Hopp til innhold
Skiltet "Arbeit macht frei" ved inngangen til Auschwitz.
Foto: REUTERS/Irek Dorozanski (POLAND - Tags: ANNIVERSARY CRIME LAW)

Holocaust

Oppsummert

27. januar er den internasjonale holocaustdagen. I alt 6 millioner jøder, romer, homofile og andre ble drept i nazistenes konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig.

  • Barth Eide markerte holocaustdagen: – Vi må stå opp mot hatet

    Lørdag ble den internasjonale holocaustdagen markert ved Akershuskaien i Oslo, der blant annet utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) holdt en appell.

    I talen sin sa Eide at det i år er ekstra mye følelser og engasjement knyttet til denne dagen.

    – Det er alltid viktig å markere minne om holocaust, både fordi vi skal huske på de seks million menneskene som ble tilintetgjort, men også fordi vi skal lære av historien og unngå at noe sånt skjer igjen, sier Eide til NRK.

    Han syns det er ekstra viktig i disse dager, hvor krigen mellom Israel og Palestina herjer for fullt, å minne om at vi ikke må dele folk i «oss» og «dem».

    – Det vi skal lære er at vi må stå opp for rettsstat og fellesskap, og vi må klare å ha dialog på tvers av grupper, sier Eide.

    Holocaust refererer til folkemordet som tyske nazister utførte fra 1938 til 1945. Auschwitz-Birkenau, den største konsentrasjonsleiren, ble frigjort 27. januar 1945. Denne dagen har FN utpekt som den internasjonale holocaustdagen.

    Under andre verdenskrig ble 773 norske jøder sendte fra Norge til konsentrasjonsleirer i Tyskland og Polen mellom 1942 og 1945. (NTB)

    Holocaustmarkering 2024
    Foto: Håkon Benjaminsen / NRK
  • Snublesteinprosjektet fikk pris

    Snublesteinprosjektet mottok torsdag Oslo bys kulturpris, skriver Vårt Oslo.

    Den prisen gis til noen som gjennom lengre tid har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller kultur.

    Siden 2010 har jødisk museum lagt ut 465 snublesteiner i Oslo, til minne om de jødiske ofrene under andre verdenskrig. Prisen ble delt ut på Oslo rådhus.

    Roser lagt ned foran 4 nye snublesteiner i Grønlandsleiret
    Foto: Bård Nafstad / NRK
  • Arrangerer sørgemarsj på holocaustdagen

    I forbindelse med den internasjonale holocaustdagen fredag 27. Januar, arrangerer Antirasistisk Front en sørgemarsj i Stavanger med musikk og fakkeltog. Marsjen starter utenfor Antirasistisk Front sitt kontor i Vaisenhusgata 19, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

  • Kong Harald markerte Hvite Bussers 30-årsjubileum

    Kong Harald var i kveld til stede da Hvite Busser markerte sitt 30-årsjubileum på HL-senteret i Oslo. Hvite Busser arrangerer reiser for norsk skoleungdom til tidligere konsentrasjonsleirer.

    – Det er veldig viktig at unge mennesker har kommet ned og sett hva som har skjedd. Det skaper holdninger som gjør at vi ikke opplever dette en gang til, sier kong Harald til NRK.

    – I vår tid, hva betyr det at arbeidet fortsetter?

    – Det betyr at det skaper holdninger. Og det gir en forklaring, kanskje, på hva som har skjedd i den senere tid, sier kong Harald.

    Kongen har selv besøkt Auschwitz, som var den største tyske konsentrasjonsleiren under 2. verdenskrig.

    – Det gjorde et uutslettelig inntrykk. Jeg tror ungdommene som har vært med på disse turene, sent kommer til å glemme det, sier kong Harald.

    Hvite Bussers 30-årsmarkering i dag falt på samme dagen som den ukrainske nasjonaldagen, nøyaktig et halvt år siden Russland invaderte Ukraina.

    – Hvilke betraktninger gjør kongen seg over at vi markerer dette samtidig som det pågår en krig i Europa?

    – Det gjør det enda viktigere, kanskje, svarer kong Harald.

    Kong Harald tas imot av styreleder Ann-Magrit Austenå idet han ankommer markeringen av Hvite Bussers 30-årsjubileum
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Unesco: Halvparten av Holocaust-innhold på Telegram benekter eller forvrenger fakta

    Unesco har i samarbeid med FN publisert den første rapporten om innhold om Holocaust på sosiale medier.

    De har sjekket 4000 innlegg på Facebook, Telegram, Instagram, TikTok og Twitter.

    – Rapporten avslører at det fortsatt finnes sosiale nettverk der Holocaust-fornektelse og forvrengning sprer seg uten moderering, sier Unesco-direktør Audrey Azoulay.

    På meldingstjenesten Telegram, som har over 700 millioner aktive brukere, var nesten halvparten (49 prosent) av innholdet om Holocaust enten benektende eller feilaktig.

    Den amerikanske organisasjonen Anti-Defamation League (ADL) har tidligere kalt Telegram et verdifullt verktøy for høyreekstreme. Men den blir og brukt av mange andre, blant annet politikere som Emmanuel Macron, Volodymyr Zelenskyj og Tayyip Erdoğan.

    På Twitter var andelen 19 prosent, 17 prosent på TikTok, 8 prosent på Facebook, og 3 prosent på Instagram.

Hatefulle ytringer kan være starten på en masseutryddelse. 
Det er budskapet i en film som skoleelever er med på å lage i forbindelse med årets holocaustdag, som er i morgen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no