Hopp til innhold
Et kraftig jordskjelv rammet Albania natt til tirsdag

Albania

 • Albania kutter diplomatiske bånd til Iran og viser til hackerangrep

  Albania har onsdag brutt alle diplomatiske bånd med Iran etter at statsminister Edi Rama beskyldte Iran for å stå bak et massivt nettangrep mot landet i sommer.

  – Ministerrådet har besluttet å avslutte alle diplomatiske forbindelser med Den islamske republikken Iran med umiddelbar virkning, sa Rama i en uttalelse onsdag.

  Statsministeren har anklaget Iran for å stå bak et større nettangrep mot albanske institusjoner 15. juli for å lamme albanske offentlige tjenester og stjele data og elektronisk kommunikasjon fra regjeringssystemene.

  Statsministeren har gitt iranske diplomater og støttepersonell 24 timer på å forlate landet.

  Albania og Iran har vært bitre fiender i årevis, blant annet fordi den iranske opposisjonsgruppen People's Mujahdin of Iran (MEK) har oppholdt seg i landet. Albania gikk i 2013 med på å ta inn medlemmer fra eksilgruppen på forespørsel fra USA og FN.

  (NTB)

 • Russere og ukrainere pågrepet ved militæranlegg i Albania

  To albanske soldater ble skadd da de stanset to russere og en ukrainer som forsøkte å ta seg inn i et militæranlegg i Albania. De mistenkes for å være spioner.

  En av dem forsøkte angivelig å ta bilde av fabrikken, som brukes til å demontere utrangerte våpen. Da han ble stanset av vaktholdet, angrep han en vakt, heter det i en uttalelse fra det albanske forsvarsdepartementet.

  – I et forsøk på å unnslippe pågripelse, brukte en av russerne en nervelammende spray på to av sikkerhetsvaktene, heter det videre.

  Personen med sprayen identifiseres ved initialene M.Z. og er 24 år gammel, heter det videre. De to andre, en 33 år gammel russer identifisert som S.T. og en 25 år gammel ukrainer med initialene F.A., ble også pågrepet ved fabrikken.

  De albanske soldatene ble tatt til sykehus i Tirana med øyeskader. Albanias statsminister Edi Rama sier de tre er «mistenkt for spionasje». Albania er medlem av Nato.

  Militærpolitiet, samt etterretningstjenesten og antiterrormyndigheter, har startet etterforskning av hendelsen.

  (NTB)

 • Tusenvis demonstrerte mot Albanias regjering

  Tusenvis av albanere demonstrerte mot landets regjering i hovedstaden Tirana torsdag.

  Opposisjonsleder, høyreorienterte Sali Berisha, tok i en tale til orde for at statsminister Edi Rama og den sosialistiske regjeringen må gå av.

  Berishas støttespillere marsjerte under slagordet «Albania står i fare». De anklager Rama for tyveri, korrupsjon og for å være autoritær. Berisha, en tidligere president og politisk veteran, sa tidligere på dagen at demonstrasjonen vil være den første av en rekke demonstrasjoner med mål om å avsette Rama, melder NTB.

 • Stormet politisk hovedkvarter i Albania

  Det demokratiske partiet i Albania er dypt splittet, og lørdag forsøkte tilhengere av en av fraksjonene å storme høyrepartiets hovedkvarter i Tirana.

  Striden i det albanske opposisjonspartiet står mellom den tidligere og nåværende lederen, Sali Berisha og Lulzim Basha og deres respektive tilhengere.

  Berisha ble kastet ut av partiets parlamentariske gruppe i september etter å ha anklager Basha for å være «et gissel» av statsminister Edi Rama og Sosialistpartiet.

  Lørdag kom det til kraftig håndgemeng da Berisha-tilhengere stormet partihovedkvarteret etter å ha brutt opp dører og vinduer med brekkjern.

  Inne i bygningen ble de møtt med tåregass, og politiet kom etter hvert til og måtte brukte vannkanon og tåregass for å drive angriperne vekk.

  Minst én person skal ha kommet til skade under tumultene.

  – Dagens voldshandling mot Det demokratiske partiet markerer den endelige isolasjonen og skammelige fjerningen av Berisha fra den politiske scenen, heter det i en kunngjøring fra partiet.

  (NTB)

  Demonstranter stormer hovedkvarteret til politisk parti i Albania
  Foto: Franc Zhurda / AP
 • Barnefattigdommen øker i Europa

  Millioner av barn lever i dyp fattigdom i Europa, og også i rike land som Tyskland risikerer nå hvert fjerde barn å vokse opp i fattigdom, ifølge Redd Barna. Hjelpeorganisasjonen har gransket situasjonen i 14 europeiske land, ni av dem medlemmer i EU, og tegner i en rapport et dystert bilde av økende barnefattigdom.

  I et land som Albania vokser annethvert barn nå opp i fattigdom, og det samme gjør hvert tredje barn i land som Romania og Spania.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no