepne, for å holde ansiktet skjult.

Shirshikov mener denne personen kan være Gershkovich.

Selv ble Shirshikov kontaktet torsdag morgen av en engelskspråklig person, som opplyste at Gershkovich var tilbake i Jekaterinburg dagen før, men at arbeidsgiveren ikke hadde klart å få kontakt med ham.

«Tatt på fersken»

Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Marija Zakharova skriver på meldingstjenesten Telegram at det Gershkovich drev med i Jekaterinburg ikke var relatert til journalistisk rapportering.

Hun hevder også ifølge nyhetsbyrået AFP at dette ikke er første gang at korrespondentstatus, pressevisa og akkrediteringer brukes av utlendinger til å dekke over aktiviteter som ikke er journalistikk.

Zakharova skriver videre at Gershkovich ikke er den første kjente vestlige personen som «er tatt på fersken», uten at hun utdyper dette nærmere.

Hun sier russiske myndigheter vil offentliggjøre informasjon om den nå varetektsfengsla journalisten.

Talsmannen for president Putin, Dmitrij Peskov, gjentar påstanden, og hevder arrestasjonen er et anliggende for sikkerhetstjenesten. Peskov advarer også USA mot å gjengjelde arrestasjonen.

Amerikaneren risikerer 20 år i fengsel hvis han skulle bli kjent skyldig i spionasje.

USA fordømmer arrestasjonen

«USA er sterkt bekymret over arrestasjonen av en amerikansk statsborger og journalist», sier utenriksminister Antony Blinken i en uttalelse fra Det hvite hus.

Antony Blinken

USAs utenriksminister Antony Blinken

Foto: MANDEL NGAN / AFP

«Vi fordømmer på det sterkeste Kreml's gjentatte forsøk på å skremme, undertrykke og straffe journalister og stemmer fra sivilsamfunnet».

Det hvite hus har bekreftet at utenriksdepartementet «har vært i direkte kontakt» med den russiske regjeringen om arrestasjonen av Gershkovich, «inkludert ved å jobbe aktivt for å sikre konsulær tilgang» for ham.

«Biden-administrasjonen har vært i kontakt med hans familie og hans arbeidsgiver» sier Det hvite hus i uttalelsen.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt