Hopp til innhold
Donau
Foto: Georg W. Fossum / NTB scanpix

Jøder i Norge

Oppsummert

Det er 75 år siden 529 jøder ble deportert fra Norge med det det tyske transportskipet D/S «Donau». Den yngste var fire måneder, den eldste over 80 år. Totalt 773 jøder ble deportert fra Norge under andre verdenskrig. Bare 38 overlevde.

  • Pengeinnsamling for de som utsettes for jødehat

    Det jødiske miljøet i Norge har foreløpig samlet inn 123.000 kroner for å betale for juridisk bistand til personer utsatt for antisemittisme og hatytringer.

    Innsamlingen på nettstedet Spleis ble opprettet av det jødiske fellesskapet etter at en sak nylig ble henlagt av politiet, skriver Dagen.

    Initiativtaker Robert Hercz hevder det oppleves som at politiet har «berøringsangst» i saker om hatytringer og vold mot jøder, skriver NTB.

    – Den eneste muligheten for å få en endring er å bruke skarpskodde advokater til å tvinge politiet og rettsapparatet til å ta antisemittisme på alvor, skriver han i en e-post.

    Målet er å samle inn en halv million kroner. Det skal også opprettes en stiftelse som pengene overføres til.

  • Åpner for markering av jødisk høytid

    Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) åpner for at den jødiske høytiden Hanukka kan markeres i Oslo, skriver NTB. Hanukka feires fra slutten av desember til begynnelsen av januar.

    I en e-post til avisen Vårt Land skriver Solberg at kommunen gjerne ser på mulighetene for en markering dersom det kommer en forespørsel om dette.

    Styreleder Ronen Bahar i Det mosaiske trossamfunn er ifølge avisen begeistret for ideen om en offentlig markering.

    Lys tennes i Hanukkafeiring
    Foto: Ryan J Lane / Getty Images
  • Antisemittiske anmeldelser i Norge doblet etter Hamas terrorangrep

    Antall anmeldelser om antisemittisme har doblet seg siden i fjor. Halvparten kom etter Hamas' terrorangrep mot Israel 7. oktober.

    I fjor ble det registrert 19 straffesaker som gjaldt antisemittisme.

    Det opplyser Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet.

    Nye tall fra politiet viser en dobling fra i fjor.

    Halvparten av sakene ble anmeldt i Oslo.

    Fagspesialist hos politiet, Monica Lillebakken sier at halvparten av sakene i år er kommet etter terrorangrepet 7. oktober.

    – Når det skjer spesielle hendelser som krigen mellom Israel og Hamas, tipser folk politiet mer og anmelder mer, sier hun.

    Det er vanskelig for henne å si om det er en reell økning eller om det nå er enklere å anmelde.

    – Det kan også være en kombinasjon av begge deler, sier Lillebakken.

  • Støre til trossamfunn: – Alle i Norge skal være trygge

    Krigen i Gaza skal ikke antenne konflikter i norske gater, understreker statsminister Jonas Gahr Støre. Onsdag møtte han de ulike trossamfunnene i Norge.

    Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom onsdag med en ny trusselvurdering i lys av krigen i Midtøsten. Det generelle trusselnivået heves ikke, men PST anser likevel trusselen mot israelske mål i Norge som skjerpet som følge av krigen.

    – Det skal ikke skje i norske gater, vi skal ikke true tryggheten til norske barn og unge. Alle i Norge skal være trygge og en del av fellesskapet – det er helt avgjørende.

  • Politiet ber jødar melda diskriminering og trakassering

    Oslo politidistrikt ber jødar som vert eller har vorte utsette for diskriminering og trakassering melda dette til politiet.

    Ifølgje Det mosaiske trussamfundet opplever fleire jødar i Noreg å verta påverka negativt av krigen som går føre seg mellom Israel og Hamas.

    Men Oslo politidistrikt seier dei ikkje har merka at fleire meldar slike saker til politiet, og ber difor jødar som vert utsette for slike hendingar om å melda dette.

    – Me følgjer med på utviklinga, og ved behov vil tiltaka våre verta justerte i tråd med situasjonen, seier stabssjef Harald Nilssen.

    – Generelt har Oslo politidistrikt sett i gong ei rekke tiltak i forhold til situasjonen. Me har fokus på auka tryggleik ved samlingspunkt for norske borgarar som høyrer til den jødiske minoriteten i vårt distrikt. I tillegg har me auka fokus på tryggleik for synagogen i Oslo og har tiltak knytte til den israelske ambassaden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no