Hopp til innhold
Et kraftig jordskjelv rammet Albania natt til tirsdag

Albania

  • Albania utsetter ratifisering av migrantavtale med Italia

    Albanias nasjonalforsamling utsetter ratifiseringen av en omstridt avtale med Italia om migranter mens de venter på dokumenter fra forfatningsdomstolen.

    Avtalen åpner for at Italia får bygge to leirer i Albania, den ene for å behandle asylsøknader, og den andre for å huse asylsøkere.

    Dermed skal tusener av båtflyktninger som kommer over Middelhavet fra Nord-Afrika, sendes til Albania. De som får innvilget søknaden, kan flytte til Italia, mens de som får avslag, blir sendt hjem.

    Avtalen er blitt kritisert både av opposisjonen og av menneskerettsgrupper, og et av opposisjonspartiene har tatt avtalen til retten.

    De mener avtalen bryter med grunnloven som forbyr nasjonal suverenitet og jurisdiksjon over landområder overføres til andre land.

    Planen er blitt sammenlignet med den britiske planen om å sende asylsøkere til Rwanda, som er stanset av britisk høyesterett. EU sier imidlertid at den italienske planen ikke er brudd på EUs lover.

    (NTB/NRK)

  • Omstridt asylavtale mellom Italia og Albania godkjent i domstol

    Albanias øverste domstol har godkjent en avtale som åpner for at asylsøkere som blir plukket opp i havet utenfor Italia, kan sendes på mottakssentre i Albania.

    – Avtalen skader ikke Albanias territorielle integritet, heter det i en uttalelse fra domstolen.

    Godkjennelsen kommer dagen etter at avtalen fikk flertall i det italienske underhuset. Nå skal avtalen sendes videre til Senatet, hvor den er ventet å bli banket gjennom.

    Avtalen går ut på at Italia skal bygge to asylmottak i Albania, der flyktninger og migranter som ankommer Italia via sjøveien til Europa, skal bo mens asylsøknaden blir behandlet.

    (NTB)

  • Domstol behandler omstridt asylavtale mellom Italia og Albania

    Avtalen ble kunngjort i høst. Den går ut på at Italia skal bygge et asylmottak i Albania, der flyktninger og migranter som ankommer Italia via sjøveien til Europa, skal bo mens asylsøknaden blir behandlet.

    Forslaget har fått kraftig kritikk og fordømmelse fra opposisjonspartiene i både Italia og Albania, og fra menneskerettsgrupper som mener avtalen strider mot internasjonale lover.

    Albanias høyreorienterte opposisjon har refset statsminister Edi Rama over mangelen på åpenhet og konsultasjon om avtalen, som de omtaler som «uansvarlig og farlig for den nasjonale sikkerheten».

    Den albanske forfatningsdomstolen har frist til 6. mars med å komme med en avgjørelse i saken.

    (NTB)

  • Sikkerhetsvakt drept utenfor TV-hus i Albania

    Et våpenangrep ved Albanias største TV-kringkaster, TV Channel, drepte en sikkerhetsvakt tidlig mandag, ifølge politiet.

    – Kalasjnikov-skudd ble rettet mot bygningen av Top Channel, og drepte sikkerhetsvakten, sa den nasjonale politistyrken i en uttalelse, melder nyhetsbyrået AFP.

  • Albania kutter diplomatiske bånd til Iran og viser til hackerangrep

    Albania har onsdag brutt alle diplomatiske bånd med Iran etter at statsminister Edi Rama beskyldte Iran for å stå bak et massivt nettangrep mot landet i sommer.

    – Ministerrådet har besluttet å avslutte alle diplomatiske forbindelser med Den islamske republikken Iran med umiddelbar virkning, sa Rama i en uttalelse onsdag.

    Statsministeren har anklaget Iran for å stå bak et større nettangrep mot albanske institusjoner 15. juli for å lamme albanske offentlige tjenester og stjele data og elektronisk kommunikasjon fra regjeringssystemene.

    Statsministeren har gitt iranske diplomater og støttepersonell 24 timer på å forlate landet.

    Albania og Iran har vært bitre fiender i årevis, blant annet fordi den iranske opposisjonsgruppen People's Mujahdin of Iran (MEK) har oppholdt seg i landet. Albania gikk i 2013 med på å ta inn medlemmer fra eksilgruppen på forespørsel fra USA og FN.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no