Hopp til innhold
Shooting in Botkyrka, according to local media
Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Voldsbølge i Sverige

 • Mindreårige i Stavanger forsøkt rekruttert av svenske kriminelle-nettverk

  Organiserte kriminelle nettverk frå Sverige har fleire gongar prøvd å rekruttere mindreårige gutar i Stavanger-regionen, ifylge politiet.

  Så langt er det avdekka at forsøka skjer fysisk ved at svenskane tek kontakt i utemiljø der unge oppheld seg.

  NRK kjenner til at ein svensk statsborgar på 24 år for tida sit i varetekt i Sør-Rogaland. Tidlegere i år vart ein svenske på 30 år arrestert i området og utlevert til Sverige.

  30-åringen er nyleg tiltalt for medverking i eit drap i Malmø, som ein 15-åring utførte.

  Politiinspektør Tor Magne Løge i Sør Vest politidistrikt seier dei fylger med på utviklinga.

 • Færre utsatte områder i Sverige – men høyt problemnivå

  Svensk politi sin liste over såkalte utsatte områder har minket noe. Problemene er fortsatt store, og utviklingen anses som stagnert.

  – Det viser at de kriminelles påvirkning er blitt sementert og at den blir stadig mer motstandsdyktig, sier Charlotta Höglund ved politiets nasjonale operative avdeling.

  Svensk politi har siden 2015 hatt en liste over boligområder der kriminaliteten er høy og voldsnivået høyt. Målet med listen er å være veiledende når politiets ressurser fordeles til ulike områder av landet.

  Fire nye områder har nå kommet på listen, mens seks andre ikke lenger anses som utsatte. Det innebærer at 59 områder regnes som utsatte i Sverige i dag, ifølge en oppdatert situasjonsrapport. (NTB/TT)

  Skyting Sverige
  Foto: MAGNUS LEJHALL/TT / NTB
 • Nær slektning av Foxtrots leder arrestert

  En nær slektning av det svenske Foxtrot-gjengens leder Rawa Majid har blitt arrestert i Nederland, melder Sveriges Radio.

  Politiet fant slektningen i en bolig i Haag i forbindelsen med etterforskingen av en skyting i Stenungsund i Sverige, skriver kringkasteren. De skal ha funnet store mengder narkotika i boligen.

  Slektningen skal være mistenkt for narkotikalovbrudd, og sitter varetektsfengslet i Haag i Nederland.

  – Han ble arrestert i sammenheng med et stort narkotikabeslag, sier etterforskingsleder Per Bjørkman i svensk politi.

 • Svensk gravejournalist: – Skal ikke være redd for å alarmere

  Den svenske forfatteren og gravejournalisten i SVT, Diamant Salihu, er ikke overrasket over at de svenske kriminelle nettverkene også opererer i Norge.

  – Det er et problem som er unikt for Sverige nå, men det betyr ikke at det ikke kan komme til Norge, sier Salihu til NRK.

  Tirsdag ble en mann i 30-årene skutt flere ganger i Moss. Ingen er foreløpig pågrepet etter skyteepisoden.

  Onsdag måtte Støre svare om skytingen i Moss i Stortinget, hvor han sa at kriminalitetsbildet er et helt annet i Norge enn i Sverige.

  – Jeg vil si at det vi har sett av kriminalitet, gjengkriminalitet i Sverige: Vi er langt, langt, langt unna det i Norge, sa Støre.

  Salihu mener man ikke må være redd for å alarmere om eskaleringen som kan skje i Norge.

  – Man skal ikke være redd for å alarmere når det gjelder eskaleringen i Norge, som man har sett skje veldig fort i Sverige. Man skal ikke tro at det kun skjer her, sier Salihu.

  Journalist Diamant Salihu står inne i et rom med hvite vegger og lyse gardiner med en stor utgave av det svenske politi-emblemet festet på veggen, med "POLISEN" i store, blå bokstaver skrevet under. Salihu, en mann i 40-årene, har brunt hår, mørkgeblå dressjakke og hvit skjorte med en liten mikrofonmygg festet mellom de to øverste knappene.
  Foto: Nils-Petter Nilsson / TT / NTB
 • Person skutt og drept i Norrköping

  En person er pågrepet, mistenkt for medvirkning til drap etter at en person ble skutt og drept i den svenske byen Norrköping, opplyser politiet.

  Personen ble funnet med skuddskader i Marielund-området i Norrköping mandag kveld og sendt med ambulanse til sykehus, men livet sto ikke til å redde.

  Aftonbladet skriver at politiet ikke har villet si om skytingen skjedde innendørs eller utendørs.

  Like før klokken 2.30 natt til tirsdag opplyste politiet at en person er pågrepet, mistenkt for medvirkning til drap.

  Politiet vil verken oppgi alder eller kjønn på den pågrepne, og heller ikke opplysninger om den drepte.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no