Hopp til innhold

Albanias president avlyser valg – statsministeren sier det skal holdes

Presidenten i Albania har avlyst det kommende lokalvalget i landet, men statsministeren sier det skal avholdes. I hovedstaden har folk gått ut i gatene for å protestere.

President Ilir Meta sier han stanser lokalvalget fordi «de rådende omstendigheter ikke danner grunnlaget for et ærlig, demokratisk og representativt og åpent valg». Statsminister Edi Rama sier valget skal avholdes, melder AFP.

Valget skulle vært holdt den 30. juni, men presidenten sier han frykter det vil undergrave landets forsøk på å komme igang med forhandlinger om en nærmere tilknytning til EU. Meta skriver dette i et brev som presidentens pressetjeneste har sendt ut.

Tåregass og vannkanoner

Opposisjonen, under ledelse det senter-høyre-orienterte Det demokratiske partiet, anklager regjeringen for å ha forbindelser til organisert kriminalitet og for stemmejuks. Anklager som blir benektet av den sosialistiske regjeringen.

Flere tusen demonstranter gikk i kveld ut i gatene i hovedstaden Tirana for å protestere. De ble slått tilbake av tåregass og vannkanoner fra politiet.

Både i februar og april var det også protester i Tirana der demonstranter krevde at statsminister Edi Rama skulle gå av. I februar gikk over 60 parlamentarikere fra opposisjonen av i protest mot regjeringen.

Sammenstøt i Tirana

Demonstrantene ble møtt av tåregass og vannkanoner.

Foto: Hektor Pustina / AP